15%

Ancorat

Cum sa te imprietenesti cu sistemul tau nervos si sa iti recuperezi echilibrul si starea de siguranta prin practici polivagale

Deb Dana (Autor), Stephen W. Porges (Cuvant inainte)

Povestile despre cine suntem si cum privim lumea incep in corpul nostru. Inainte ca creierul nostru sa poata crea un ansamblu de ganduri si limbaj, sistemul nervos initiaza un raspuns care:

  • fie ne misca in directia experientei si a conectarii
  • fie ne conduce spre mobilizarea protectiva prin reactie de lupta sau fuga
  • fie ne salveaza prin reactie de inchidere si deconectare.

O conversatie intensa, o cearta cu un partener sau chiar o sarcină provocatoare – aceste situatii nu sunt pe viata sau pe moarte, dar adesea reactionam ca si cum ar fi. Asta deoarece corpurile noastre trateaza in acelasi mod cele mai multe dintre amenintarile pe care le percem. Cu toate acestea, o abordare s-a dovedit a fi incredibil de eficienta in antrenarea sistemului nostru nervos pentru a opri reactiile exagerate si a incepe sa raspundem lumii cu mai multa siguranta si usurinta: Teoria polivagala. In cartea Ancorat, Deb Dana, specialista in aplicarea si intelegerea Teoriei Polivagale, dezvoltata de Dr. Stephen Porges, exploreaza:

• Teoria polivagala – biologia si functia nervului vag, autostrada sistemului nervos
• Imprietenirea cu sistemul tau nervos – cum ne acordam la ceea ce se intampla in corp  prin dezvoltarea „neuroceptiei”
• Utilizarea franei vagale – tehnici cheie pentru a regla in mod constient intensitatea emotiilor
• Conexiune si protectie - cum recunoastem si influentam indicatorii interni pentru siguranta si pericol
• Sistemul de implicare sociala— modalitati de a crea relatii hranitoare 
• Practici si indrumari pentru a modela sistemul nervos pentru o mai mare rezistenta, intuitie, siguranta si mirare

Disponibil in stoc
Ancorat - Cum sa te imprietenesti cu sistemul tau nervos si sa iti recuperezi echilibrul si starea de siguranta prin practici polivagale
40,80 RON 48,00 RON
(-15%)
40,80 RON 48,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PSIHOPRACTICA
Anul publicarii
2023
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-630-6550-27-2
Cod Bare EAN
5948417460343

Descriere

Daca stresul de zi cu zi pare a fi o constanta amenintare la adresa vietii, exista si motiv: stresul ne dezechilibreaza sistemul nervos si ne impiedica sa atingem o stare generala de bine in corpul nostru. Descoperirea revolutionara a Teoriei polivagale este ca ne putem regla sistemul nervos cu ajutorul nervului vag, principala „autostrada informationala” a organismului, pentru a ne regasi drumul catre starea de bine.

Deb Dana impartaseste cu noi o prezentare realista a Teoriei polivagale si aduce stiinta la viata traducand informatiile clinice ale Teoriei polivagale in explorari practice, pe care le putem folosi zi de zi, pentru a ne transforma relatia cu propriul corp. Utilizand tehnici verificate, Deb Dana ne ajuta sa maiestrim un set de abilitati cu ajutorul carora sa devenim mai constienti de propriul sistem nervos, precum si sa ne restabilim capacitatea de a face fata atat marilor, cat si micilor schimbari care apar in viata noastra.

*

„Teoria polivagala este stiinta de a te simti suficient de in siguranta pentru a te indragosti de viata si a-ti asuma riscul de a trai.” 

„Stiinta starii de siguranta si conectare se dezvolta tot mai mult cu fiecare zi care trece, iar intelegerea noastra legata de modul in care functioneaza sistemul nostru nervos devine mai profunda. In timp ce a invata despre modul in care functioneaza sistemul nervos poate fi uneori o activitate foarte stiintifica, intelegerea alcatuirii noastre biologice ne deschide de fapt catre misterul si magia vietii. Cand suntem ancorati in reglarea ventrala, traim un sentiment de abundenta. Avem senzatia ca suntem conectati cu alti oameni si cu lumea intr-un mod miraculos. Ajungem in acel loc de gratie in parte prin intelegerea stiintei care ne arata calea de a ne ancora in acel acasa al starii noastre ventrale.”

Deb Dana

„Deb Dana contribuie semnificativ la dezvoltarea aplicabilitatii Teoriei polivagale prin punerea la dispozitie a unei metafore puternice (ancorarea) care sa ilustreze modul in care sistemul nervos isi regleaza propriile resurse pentru a oferi comportamentului social o platforma neurala si pentru a beneficia de pe urma efectelor coreglarii. Deb ii invata pe cititori abilitatile pe care le pot folosi pentru a reintra in starea de siguranta la nivelul propriului corp.”

Dr. Stephen W. Porges, Ph.D, autorul cartii
Ghidul Teoriei polivagale

„Cu ajutorul unor exercitii simple, Deb Dana ne indruma pentru a putea intelege si a ne putea imprieteni cu sistemul nostru nervos autonom, antrenand capacitatile sale vindecatoare pentru a ne conecta cu noi insine si cu lumea noastra sociala.”

Dr. Gabor Maté,
autorul cartilor Pe taramul fantomelor infometate,
Mitul normalitatii, Minti imprastiate

„Deb schimba in mod radical – si cu mare maiestrie – punctul focal al paradigmelor noastre actuale de vindecare si dezvoltare cu un nou vocabular si noi practici de reglare a (re)activitatii sistemului nervos uman.”

Linda Graham, MFT, autoarea cartii Resilience


CUPRINS

PREFATA 13

INTRODUCERE   21

O PRIVIRE RAPIDA ASUPRA PRINCIPIILOR SI ELEMENTELOR

TEORIEI POLIVAGALE 27

CALATORIND DE-A LUNGUL CAILOR AUTONOME 37

ASCULTAREA SE INVATA 55

TANJIREA DUPA CONEXIUNE 67

NEUROCEPTIA: INTUITIA PROPRIULUI SISTEM NERVOS 85

TIPARE DE CONECTARE SI PROTECTIE 101

ANCORAREA IN STAREA DE SIGURANTA 121

MODELAREA CU BLANDETE 143

REPOVESTIREA 165

EXPERIENTE TRANSCENDENTE 181

INGRIJIREA SISTEMULUI NERVOS 197

CREAREA UNEI COMUNITATI 211

CONCLUZIE 227

MULTUMIRI 230

DESPRE AUTOARE 232

NOTE 233


Deb Dana

Deb Dana este psiholog clinician si consultant de specialitate care lucreaza pentru a ajuta oamenii sa exploreze in siguranta si sa rezolve consecintele traumei. Ea este consultant in cadrul Traumatic Strees Research Consortium de la Institutul Kinsley. Sustine prelegeri la nivel international pe tema modurilor in care Teoria polivagala poate aduce informatii vitale oricarei forme de terapie si lucreaza cu institutii si organizatii cu scopul de a introduce abordarea informata polivagal in lucrul cu clientii. Ea a dezvoltat Seria de Formare Clinica in Ritmurile Reglarii (The Rhythm of Regulation Clinical Training Series) si preda terapia informata polivagal clinicienilor din intreaga lume.

Deb este autoarea The Polyvagal Theory in Therapy: Engaging the Rhythm of Regulation, Cum ne reca-patam starea de bine, conectare si siguranta: 50 de practici polivagale pentru corp si minte (Polyvagal Exercises for Safety and Connection: 50 Client Centered Exercises), este creatoarea Fliepchart-ului Polivagal iar alaturi de Stephen Porges, este co-editoarea volumului Clinical Applications of the Polyvagal Theory: The Emergence of Polyvagal-Informed Therapies.

Carti din colectia Psihopractica

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PP034
Anul aparitiei
2023
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Anchored: How to Befriend Your Nervous System Using Polyvagal Theory
Cuvant Inainte
Stephen W. Porges
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-630-6550-27-2
Traducator
Ines Simionescu

Articole