SHODOKA - Cantecul Satori-ului imediat

Yoka Daishi (Autor)

Shodoka - Cantul satori-ului imediat este unul dintre cele patru texte esentiale ale Zen-ului - alaturi de Shin Jin Mei - scris cu catva timp inainte de Maestrul Sosan - de Sandokai al Maestrului Sekito Kisen si de Hokyo zanmai al Maestrului Tosan - acestea doua fiind scrise...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
SHODOKA - Cantecul Satori-ului imediat
Colectia
ZEN
Anul publicarii
2009
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
192
ISBN
978-973-111-113-1
Cod Bare EAN
5948417050155

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Shodoka, "Cantul satori-ului imediat" este unul dintre cele patru texte esentiale ale Zen-ului, alaturi de Shin Jin Mei, scris cu catva timp inainte de Maestrul Sosan, de Sandokai al Maestrului Sekito Kisen si de Hokyo zanmai al Maestrului Tosan, acestea doua fiind scrise ulterior. Daca vrem sa intelegem Zen-ul prin intermediul cartilor, atunci trebuie mai intai sa cunoastem aceste patru opere.

Shodoka contine peste 2000 de kanji-uri, ideograme chinezesti, grupate in 267 de versuri a cate 7 kanji-uri fiecare, aproximativ.

Sho inseamna "dovedit, evident, certificat", cateodata "Satori". Do inseamna "Cale, mintea adevarata, sinele veritabil, viata eterna, universala".

Atunci cand Dumnezeu nu poate fi recunoscut, el apare. El exista acolo unde nu poate fi vazut. Adevarata Cale, aceea a adevarului cosmic, se situeaza intr-un timp ireal si intr-un loc invizibil. Cea mai mare parte a oamenilor nu o pot nici atinge, nici n-o pot vedea, insa locul ei si timpul ei sunt foarte aproape de noi, sunt "aici si acum". Calea este "aici si acum". Acesta este sensul lui Shodoka.

Adevarul autentic rezida in sistemul cosmic si in fenomenele realului. Insa aceste fenomene ale realului trebuie create pornind de la sursa originara si pura a vacuitatii. Realizarea acestui lucru duce la o viata minunata, la o moarte minunata.

Maestrul Yoka descrie cum sa ne trezim la aceasta viata, la aceasta moarte, cum sa "decidem" viata noastra cotidiana, cum sa "transam" cu spiritul si cu ego-ul nostru.

Poemul Shodoka este destinat eliminarii indoielilor din oameni, "transarii" mintii acestora si foloseste la gasirea adevarului din Dumnezeu sau Buddha, prin aceasta omul trezindu-se la o viata autentica.

Shodoka nu este cu adevarat un poem, el este mai degraba un cantec, forma mai populara decat poezia. Ritmul recitarii sale permite simtirea sensului sau profund, a ceea ce se afla dincolo de cuvinte.

Taisen Deshimaru

Nota: Lucrarea Shodoka (Cantecul Satori-ului imediat) a lui Yoka Daishi este insotita de caligrafiile inspirate si comentariile Maestrului Taisen Deshimaru care sunt menite sa-l indrume pe discipol pe calea trezirii.


Yoka Daishi

Yoka Daishi s‑a nascut in anul 665 in satul Yoka, de unde ii vine si numele. A devenit calugar la douazeci de ani si si‑a parasit caminul pentru a studia buddhismul sub toate formele sale, nu doar gandirea lui Lao Zi si Confucius. Insa cercetarile sale nu au fost satisfacatoare, n‑au putut sa‑i inlature indoielile. Intr‑o zi un prieten i‑a spus ca daca vrea sa inteleaga adevarata esenta a filozofiei buddhiste trebuie sa mearga la Maestrul Eno, din muntele Sokei. Dupa o lunga calatorie, Yoka a ajuns la templul din muntele Sokei unde, fara sa‑si schimbe hainele de calatorie, s‑a prezentat in fata Patriarhului. S‑a invartit de trei ori in jurul acestuia, a ramas in picioare in fata lui, fara a‑l saluta.

 

Eno: Calugarul trebuie sa personifice exact cele 3000 de precepte, cele 8000 de actiuni si cele 3000 de moduri de comportament. Cum rezolvi toate acestea?

Yoka: N‑am timp de pierdut, problema vietii si a mortii este foarte importanta. Viata noastra este efemera, impermanenta, si fara incetare schimbatoare.

Eno: De ce nu realizezi principiul "non‑nasterii" pentru a rezolva aceasta problema a impermanentei vietii?

Yoka: Atunci cand realizam non‑nasterea, cand intelegem pe aici-si-acum, dintr‑o data nu mai este nimic.

Eno: Asa este, asa este.

 

Toti cei care erau prezenti au fost impresionati si surprinsi de acest mondo. Yoka a facut semnul de ramas bun. Eno ramase surprins.

 

Eno: Dar pleci foarte repede!

Yoka: Cum as putea fi rapid daca la origine miscarea nu exista?

Eno: Ca miscarea exista sau nu, depinde de constiinta.

Yoka: Multumesc, am inteles semnificatia non‑nasterii.

Eno: Nu exista semnificatie nici macar in non‑nastere.

Yoka: Daca nu exista "semnificatie", de asemenea nu exista "cine sa inteleaga".

Eno: Nici "a intelege" nu are semnificatie.

 

Eno i‑a dat shiho‑ul, transmisiunea, Yoka a mai ramas o noapte langa acesta; se spunea despre Yoka ca era "calugarul ce a ramas doar o singura noapte", ceea ce semnifica faptul ca i‑a fost necesara o singura noapte pentru a avea Satori. A doua zi de dimineata si‑a luat ramas bun de la Maestrul sau, dupa care a plecat si s‑a stabilit in satul Honko, pentru ca nu vroia sa cauzeze dispute cu marii discipoli ai lui Eno, Seigen - fondatorul de mai tarziu al Zen‑ului Soto, si Nengaku - cel care a pus bazele Zen‑ului Rinzai. La Honko a avut numerosi si eminenti discipoli, dar linia lui succesorala n‑a supravietuit timpului.

Chiar si astazi cartea sa Shodoka straluceste inca, ne lumineaza mult mai mult decat o face religia traditionala.

Yoka a murit pe 17 octombrie 713 in postura de za-zen. Se spune ca trupul sau mumificat s‑a pastrat, iar dupa moartea lui, imparatul i‑a dat numele de Muso -"incomparabilul", Daishi - "marele Maestru".

Taisen Deshimaru

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E15
Anul aparitiei
2009
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
978-973-111-113-1
Traducator
Marilena Constantinescu

Articole