15%

Shin - Mintea universala

Huang Po (Autor)

Practica si invataturile din Calea Mintii Universale sunt redate concis si cu mare claritate in aceasta carte, sub forma dialogului dintre maestrul Huang Po si novicele practicant: neluand aparentele exterioare drept realitate, ocolind eroarea de a gandi in a fost, este sau va fi, nedand atentie deosebirilor intre „acesta” si „acela”, fara a mai imparti fenomenele in placute si neplacute, fara sa rumegam lucrurile in minte la nesfarsit, practicand controlul mintii asezati in postura corecta, ramanand perfect linistiti fara sa permitem mintii sa ne tulbure, aceasta numesc maestri Ch’an (Zen)... Eliberare.

Disponibil in stoc
Shin - Mintea universala
27,20 RON 32,00 RON
(-15%)
27,20 RON 32,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
ZEN
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-813-0
Cod Bare EAN
5948417050360

Descriere

De-a lungul unui intreg sir de Patriarhi, de la Buddha Gautama pana la Bodhidharma, niciunul dintre acesti maestri iluminati nu a predicat vreodata altceva decat (despre) Mintea Universala, cunoscuta si sub numele de Unicul Vehicul al Eliberarii. Prin invataturile concise si ferme, ei ne spun ca si de am cauta prin tot universul, nu vom gasi niciodata un alt vehicul.

Abandonand orice gand de a cauta ceva, mintea trebuie sa ramana nemiscata ca o piatra pentru a gasi drumul spre Poarta. Mila inseamna a nu concepe ca exista un buddha care cauta Iluminarea, iar compasiunea inseamna a nu concepe ca fiintele simtitoare cauta Eliberarea. Intregul univers vizibil este Buddha! Contempland orice picatura de apa, contemplam natura tuturor apelor din univers; pastrand practica si credinta intr-un singur principiu descoperim ca si toate celelalte cai si principii sunt identice. Mintea Universala
este o existenta care nu e existenta, o nonexistenta care cu toate astea exista. Adevarul etern este singura calitate a acestei invataturi si de aceea e atat greu de acceptat.

Practica si invataturile din Calea Mintii Universale sunt redate concis si cu mare claritate in aceasta carte, sub forma dialogului dintre maestrul Huang Po si novicele practicant: neluand aparentele exterioare drept realitate, ocolind eroarea de a gandi in a fost, este sau va fi, nedand atentie deosebirilor intre „acesta” si „acela”, fara a mai imparti fenomenele in placute si neplacute, fara sa rumegam lucrurile in minte la nesfarsit, practicand controlul mintii asezati in postura corecta, ramanand perfect linistiti fara sa permitem mintii sa ne tulbure, aceasta numesc maestri Ch’an (Zen)... Eliberare.

„Natura insasi a Marii Cai este lipsa oricarei opozitii. Bodhidharma a fost ferm convins ca menirea noastra e de a fi una cu substanta reala a universului in aceasta viata! Mintea si «substanta» aceea nu difera catusi de putin – substanta aceea este Mintea. Ele nu pot fi separate.”

Bodhi (Iluminare) nu e o stare. Buddha nu a ajuns la ea. Fiintele simtitoare nu duc lipsa de ea. Nu poate fi atinsa cu trupul sau cautata cu mintea. Toate fiintele simtitoare sunt de pe acum una cu Bodhi.”

„Ce arbore, ce Iluminare, badie? Ce oglinda? Nici rama nu are! Cum intrinsec totul este Vid Pe ce sa se puna praf si murdarie?”

„Trebuie sa te indepartezi de doctrinele despre existenta si nonexistenta, caci Spiritul e ca Soarele, pururea in vid, stralucind de la sine, stralucind fara a avea intentia sa straluceasca. Asta nu e ceva ce se poate realiza fara efort, insa, cand vei ajunge sa nu te mai atasezi de absolut nimic, vei actiona intocmai cum actioneaza un buddha. Asta inseamna, intr-adevar, sa actionezi potrivit indemnului: «Dezvolta o minte care sa nu se sprijine pe absolut niciun lucru».”

„Ceea ce se numeste suprema si desavarsita intelepciune stie ca in realitate nu e nimic de realizat.”

Huang Po

CUPRINS

Cuvant-inainte (de Etiènne Zeisler) 7
Nota editorului 11
Prefata lui P’ei Hsiu 13

PARTEA I
Cronica Chun Chou a Maestrului Zen Huang Po
O culegere de predici si dialoguri notate de P’ei Hsiu in
timpul sederii in orasul Chun Chou 19

PARTEA II
Cronica Wan Ling a Maestrului Zen Huang Po
O culegere de convorbiri, predici si intamplari notate
de P’ei Hsiu pe vremea carmuirii sale in prefectura Wan Ling 67

Intamplarile 97

Anexa A
Glosar de termeni chinezi si sanscriti 141
Anexa B
Predica a lui Huang Po 151
Anexa C
Transmiterea Zenului in India si China 153
Scoala Soto 153
Transmiterea Zenului Soto in Japonia 153


Huang Po

Huang Po (cunoscut in japoneza sub numele de Obaku Kuin) a fost discipolul lui Hui Hai si maestrul lui Rinzai, al carui nume este purtat pana in zilele noastre de una din cele doua scoli ale buddhismului zen. Huang Po si-a parasit din copilarie familia pentru a deveni calugar. Apoi, conform obiceiului epocii, a intreprins mai multe calatorii prin tara, vizitand manastiri si maestri in cautarea Caii. In cele din urma a ajuns la templul unde vietuia Hui Hai. Desi despre biografia lui nu ne-au parvenit decat putine date (data nasterii este necunoscuta, iar cea a mortii aproximativa), importanta lui in istoria Zenului a ramas considerabila.

Maestrul Dogen spunea despre el: "Huang Po a fost succesorul lui Hui Hai, dar si-a depasit atat maestrul, cat si pe toti ceilalti descendenti ai lui Ma-tsu. Invatatura lui Huang Po reprezinta transmisia autentica a tuturor Iluminatilor si a Patriarhilor numita "Comoara Ochiului Adevaratei Legi". El a fost de neegalat in epoca sa si singurul care a realizat esenta adevaratei dharma."

Din punct de vedere fizic, Huang Po era un urias: aproape doi metri, mainile duble fata de normal, o frunte proeminenta si un nas enorm. Educatia data de el era extrem de brutala: lovituri de baston, urlete si palme. El intorcea pe dos mintile discipolilor sai cu koan-uri de neinteles. Dar singura lucrare pe care a lasat-o, intitulata Mintea Universala, degaja subtilitatea unui discurs asupra inexprimabilului si amprenta unei invataturi cu o infinitate de semnificatii.

In timpul vietii sale, a avut loc marea persecutie a buddhismului, cand numeroase temple au fost arse si zeci de mii de calugari condamnati. In mod paradoxal, multumita prefectului imparatului, discutiile si predicile lui Huang Po au putut fi transmise posteritatii. Functionarul respectiv se intalnea in secret cu maestrul, ii primea educatia si ii nota invatatura, pe care a publicat-o dupa moartea lui.

*

Hui Hai ii povestea odata lui Huang Po relatia sa cu propriul sau maestru, Ma-tsu: "Ma mustra cu o voce atat de puternica, incat odata era sa-mi plesneasca timpanul."

Auzind aceste cuvinte, Huang Po a realizat Calea. Hui Hai l-a intrebat: "Esti tu in stare sa devii mostenitorul lui Ma-tsu?", la care Huang Po a raspuns: "Il cunosc dupa nume, dar nu l-am vazut niciodata. Daca as deveni succesorul sau, eu insumi mi-as pierde urmasii."

Acest raspuns al lui Huang Po nu poate fi sesizat de mintea obisnuita a omului. A intelege fara a te confrunta cu un nume inseamna a primi mostenirea tuturor Iluminatilor si a Patriarhilor in fiece clipa a trecutului, prezentului si viitorului.  Aceasta exprima constiinta noastra in zazen si intoarcerea la conditia normala absoluta a fiintei umane. "A gasi acest om de negasit este cu neputinta", spune Huang Po, "caci nu exista nimeni altcineva in afara de el. El este una cu toti Iluminatii si Patriarhii si formeaza cu ei o unitate pura si lipsita de confuzie."

Intrebat asupra Caii si mijlocelor de a o realiza, Huang Po a spus:

"Iata singura mea dorinta: intelegeti dharma Mintii Universale. Dar aflati ca in aceasta dharma nu exista nici o categorie care ar putea fi numita "intelegere" sau "ignoranta". Din timpurile cele mai indepartate, numai cativa au fost in stare sa sesizeze aceasta invatatura; despre ei se zice ca s-au dat uitarii pe ei insisi. Oamenii obisnuiti pot intelege doar cand simturile lor sunt in raport cu un obiect, cu o situatie, cu un text, cu o invatatura, sau cu un cuvant. Ei sunt ca niste papusi. Numai cand nu veti mai gandi tot timpul asupra unui nume sau a unei particularitati, va veti putea contopi cu intreg universul."

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E036
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Huang Po Ch'uan Hsin Fa Yao, The Zen Teaching of Huang Po: On the Transmission of Mind, John Blofeld
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC, Ce ne transmite budismul?, titluri Herald
SKU editii anterioare
000E03, 000E22
ISBN editii anterioare
973-9453-27-9, 978-973-111-434-7
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-813-0
Cod bara editii anterioare
5948417050032, 5948417050223
Traducator
Stela Ghetie Tinney

Articole