15%

Astrologie si religie la greci si romani

Franz Cumont (Autor)

O lucrare despre istoria religiilor de o valoare inestimabila, semnata de Franz Cumont, figura recunoscuta ca autoritate in domeniul istoriei antice. Obiectul sau in acest curs de prelegeri a fost de a arata cum astrologia orientala si cultul stelelor au transformat credintele lumii greco-latine, care a fost in diferite perioade puterea din ce in ce mai mare a influentei lor si prin ce mijloace au stabilit in Occident un cult sideral, care a fost cea mai inalta faza a paganismului antic.

Aceasta teologie invatata, incluzand in speculatiile ei intreaga lume, urma sa elimine formele mai inguste de credinta si, prin schimbarea caracterului idolatriei antice, urma sa pregateasca in multe privinte venirea crestinismului.

Disponibil in stoc
Astrologie si religie la greci si romani
23,80 RON 28,00 RON
(-15%)
23,80 RON 28,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
CULTURA SI CIVILIZATIE
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-669-3
Cod Bare EAN
5948417160397

Descriere

Franz Cumont (1868-1947), istoric, arheolog si filolog belgian, a contribuit imens la dezvoltarea istoriei religiilor antichitatii tarzii. El a publicat in numeroase enciclopedii standard, a facut sapaturi pe tarmul Eufratului in conditii politice dificile si a fost membru al majoritatii academiilor europene. Cartea cuprinde o serie de conferinte tinute sub auspiciile Comitetului American pentru Prelegeri de Istorie a Religiilor, al caror scop este sa sintetizeze rezultatele cercetarilor efectuate de autor timp de mai multi ani in domeniul astrologiei antice si al religiei astrale.


*


Obiectivul nostru in cursul acestor prelegeri se va limita in a arata in ce fel astrologia si cultul oriental al astrilor au transformat credintele lumii greco-latine, cum s-a manifestat in diferite perioade puterea mereu crescanda a influentei lor si prin ce mijloace s-au pus in Vest bazele unui cult sideral ce a constituit faza cea mai inalta a vechiului paganism. […] Aceasta teologie erudita, ce includea in speculatiile sale intreaga lume, a eliminat formele mai limitate de credinta si, schimband caracterul vechii idolatrii, a pregatit in multe privinte aparitia crestinismului.



Daca ne intoarcem la stadiile cele mai timpurii de dezvoltare ale fiecarui domeniu al cunoasterii, pana in perioada alexandrina si chiar cea babiloniana, vom descoperi aproape pretutindeni influenta perturbatoare a acestei «matematici» astrale. Copacelul acesta, ivit in buruienile de langa arborele cunoasterii, a crescut din aceeasi tulpina si si-a amestecat ramurile cu ale sale. Astrologia nu numai ca este indispensabila savantului dornic sa urmareasca progresul anevoios al ratiunii de-a lungul meandrelor si raspantiilor sale – poate misiunea cea mai inalta a istoriei –, dar pe langa asta, ea beneficiaza si de interesul pe care l-au trezit toate manifestarile irationalului.




Astrologia se impune a fi luata in considerare de orice istoric al religiilor nu numai fiindca este combinata cu teorii stiintifice si nici fiindca intra in invatatura misteriilor pagane, ci pentru ea insasi. Din acest motiv, cercetatorul este obligat sa investigheze cum si de ce s-a format alianta, la prima vedere de neinteles, intre matematica si superstitie. A o considera pur si simplu o boala mintala nu constituie o explicatie. Chiar si in acest caz, la drept vorbind, aceasta halucinatie tot ar merita sa fie studiata, fiind cea mai persistenta din cate au bantuit creierul omenesc.

Franz Cumont


Cuprins


Prefata ..................... 7
Introducere ..................... 9
Prelegerea I - Caldeenii ..................... 19
Prelegerea II - Babilonul si Grecia ..................... 43
Prelegerea III - Diseminarea in Apus ..................... 68
Prelegerea IV - Teologia ..................... 87
Prelegerea V - Mistica astrala - Etica si cult ..................... 113
Prelegerea VI - Escatologie ..................... 133


Franz Cumont

Franz Cumont (Aalst 1868 - Bruxelles 1947) a fost un apreciat istoric, arheolog si filolog belgian a carui prima preocupare a constituit-o istoria religiilor antichitatii tarzii, cu precadere cea a mithraismului. Si-a desfasurat activitatea de arheolog in situri importante din Pont, Armenia, Siria si zona Eufratului, devenind o voce cu autoritate de necontestat in domeniu. In urma acestor cercetari a rezultat o uriasa cantitate de date si dovezi arheologice legate de religia mithraica, tema predilecta de cercetare pe parcursul intregii cariere a lui Cumont. Dupa ce a predat la Universitatea din Gant, Cumont paraseste Belgia pentru a lucra la Paris si Roma. Incepand cu 1922, conduce sapaturile de la Dura-Europos (pe malul Eufratului).

Sincretismul religios manifestat in zona Marii Mediterane in perioada de decadere a Imperiului Roman si mai ales impactul avut de religiile de misterii asupra acestuia au fost domeniile in care Cumont a excelat, reusind sa analizeze in amplele sale lucrari modalitatile de intrepatrundere ale diferitelor culturi si religii antice. Profesor respectat si autor al unei opere extrem de bogate (incluzand colaborari la diferite enciclopedii), Cumont ne-a lasat o mostenire stiintifica extrem de valoroasa, apreciata la justa valoare de catre posteritate, dovada acestui lucru fiind inclusiv omagierea autorului in anul 1997 de catre Biblioteca Regala din Bruxelles la implinirea a 50 de ani de la moartea sa. A fost membru al mai multor academii europene.

 

Bibliografie selectiva:

- Les religions orientales dans le paganisme romain (Paris, 1906 si 1929);

- Les Mages hellenises: Zoroastre Ostanes et Hystaspe d'apres la Tradition Grecque;

- Texts and Illustrated Monuments Relating to the Mysteries of Mithra (1894‑1900) este lucrarea care i-a adus reputatia internationala prin originalitatea si masiva ei documentare;

- Astrologie et religion chez les Grecs et les Romains, Paris, 1909;

- After‑Life in Roman Paganism, conferinte tinute la Yale University in 1922, in care a corectat multe din falsele impresii ale apologetilor crestini in privinta riturilor pagane;

- Recherches sur le symbolisme funeraire des romains;

- L'Egypte des astrologues, Bruxelles, 1937.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000R039
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Astrology and Religion Among the Greeks and Romans
Teme de interes
Mituri, rituri si arhetipuri in civilizatiile antice, Obiective si intentii pentru 2021, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-669-3
Traducator
Walter Fotescu

Articole