Yoka Daishi

SHODOKA - Cantecul Satori-ului imediat

Categorii: Budism (zen) , Budism (zen) - CLASIC , CLASIC

Shodoka - Cantul satori-ului imediat este unul dintre cele patru texte esentiale ale Zen-ului - alaturi de Shin Jin Mei - scris cu catva timp inainte de Maestrul Sosan - de Sandokai al Maestrului Sekito Kisen si de Hokyo zanmai al Maestrului Tosan - acestea doua fiind scrise...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
SHODOKA - Cantecul Satori-ului imediat
Shodoka - Cantul satori-ului imediat este unul dintre cele patru texte esentiale...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Shodoka, "Cantul satori-ului imediat" este unul dintre cele patru texte esentiale ale Zen-ului, alaturi de Shin Jin Mei, scris cu catva timp inainte de Maestrul Sosan, de Sandokai al Maestrului Sekito Kisen si de Hokyo zanmai al Maestrului Tosan, acestea doua fiind scrise ulterior. Daca vrem sa intelegem Zen-ul prin intermediul cartilor, atunci trebuie mai intai sa cunoastem aceste patru opere.

Shodoka contine peste 2000 de kanji-uri, ideograme chinezesti, grupate in 267 de versuri a cate 7 kanji-uri fiecare, aproximativ.

Sho inseamna "dovedit, evident, certificat", cateodata "Satori". Do inseamna "Cale, mintea adevarata, sinele veritabil, viata eterna, universala".

Atunci cand Dumnezeu nu poate fi recunoscut, el apare. El exista acolo unde nu poate fi vazut. Adevarata Cale, aceea a adevarului cosmic, se situeaza intr-un timp ireal si intr-un loc invizibil. Cea mai mare parte a oamenilor nu o pot nici atinge, nici n-o pot vedea, insa locul ei si timpul ei sunt foarte aproape de noi, sunt "aici si acum". Calea este "aici si acum". Acesta este sensul lui Shodoka.

Adevarul autentic rezida in sistemul cosmic si in fenomenele realului. Insa aceste fenomene ale realului trebuie create pornind de la sursa originara si pura a vacuitatii. Realizarea acestui lucru duce la o viata minunata, la o moarte minunata.

Maestrul Yoka descrie cum sa ne trezim la aceasta viata, la aceasta moarte, cum sa "decidem" viata noastra cotidiana, cum sa "transam" cu spiritul si cu ego-ul nostru.

Poemul Shodoka este destinat eliminarii indoielilor din oameni, "transarii" mintii acestora si foloseste la gasirea adevarului din Dumnezeu sau Buddha, prin aceasta omul trezindu-se la o viata autentica.

Shodoka nu este cu adevarat un poem, el este mai degraba un cantec, forma mai populara decat poezia. Ritmul recitarii sale permite simtirea sensului sau profund, a ceea ce se afla dincolo de cuvinte.

Taisen Deshimaru

Nota: Lucrarea Shodoka (Cantecul Satori-ului imediat) a lui Yoka Daishi este insotita de caligrafiile inspirate si comentariile Maestrului Taisen Deshimaru care sunt menite sa-l indrume pe discipol pe calea trezirii.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E15
Colectia
ZEN
Autor
Yoka Daishi
Anul aparitiei
2009
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
978-973-111-113-1
Traducator
Marilena Constantinescu