Dincolo de Vid si Plin
In Sutra Diamantului - Buddha a spus ca el nu avea o Dharma fixa de predat - deoarece doctrina sa consta numai in eliminarea gandurilor care tulbura mintea. Cand mintea devine linistita - intelepciunea inerenta fiecarui om poate sa se manifeste si sa-l faca pe acesta sa perceapa natura proprie -...


1-3 zile lucratoare

1-3 zile lucratoare

Stoc limitat







Descriere
In Sutra Diamantului, Buddha a spus ca el nu avea o Dharma fixa de predat, deoarece doctrina sa consta numai in eliminarea gandurilor care tulbura mintea. Cand mintea devine linistita, intelepciunea inerenta fiecarui om poate sa se manifeste si sa-l faca pe acesta sa perceapa natura proprie, care conduce la atingerea starii de iluminare. Totusi, intrucat oamenii au capacitati diferite de a percepe adevarul, Buddha a fost nevoit sa-i invete Hinayana pe cei ce erau capabili sa primeasca doar adevarul incomplet si Mahayana pe discipolii care erau pregatiti pentru invatatura suprema. Aceasta este ceea ce numim metoda expedienta a scolii de invatare cu ajutorul sutrelor si discursurilor.
Era totusi imposibil ca realitatea absoluta sa fie revelata doar prin intermediul cuvintelor, caci in ciuda faptului ca Buddha le-a revelat Mintea in sutre, discipolii sai nu au reusit sa o inteleaga. In cele din urma el a cules o floare si le-a aratat-o pentru a le pune la incercare puterea de a patrunde telul ultim al invataturii sale. Dintre toti, doar Mahakasyapa a inteles gestul lui Buddha si, recunoscator, l-a intampinat cu un zambet larg. Atunci Buddha i-a spus: "Eu am comoara Ochiului Adevaratei Dharma pe care acum ti-o transmit tie". O transmisiune dincolo de cuvinte, de la minte la minte. Acesta a fost inceputul descendentei Ch`an (Zen) a celor douazeci si opt de patriarhi indieni si cinci patriarhi chinezi, iar daca ii adaugam si pe cei sapte Buddhasi ai antichitatii care i-au precedat, numarul total al Buddhasilor si Patriarhilor scolii Ch`an a fost de patruzeci.
Cartea de fata cuprinde doctrinele fondatorilor (patriarhilor) celor cinci scoli Chan (Zen), traduse dupa cele mai vechi texte descoperite pe teritoriul Chinei. Aceste invataturi nepretuite si-au extins treptat influenta in tot Extremul Orient, dainuind de peste un mileniu si jumatate.
CUPRINS
Cuvant introductiv 5
Scoala Invatarii 5
Invatatura Ch`an (Zen) 7
Tehnicile Ch`an 7
Trezirea 10
1. SCOALA KUEI YANG (IKYO ZEN)
Maestrul Ling Yu din muntele Kuei Shan 11
2. SCOALA Kuei Yang (Ikyo Zen)
Maestrul Hui Chi din Muntele Yang Shan 28
3. SCOALA Lin Chi (Zenul Rinzai)
Maestrul Ch`an I Hsuan din Lin Chi 49
4. SCOALA Ts`ao Tung (Zen Soto)
Maestrul Liang Chiai de pe muntele Tung Shan 101
5. SCOALA Ts'ao Tung (ZEN Soto)
Maestrul Pen Chi din muntele Ts'ao Shan 139
6. SCOALA Yun Men (Zenul lui Unmon)
Maestrul Wen Yen de la manastirea Kuang Feng 171
7. SCOALA Fa Yen (Hogen Zen)
Maestrul Wen I de la Manastirea Ch`ing Liang 222
Note suplimentare 241