Nimicirea de Sine

Traducerea de fata isi propune sa prezinte cititorului roman o serie de probleme din sfera metafizicii traditionale si deci a gandirii traditionale crestine - islamice - hinduse si buddhiste. Volumul grupeaza urmatoarele studii si eseuri: 1. Vedanta si traditia occidentala...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
LOGOS
Anul publicarii
2005
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
253
ISBN
973-7970-13-6
Cod Bare EAN
5948417060086

Descriere

Traducerea de fata isi propune sa prezinte cititorului roman o serie de probleme din sfera metafizicii traditionale si deci a gandirii traditionale crestine, islamice, hinduse si buddhiste. Volumul grupeaza urmatoarele studii si eseuri:

1. "Vedanta si traditia occidentala" - initial o cuvantare tinuta in fata membrilor filialei Radcliffe College a Societatii Phi Beta Kappa, textul a fost publicat in The American Scholar, VIII (1939).

2. "Semnificatia mortii" - eseu manuscris, compus probabil spre sfarsitul anilor 1930 sau in perioada anilor 1940 (publicat postum).

3. "Cine este `Satana` si unde este `Iadul`?" - eseu publicat pentru prima data in Review of Religion, XI (1947).

4. "Nimicirea de sine" - eseu publicat prima oara in New Indian Antiquary, III (1940).

5. "Unicul si singurul transmigrant" - studiu publicat prima data in suplimentul cu nr. 3 de la Journal of the American Oriental Society LXIV (1944).

6. "Reamintirea la hindusi si platonicieni" - idem.

7. "Despre psihologia (sau mai degraba pneumatologia) indiana si traditionala" - studiu scris in 1943 (publicat postum).

8. "Gradatie si evolutie" - eseu publicat prima data in Isis, vol. 35, nr. 1 (1944).

9. "Gradatie si evolutie - II" - studiu aparut prima data in Isis, vol. 38, nr. 1/2 (1947).

Toate aceste probleme pot constitui, asa cum se exprima Coomaraswamy, esenta unei "pregatiri intelectuale" necesare pentru "intrarea si inaintarea pe Cale".


Ananda Kentish Coomaraswamy

Ananda Kentish Coomaraswamy (1877-1947) filosof, metafizician si istoric, recunoscut drept „teoretician de avangarda, responsabil in principal cu introducerea artei indiene in lumea Vestica”. Absolvent al Universitatii din Londra, fascinat de traditia indiana, hinduism si budism, ajunge sa se ocupe in paralel de arta si filosofia antica si medievala. A devenit director de cercetare la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, SUA, publicand sute de articole despre istoria artei, teoria esteticii, religie comparata, simbolism si metafizica traditionala.

Ananda Kentish Coomaraswamy s-a nascut in Ceylon (Sri Lanka) in 1877, din mama englezoaica si tata hindus. Dupa moartea tatalui sau, fiind inca destul de mic, pleaca cu mama sa in Anglia, ea urmand sa se ocupe in continuare de educatia tanarului Coomaraswamy. In 1889 se inscrie la Wycliffe Collage, iar in 1909 intra la Universitatea din Londra, unde alege sa studieze geologia si stiintele naturale. Isi obtine doctoratul in geologie si pleaca pentru o perioada in Ceylon pentru a intreprinde cercetari in domeniul specializarii sale.

Aceasta vizita, spune un biograf de-al sau, "i-a schimbat intreaga viata. A fost extrem de uimit de splendoarea artistica a ruinelor. Se simtea dator sa studieze aceasta arta magnifica si sa explice frumusetea si semnificatia ei restului omenirii". De aici, a continuat sa studieze si traditia indiana, mai ales hinduismul si buddhismul si, tot asa, observand ca se pot gasi paralele si in alte traditii, a depasit aceste "granite", ajungand sa se ocupe in paralel de arta si filozofia occidentala antica si medievala. Aceasta situatie si rigoarea ce il caracteriza l-au determinat sa abordeze sursele cercetate in limbile in care au fost redactate; astfel, cronologic, s-a specializat in limbile italiana, spaniola, olandeza, persana, sinhaleza, franceza, germana, latina, greaca, sanskrita, pāli, si hindi, fiul sau, Rama Coomaraswamy, ajungand sa spuna despre tatal sau ca "citea si vorbea in jur de 30 de limbi".

In anul 1917, Coomaraswamy este invitat sa preia postul de director de cercetare in artele indiana, persana si musulmana, la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, SUA. Isi continua cercetarile pe care le incepuse si publica articole in diverse reviste si jurnale de specialitate, atat din America cat si din India. Moare in anul 1947, la varsta de 70 de ani.

Preocuparile lui Ananda K. Coomaraswamy manifestate inca din perioada tineretii se inscriu in sfera istoriei artei, teoriei esteticii, criticii sociale, religiei comparate, simbolismului si metafizicii traditionale. Opera sa numara peste 600 de titluri, printre care carti, majoritatea constituind articole si volume ce grupeaza articole.

Alte carti de Ananda Kentish Coomaraswamy

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000F08
Anul aparitiei
2005
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
253
ISBN
973-7970-13-6
Traducator
Alexandru Anghel

Articole