Zen si artele martiale

In fata absentei totale a valorilor morale caracteristica lumii moderne - nu este de mirare ca multi se indreapta spre artele martiale. Fara indoiala - in lumea periculoasa in care traim este bine sa te aperi. Retragerea egoista din fata pericolului este un remediu mai rau decat raul care te...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ZEN
Anul publicarii
2014
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-479-8
Cod Bare EAN
5948417050254

Descriere

In fata lipsei unei statornicii a priincipiilor morale din lumea moderna, nu este de mirare ca multi se indreapta spre artele martiale.

Fara indoiala, in lumea periculoasa in care traim este bine sa te aperi. Retragerea egoista din fata pericolului este un remediu mai rau decat raul care te asalteaza.

Cavalerii teutoni si templierii au disparut, au ramas insa razboinicii Orientului si lumina Zenului veritabil.

Samuraii nu vorbesc mult. Propria lor viata nu le apartine. Sunt gata in fiece clipa sa-si sacrifice viata.

Practicantul de arte martiale este razboinicul lumii moderne. Dar in realitate, spiritul razboinicului se poate aplica in toate actiunile vietii cotidiene. A practica artele martiale fara spiritul razboinicului bushido nu este decat gesticulare inutila si denaturare a traditiei veritabile.

In Japonia, Zenul a influentat artele martiale in acelasi fel in care crestinismul i-a influentat pe barbari. Influenta Zenului a dus la indepartarea de valorile materiale si la absenta totala a fricii de moarte, la intarirea spiritului razboinicului prin lumina trezirii.

Raportul dintre Zen si artele martiale se defineste prin atitudinea neclintita in fata mortii, controlul de sine, non-violenta, disciplina ferma - fizica si spirituala - si respectul adanc fata de maestru.


Taisen Deshimaru

Taisen DESHIMARU (1914-1982) a fost discipolul lui Kodo Sawaki care, de la moartea Maestrului Dogen, este cea mai mare autoritate Zen din Japonia. Maestrul Deshimaru a primit de la Maestrul Kodo Sawaki, in calitate de succesor al acestuia, spiritul, esenta profunda a Zenului. El este primul misionar trimis in Europa, fiind autorizat in acest sens de cele mai inalte autoritati Zen ale tarii sale. Misiunea sa a fost de asemenea patronata si de alte scoli de buddhism. A fost un mare prieten al lui Swami Sivananda, cel care a pus bazele departamentului pentru religii de la Forest University din India.

Mai inainte de a se consacra unei vieti monastice, Taisen Deshimaru a fost directorul Institutului de Studii Orientale pentru Japonia, India si China, si a facut nenumarate calatorii in aceste ultime doua tari. El cunostea in profunzime filozofia orientala, studiind de asemenea si filozofiile occidentale. La intrarea in amfiteatrul Universitatii din Komazawa se afla o statuie de lemn, in marime naturala, reprezentand un calugar asezat in postura de zazen. Taisen Deshimaru este cel care a servit drept model sculptorului, care a lucrat tinand cont de indicatiile si exemplul dat de Maestru.

Maestrul a sosit la Paris in 1967 dupa ce a traversat cu trenul, venind din Japonia, Siberia, Rusia si Polonia. Purta o singura roba, cea a Maestrului sau. Inainte de sosirea sa, scoala buddhista a Zenului Soto si tehnica acesteia erau practic necunoscute in Franta. Jean Herbert editase deja o carte despre buddhismul japonez, in care daduse si niste extrase din scrierea Shobogenzo Zuimonki a lui Dogen, marele maestru al Scolii Soto Zen - insa aceasta carte enunta in primul rand regulile de conduita, oferind cititorului prea putine notiuni in legatura cu tehnica zazenului. Dupa ce a ajuns la Paris, Maestrul Deshimaru a inceput sa tina conferinte in care arata postura de zazen. Nu era vorba, asa cum des se intampla in Occident, de un simplu discurs, doar de cuvinte, ci de o tehnica, in sensul grecesc al termenului, de "o arta" - si anume despre arta de a medita

 

Alte carti ale maestrului Taisen Deshimaru publicate in limba romana:

Shodoka, Cantecul Satori-ului imediat

Zen si viata cotidiana

Zen si artele martiale

Zen adevarat

Satori. Mari maestri zen (in colab. cu Etienne Zeisler)

 

Alte carti de Taisen Deshimaru

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E25
Anul aparitiei
2014
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Zen et arts martiaux
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - MODERN, Invataturile Maestrilor Spirituali, MODERN, Saptamana autorilor, Traieste viata ca o arta
SKU editii anterioare
000K01
ISBN editii anterioare
973-98399-2-4
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-479-8
Cod bara editii anterioare
5948417100010
Traducator
Radu Ciocanelea

Articole