15%

Religiile lumii

Imagini, texte, traditii

Alina Tariceanu (Autor), Andrada Chioveanu (Autor), Beniamin Chircan (Autor), Gabriela Drimba (Autor), Ioana Bujor (Autor), Ioana Zamfir (Autor), Iulian Lucian Maidanuc (Autor), Rodica Guramulta (Autor), Sabina Avram (Autor), Madeea Axinciuc (Cuvant inainte)

Studiile din acest volum au un caracter interdisciplinar pregnant, fiind realizate la confluenta mai multor arii tematice si metodologii de cercetare, toate reunite sub semnul studiului aplicat al religiei. Veti regasi aici lucrari venind dinspre filosofia religiei, teologie si mistica, studii biblice, hermeneutica, istoria religiilor, sociologie, literatura, cartografie, arta religioasa.

Disponibil in stoc
Religiile lumii - Imagini, texte, traditii
39,95 RON 47,00 RON
(-15%)
39,95 RON 47,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
CULTURA SI CIVILIZATIE
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
304
ISBN
978-973-111-918-2
Cod Bare EAN
5948417160472

Descriere

Studiile din acest volum au un caracter interdisciplinar pregnant, fiind realizate la confluenta mai multor arii tematice si metodologii de cercetare, toate reunite sub semnul studiului aplicat al religiei. Veti regasi aici lucrari venind dinspre filosofia religiei, teologie si mistica, studii biblice, hermeneutica, istoria religiilor, sociologie, literatura, cartografie, arta religioasa. Traditiile religioase sunt abordate pornind de la texte, imagini sau teme fundamentale, studiate in perspectiva sincronica sau diacronica. Volumul cuprinde studii referitoare la traditia iudaica (biblica, rabinica, filosofica), traditia crestina (studiu biblic, exegeza, iconografie, cartografie), traditia budista tibetana (cu trimiteri, in perspectiva comparata, la hinduism, la traditia Bön sau la budismul Theravada si budismul Chan). Ele sunt grupate in patru sectiuni, pe arii tematice: Studii biblice, Religie si identitate, Istoria ideilor religioase, Religie si reprezentare.

Sper ca acest volum sa ii incurajeze pe toti cei care doresc sa inteleaga sau sa aprofundeze, cu instrumente pertinente, fenomenul religios. Numai o cunoastere temeinica, izvorata din bucuria curata de a intelege oamenii si lumea, poate surprinde frumusetea si nobletea invataturilor inalte pe care ni le daruiesc religiile lumii.

Madeea Axinciuc

„Care este diferenta dintre certitudine si cunoastere? Cum putem distinge certitudinea simtului comun de cea din cadrul jocului de limbaj religios? Putem gasi un punct in care acestea se intalnesc? [...] Wittgenstein sustine, in sensul acesta, ca «pe Dumnezeu nu-L poti auzi vorbind cu altii, ci numai cand tu esti cel caruia i se adreseaza».”

Sabina Avram

„Tantra budista are o abordare cu totul diferita de cea traditionala: departe de a cere obisnuita dezicere de natural, ea propune valorizarea umanului, utilizarea naturii umane drept «combustibil» pe calea catre implinirea spirituala.”

Iulian Lucian Maidanuc

„Biserica de lemn de la Ibanesti are o invelitoare clasica, din lemn. Mai exact, acoperisul este din sindrila si este lucrat «[…] in patru ape pentru intreaga sarpanta a bisericii», aceasta fiind o alta trasatura definitorie a bisericilor de lemn din judetul Olt.”

Gabriela Drimba

„Mapamondurile aveau rolul de a afirma viziunea religioasa crestina despre lume, in acord cu dogma Bisericii. Hartile aveau cu siguranta multiple functii, insa, indiferent de intentia cu care au fost realizate, hartile exprima fara indoiala o viziune cosmologica si o intelegere a lumii, proprie spiritualitatii crestine.”

Ioana Zamfir

„Sfintirea zilei a saptea reprezinta, de fapt, o declaratie pe care Creatorul o face despre creatia Sa. Dumnezeu nu este doar un producator al lumii, un mester priceput, ci El ramane prezent in lume dupa finalizarea crearii ei.”

Beniamin Chircan

„Prin fata transcendentul se manifesta in imanent, fata este urma manifestarii, a prezentei lui Dumnezeu, fata este epifanie divina. Aceasta caracteristica instituie asemanarea pe planul intregii umanitati.”

Rodica Guramulta

„Cand si cum s-a realizat separarea crestinismului de iudaism? Care este momentul in care se poate vorbi despre o religie crestina? Numeroase raspunsuri au fost oferite la aceste intrebari. Unele dintre ele s-au concentrat pe rolul esential pe care l-a avut Biserica in coagularea noii religii crestine – dezvoltarea structurilor ecleziastice, a ierarhiei si a regulilor de organizare interna, stabilirea modului in care se savarseste ritualul, modalitatile de interpretare a scripturilor iudaice si elaborarea unui corpus nou de texte si traditii.”

Alina Tariceanu

„Intelegerea Esentei lui Dumnezeu, patrunderea secretelor Creatiei Sale, precum si meritul de a avea revelatii nu sunt concepte straine de Baal Shem Tov, ele sunt omniprezente in cariera marelui tadik, reprezentand fundamentul cunoasterii sale.”

Andrada Chioveanu

Cuprins

CUVANT INAINTE 9

I. STUDII BIBLICE
Sabatul, intre „a fi” si „a face”. O analiza a semnificatiei zilei a saptea a creatiei din Geneza 2:1–3, de Beniamin Chircan 17
Introducere 17
1. Consideratii generale 20
2. Termeni-cheie: analiza si interpretare 27
3. Concluzii 50
Bibliografie 52
Panim ca prezenta si dialog in Biblia ebraica, de Rodica Guramulta 57

II. RELIGIE SI IDENTITATE
Cine este [cu adevarat] poporul ales in iudaismul celui de Al Doilea Templu?, de Ioana Bujor 75
1. Etnicitate si exclusivism in iudaism 76
2. Ce sunt identitatile sectare? 77
3. Adevaratul Israel 80
Bibliografie 89
Modalitati de cristalizare a identitatii iudaice in Antichitatea tarzie. O analiza a perioadei tanaitice din perspectiva discursului ereziologic, de Alina Tariceanu 91
1. Cadru teoretic de referinta 100
2. Perspective rabinice asupra identitatii
evreiesti: cine ramane evreu si cine nu? 104
Bibliografie 131

III. ISTORIA IDEILOR RELIGIOASE
Despre certitudine, cunoastere si credinta in scrierile lui Ludwig Wittgenstein, de Sabina Avram 137
1. Despre certitudine si cunoastere 138
2. Despre jocul de limbaj 139
3. Despre credinta religioasa 141
Concluzii 146
Bibliografie 147
Rabi Baal Shem Tov: tehnici mistice si invataturi.
Epistola despre ascensiunea sufletului, de Andrada Chioveanu 149
1. Dumnezeu, Numele Sau si Hesed 150
2. Devekut 154
3. Avoda 158
4. Kavana 161
5. Plansul 163
6. Hitlahavut 164
Concluzii 168
Anexa 1. Epistola lui Besht in limba ebraica 171
Anexa 2. Epistola lui Besht – traducere in limba romana 172
Anexa 3. Interpretarea epistolei 175
Bibliografie 179
Tantra budista si locul ei in cadrul budismului, de Iulian Lucian Maidanuc 181
1. O abordare diferita de cea traditionala 181
2. Localizarea geografica a budismului tantric 183
3. Scurta istorie a budismului tantric 185
4. Tantra budista: repere esentiale 193
5. Tantra budista si Mahayana, budismul Marelui Vehicul 195
6. Tantra budista, laboratorul de experimente al metafizicii Mahayana 197
7. Elemente comune ale tantrei budiste si ale Mahayanei: metafizica 202
8. Diferente majore intre tantra budista si Mahayana: calea transformarii 205
9. Tantra budista si tantra hinduista 206
10. Tantra budista si Hinayana 208
11. Tantra budista si Dzogchen 209
Concluzii 210
Bibliografie 211

IV. RELIGIE SI REPREZENTARE
Biserica de lemn din Ibanesti: descriere si program iconografic, de Gabriela Drimba 215
Elemente ale sacrului in mapamondurile medievale, de Ioana Zamfir 277
1. Introducere 277
2. Harta si cosmologie 285
3. Spatiu si timp 292
4. Centrul si omogenitatea spatiului 295
Concluzie 299
Bibliografie 300


Alina Tariceanu

Andrada Chioveanu

Beniamin Chircan

Beniamin Chircan a absolvit masteratul de Studii Religioase - Texte si Traditii in 2017, sustinand teza de doctorat in cadrul Scolii Doctorale de Studii Literare si Culturale (FLLS), cu titlul „Semnificatii ale Sabatului in Biblia Ebraica”. A contribuit la traducerea Cartii Psalmilor, in cadrul proiectului de traducere Biblia Hebraica. In acelasi timp, este pastor in Biserica Adventista de Ziua a Saptea.

 

Gabriela Drimba

Ioana Bujor

Ioana Zamfir

Ioana Zamfir este muzeograf la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi. A absolvit Facultatea de Istorie sectia Istoria Artei la Universitatea Bucuresti si programul masteral de Studii Religioase – Texte si Traditii al Universitatii din Bucuresti. Urmeaza in prezent programul doctoral al Scolii de Studii Literare si Culturale. Tema proiectului doctoral este „Imaginea Ierusalimului in cartografia secolului al XVI-lea".

Iulian Lucian Maidanuc

Iulian Lucian Maidanuc este absolvent al Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti şi este de profesie avocat. În 2018 a absolvit programul masteral de Studii Religioase - Texte şi Tradiţii din Universitatea Bucureşti, iar în prezent este doctorand al Şcolii Doctorale de Studii Literare şi Culturale din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, din Universitatea Bucureşti.

Este pasionat de istoria Tibetului şi buddhismul tibetan, între 2011 şi 2018 a urmat învăţaturi buddhiste cu maestrul tibetan Namkhai Norbu Rinpoche, iar proiectul său de cercetare doctorală se referă la imaginea lui Padmasambhava în Zangs gling ma.

Rodica Guramulta

Sabina Avram

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000R047
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Autori romani, titluri Herald
Cuvant Inainte
Madeea Axinciuc
Limba
Romana
Nr. pagini
304
ISBN
978-973-111-918-2

Articole