Cronica Realizarii

Rinzai (Autor)

Rinzai Roku - sau Cronica Maestrului Rinzai a fost scrisa de catre ucenicii acestuia. In ea sunt notate invataturile rostite de Maestru - precum si momente din perioada lui de ucenicie si din cariera de invatator spiritual. Asemenea tuturor marilor maestri Zen - Rinzai (cunoscut in chineza sub...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ZEN
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
144
ISBN
973-9453-34-1
Cod Bare EAN
5948417050070

Descriere

Rinzai Roku, sau Cronica Maestrului Rinzai a fost scrisa de catre ucenicii acestuia. In ea sunt notate invataturile rostite de Maestru, precum si momente din perioada lui de ucenicie si din cariera de invatator spiritual. Asemenea tuturor marilor maestri Zen, Rinzai (cunoscut in chineza sub numele de Lin Chi) si-a intemeiat ferm invatatura pe doctrina budista, fiind perfect versat in scripturi, din care citeaza liber si frecvent. Insa in loc de veneratie superficiala si de banala eruditie, Rinzai le cere discipolilor sai intelegerea veritabila a scripturilor, insotita de o viata calauzita de aceasta intelegere.

Daca uneori Maestrul poate lasa impresia ca ar lua in deradere scripturile, in realitate el isi rade nu de ele ci de acei ucenici care mai degraba se agata cu piosenie si tenacitate de cuvinte decat sa se incumete sa le inteleaga. Rinzai era cunoscut si temut ca fiind cumplit si direct. Atunci cand intr-adevar se manifesta, o face pentru a sfarama atasamentele fata de orice ideal, iar cei carora li se adreseaza sunt calugari incercati. Contradictiile sale aparente sunt tot mijloace pedagogice pentru a-si starni elevii si a-i scoate din orice complacere sau inertie. In aceasta Cronica il ascultam vorbind, clar si decisiv, cu propriile-i cuvinte.


Rinzai

Rinzai Gigen, intemeietorul scolii Zen care-i poarta numele, a murit la 10 ianuarie in anul 866 e. n. Data nasterii sale este necunoscuta, dar se considera in genere ca a predat invatatura Zen timp de zece ani.

Scoala Rinzai este una din cele Cinci Linii (sau Case) ale buddhismului Zen, acestea fiind stiluri deosebite de predare, dezvoltate in sanul Scolii Zen de cate un mare maestru care este si intemeietorul fiecarei asemenea linii. "Stilul" Rinzai a fost adus in Japonia in secolul al XIII-lea.

Rinzai Roku, sau Cronica Maestrului Rinzai a fost scrisa de catre ucenicii acestuia. In ea sunt notate invataturile rostite de Maestru, precum si momente din perioada lui de ucenicie si din cariera de invatator spiritual.

Asemenea tuturor marilor maestri Zen, Rinzai si-a intemeiat ferm invatatura pe doctrina buddhista, fiind perfect versat in scripturi, din care citeaza liber si frecvent. Insa in loc de veneratie superficiala si de banala eruditie, Rinzai le cere discipolilor sai intelegerea veritabila a scripturilor, insotita de o viata calauzita de aceasta intelegere. Daca uneori Maestrul poate lasa impresia ca ar lua in deradere scripturile, in realitate el isi rade nu de ele ci de acei ucenici care mai degraba se agata cu piosenie si tenacitate de cuvinte decat sa se incumete sa le inteleaga.

Rinzai era cunoscut si temut ca fiind cumplit si direct. Atunci cand intr-adevar isi da drumul, o face pentru a sfarama atasamentele fata de orice ideal, iar cei carora li se adreseaza sunt calugari incercati. Contradictiile sale aparente sunt tot mijloace pedagogice pentru a-si starni elevii si a-i scoate din orice complacere sau inertie. In Cronica lui il ascultam vorbind, clar si decisiv, cu propriile-i cuvinte.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E07
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
144
ISBN
973-9453-34-1
Traducator
Stela Ghetie Tinney

Articole