15%

Principiile Artei Traditionale

Ce este arta? Care este rolul artei? Ce presupune actul creatiei? Care este raportul dintre artist si opera sa? Care este raportul dintre artist si patron? sunt doar cateva intrebari la care puteti gasi un raspuns in acest nou volum, fie ca sunteti pictori, sculptori, editori, traducatori, tamplari sau agricultori, fiindca, in definitiv, este vorba despre arta de a trai in conformitate cu propria natura.

Disponibil in stoc
Principiile Artei Traditionale
29,75 RON 35,00 RON
(-15%)
29,75 RON 35,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-767-6
Cod Bare EAN
5948417230182

Descriere

Principiile artei traditionale este o noua selectie de articole din opera marelui hermeneut, selectie care vine sa intregeasca o viziune lucida cu privire la „societatile unanime” care ne-au precedat si care inca mai supravietuiesc, desi precar, in fata acapararii iminente a modernitatii noastre nivelatoare. Dupa cum ii spune si numele, aceasta selectie de texte se ocupa mai ales de aspectele artei si simbolisticii traditionale. Ce este arta? Care este rolul artei? Ce presupune actul creatiei? Care este raportul dintre artist si opera sa? Care este raportul dintre artist si patron? sunt doar cateva intrebari la care puteti gasi un raspuns in acest nou volum, fie ca sunteti pictori, sculptori, editori, traducatori, tamplari sau agricultori, fiindca, in definitiv, este vorba despre arta de a trai in conformitate cu propria natura.

Definindu-se el insusi ca metafizician, prin referire directa la conceptul de philosophia perennis, Ananda K. Coomaraswamy este, alaturi de René Guénon si Frithjof Schuon, unul dintre cei trei piloni ai Perenialismului, numit si Scoala Traditionalista. Profund influentat de Rene Guénon, Coomaraswamy ii paseste pe urme in intelegerea principiilor universale, lucrarile sale fiind insa foarte diferite ca structura argumentativa, cu o perpectiva asupra traditiei care o completeaza pe cea a lui Guénon. Cu aplecarea unui carturar desavarsit, Ananda K. Coomaraswamy a construit un pod intre Est si Vest: scrierile sale metafizice demonstreaza unitatea ideilor din scoala Vedanta cu cele din platonism si readuc in lumina budismul timpuriu.

„Atat fabricarea lucrurilor prin arta, cat si folosirea lucrurilor facute prin arta au servit, nu numai confortului imediat al omului, ci si vietii sale spirituale. Au servit, cu alte cuvinte, nu doar omului exterior care se hraneste „numai cu paine”, ci si omului deplin sau sfant. Transsubstantierea artefactului isi are corolarul inevitabil intr-o transformare a omului insusi.”

„Daca zeitatea ia (prin arta) o forma umana, o face pentru ca omul, la randul sau, sa poata lua asupra sa chipul divinitatii, lucru pe care il face la modul metafizic si ca o anticipare a viitoarei sale glorificari.”


„Tocmai aceasta arta era, candva, principiul cunoasterii prin intermediul careia erau produse mijloacele de trai si prin care se asigurau nevoile fizice si spirituale ale omului. Omul deplin producea prin contemplatie si, producand, nu se indeparta de el insusi. Pentru a rezuma intr-o singura formula tot ce s-a spus: arta este o superstitie; dar arta era un mod de viata.”

Ananda K. Coomaraswamy

Cuprins

Moduri de expresie sau moduri de gandire? 7
Ars sine scientia nihil 53
Mobilier shaker 59
Simbolismul literar 67
Introducere in arta Asiei Orientale 79
Operatia intelectuala in arta indiana 117
Natura artei budiste 141
Saṃvega: socul estetic 191
Mentalitate primitiva 201
Arta: superstitie sau mod de viata? 231
Nota la recenzia lui Richard Florsheim la „Arta: supersitie sau mod de viata?” 259
Simptom, diagnostic si regim 263


Ananda Kentish Coomaraswamy

Ananda Kentish Coomaraswamy (1877-1947) filosof, metafizician si istoric, recunoscut drept „teoretician de avangarda, responsabil in principal cu introducerea artei indiene in lumea Vestica”. Absolvent al Universitatii din Londra, fascinat de traditia indiana, hinduism si budism, ajunge sa se ocupe in paralel de arta si filosofia antica si medievala. A devenit director de cercetare la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, SUA, publicand sute de articole despre istoria artei, teoria esteticii, religie comparata, simbolism si metafizica traditionala.

Ananda Kentish Coomaraswamy s-a nascut in Ceylon (Sri Lanka) in 1877, din mama englezoaica si tata hindus. Dupa moartea tatalui sau, fiind inca destul de mic, pleaca cu mama sa in Anglia, ea urmand sa se ocupe in continuare de educatia tanarului Coomaraswamy. In 1889 se inscrie la Wycliffe Collage, iar in 1909 intra la Universitatea din Londra, unde alege sa studieze geologia si stiintele naturale. Isi obtine doctoratul in geologie si pleaca pentru o perioada in Ceylon pentru a intreprinde cercetari in domeniul specializarii sale.

Aceasta vizita, spune un biograf de-al sau, "i-a schimbat intreaga viata. A fost extrem de uimit de splendoarea artistica a ruinelor. Se simtea dator sa studieze aceasta arta magnifica si sa explice frumusetea si semnificatia ei restului omenirii". De aici, a continuat sa studieze si traditia indiana, mai ales hinduismul si buddhismul si, tot asa, observand ca se pot gasi paralele si in alte traditii, a depasit aceste "granite", ajungand sa se ocupe in paralel de arta si filozofia occidentala antica si medievala. Aceasta situatie si rigoarea ce il caracteriza l-au determinat sa abordeze sursele cercetate in limbile in care au fost redactate; astfel, cronologic, s-a specializat in limbile italiana, spaniola, olandeza, persana, sinhaleza, franceza, germana, latina, greaca, sanskrita, pāli, si hindi, fiul sau, Rama Coomaraswamy, ajungand sa spuna despre tatal sau ca "citea si vorbea in jur de 30 de limbi".

In anul 1917, Coomaraswamy este invitat sa preia postul de director de cercetare in artele indiana, persana si musulmana, la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, SUA. Isi continua cercetarile pe care le incepuse si publica articole in diverse reviste si jurnale de specialitate, atat din America cat si din India. Moare in anul 1947, la varsta de 70 de ani.

Preocuparile lui Ananda K. Coomaraswamy manifestate inca din perioada tineretii se inscriu in sfera istoriei artei, teoriei esteticii, criticii sociale, religiei comparate, simbolismului si metafizicii traditionale. Opera sa numara peste 600 de titluri, printre care carti, majoritatea constituind articole si volume ce grupeaza articole.

Alte carti de Ananda Kentish Coomaraswamy

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH018
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Calatorie prin vechile traditii, Căi către sine prin înțelepciunea Indiei, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-767-6
Traducator
Alexandru Anghel

Articole