Procesul lui Pavel, apostolul neamurilor

Mircea Dutu (Autor)

In istoria omenirii - in general - si cea judiciara - in special - procesele credintei ocupa un loc aparte - datorita semnificatiilor si implicatiilor acestora pentru devenirea social-spirituala a omului. Daca - in genere - procesele sunt oglinda societatii si a destinelor...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Procesul lui Pavel, apostolul neamurilor
Colectia
LOGOS
Anul publicarii
2011
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-225-1
Cod Bare EAN
5948417060338

Descriere

In istoria omenirii, in general, si cea judiciara, in special, "procesele credintei" ocupa un loc aparte, datorita semnificatiilor si implicatiilor acestora pentru devenirea social-spirituala a omului. Daca, in genere, procesele "sunt oglinda societatii si a destinelor individuale" (J. Verges), cele de o asemenea natura merg mult mai departe. Din toate timpurile, asa cum remarca A. Damien, ex-batonierul Baroului din Paris si Presedintele Institutului Frantei, cei care au pretins modificarea ordinii politice si/ori sociale in numele unui adevar religios - ai carui depozitari erau ori pretindeau a fi - au amenintat ordinea traditionala, fiind tratati ca atare. Cel mai important dintre ele, procesul lui Iisus ramane capital pentru insesi istoria umanitatii; pentru credinciosi, el deschide calea mantuirii, iar pentru atei si lumea juridica, Hristos a devenit prototipul condamnatului nevinovat, simbolul erorii judiciare, intotdeauna posibila si piatra de incercare dintotdeauna pentru veritabila justitie.

Desfasurat la trei decenii distanta in timp de acesta, procesul lui Pavel, Apostolul neamurilor, continua si desavarseste indelungatul proces al formarii crestinismului, inceput prin judecarea si condamnarea lui Iisus si continuat cu prigonirea si lapidarea primului martir Stefan si a altor apostoli ori executarea, in urma unei judecati sumare a lui Iacob cel Drept, capul Bisericii din Ierusalim. Declansata in capitala spirituala a Iudeei si a intregii lumi a lui Israel si sfarsita la Roma, capitala lumii antice, judecata lui Pavel semnifica si transformarea crestinismului dintr-o problema locala, cea a Palestinei si religiei sale, intr-una a intregului imperiu, deschizandu-i-se astfel perspectiva universalitatii.

Mircea Dutu

CUPRINS

Prefata 7

Capitolul I

Izvoare 11

Capitolul II

Prigonirea discipolilor lui Iisus 17

Capitolul III

Rolul lui Pavel in istoria crestinismului 37

Capitolul IV

Ultimul apostol, primul intre ziditorii crestinismului 51

Capitolul V

Procesul 75

Capitolul VI

Actualitatea apostolului Pavel 117

Postfata 139

Anexa 141

Bibliografie 216


Mircea Dutu

MIRCEA DUTU (n. 1957) este profesor universitar, avocat, cu preocupari si contributii majore, de pionierat, in domeniile dreptului mediului, dreptului urbanismului, al istoriei institutiilor judiciare romanesti si al istoriei religiilor. A publicat primele monografii asupra trecutului justitiei nationale: O istorie a avocaturii romane (2000), Istoria Baroului din Bucuresti (2006), Istoria Inaltei Curti de Casatie si Justitie (2007).

    Promovand o viziune asupra istoriei din perspectiva si pe baza semnificatiilor conflictelor judiciare ce au inraurit-o hotarator, dezvolta cercetari si formuleaza interpretari novatoare intr-o serie de procese celebre, romanesti si straine. Printre acestea se afla si importante reconstituiri privind personalitati ecleziastice nationale, precum mitropolitul-primat Ghenadie Petrescu si mitropolitul Basarabiei Gurie Grosu. In ultima perioada, acorda o atentie deosebita "proceselor credintei": Pilat din Pont, judecatorul lui Iisus, Procesul lui Iisus, Procesul lui Pavel, apostolul neamurilor.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000F33
Anul aparitiei
2011
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Crestinism, Crestinism - MODERN, MODERN, Traditia vie a spiritualitatii crestine
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-225-1

Articole