Doctrina cosmologica a Kabalei

Pierre Duhem (Autor)

Doctrina cosmologica a Kabalei constituie cel de-al cincilea volum al monumentalei Histoire des Doctrines cosmologiques de Platon a Copernic - publicata de Pierre Duhem intre 1913 si 1959 si in care acesta intreprinde o sinteza a doctrinei kabbalei - pornind de la principalele traditii iudaice...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Doctrina cosmologica a Kabalei
Colectia
LOGOS
Anul publicarii
2011
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
192
ISBN
978-973-111-238-1
Cod Bare EAN
5948417060345

Descriere

Doctrina cosmologica a Kabalei constituie cel de-al cincilea volum al monumentalei Histoire des Doctrines cosmologiques de Platon a Copernic, publicata de Pierre Duhem intre 1913 si 1959 si in care acesta intreprinde o sinteza a doctrinei kabbalei, pornind de la principalele traditii iudaice de intelegere a Divinitatii, asa cum apare ea schitata in cartile ei fundamentale, de la Sepher Yezirath si Zohar si pana la Masora, Misna, Tora si Talmudul. "Cunoasterea opiniei kabalistilor asupra naturii divine - spunea Adam Frank - clarifica deopotriva modul in care ei inteleg actul de creatie si originea lumii; caci, in fond, aceste doua lucruri se confunda in spiritul lor. Cand se examineaz Kabbala in ceea ce are mai profund, este imposibil sa nu fie privita ca un sistem temeinic alcatuit si perfect original. Fara ea, este imposibil sa se explice nenumarate texte din Misna si Talmud care atesta existenta la evrei,din cele mai vechi timpuri, a unei doctrine secrete cu privire la natura lui Dumnezeu si a universului."

CUPRINS

Cuvant inainte 5

Cap. I: Kabala. Sefer ha-Zohar 10

Cap. II: Natura lui Dumnezeu. Dualitatea Divina 23

Cap. III: Natura lui Dumnezeu. Treimea Divina 34

Cap. IV: Creatia 61

Cap. V: Cele doua lumi 67

Cap. VI: Relatiile dintre cele doua lumi. Teoria iubirii 91

Cap. VII: Marele An 109

Cap. VIII: Astronomia kabalistilor 116

Cap. IX: Au proferat kabalistii sistemul astronomic al lui Aristarh din Samos? 126

Cap. X: Chimia kabalistica 133

Cap. XI: Sufletul omenesc 140

Cap. XII: Concluzie 164

Anexa 1: Sepher Yetsirah (Cartea kabalistica a creatiei) de Abraham 170

Anexa 2: Sistemul sephirotic asa cum reiese din Zohar 178

Anexa 3: Bibliografie selectiva 183


Pierre Duhem

Pierre Maurice Marie DUHEM, cunoscut pentru analizele lui asupra indeterminarii, criteriilor experimentale si a dezvoltarii stiintei in Evul Mediu, a fost un filozof francez preocupat de fizica (Le�ons sur l'electricite et le magnetisme), matematica (Les origines de la statique) si filozofia stiintei (La theorie physique son objet et sa structure). Studiile lui Duhem au adus o contributie majora pentru stiinta secolului XX, in special pentru domeniul hidrodinamicii, elasticitatii si termodinamicii (L'evolution de la mecanique). Redactate intre 1913 si 1959, cele 10 volume care formeaza corpusul Le Systeme du Monde. Histoire des Doctrines cosmologiques de Platon a Copernic, reprezinta opera fundamentala a lui Duhem, o istorie a stiintei ce constituie o descriere detaliata a evolutiei gandirii si ideilor stiintifice, cat si o sinteza subtila a marilor dezbateri ce au frecventat stiinta, de la Platon si pana in veacul al XIV-lea. Spre deosebire de ceilalti istorici care l-au precedat, cum au fost Voltaire sau Condorcet, Duhem acorda o atentie sporita insemnatatii Evului Mediu in evolutia stiintei, aceasta constituind totodata partea de inovatie a lucrarilor sale.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000F34
Anul aparitiei
2011
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Iudaism, Iudaism - MODERN, MODERN
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
978-973-111-238-1
Traducator
Gabriel Doru Avram

Articole