Pelerinul Kamanita

Karl Gjellerup (Autor)

Pelerinul Kamanita este considerat un roman reprezentativ pentru perioada "mistica" traversata de Karl Gjellerup - autorul sau. Pe canavaua unui roman de dragoste intre un tanar de neam ales si o frumoasa fata din cetatea apropiata - autorul prezinta numeroase intamplari legate de viata...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ROMANUL INITIATIC
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
973-9453-49-x
Cod Bare EAN
5948417080015

Descriere

Pelerinul Kamanita este considerat un roman reprezentativ pentru perioada "mistica" traversata de Karl Gjellerup, autorul sau. Pe canavaua unui roman de dragoste intre un tanar de neam ales si o frumoasa fata din cetatea apropiata, autorul prezinta numeroase intamplari legate de viata si invataturile lui Buddha Sakyamuni. Mai mult, arata cum trebuie traite si practicate aceste sublime invataturi, ramase in intregime valabile si in zilele noastre.

"Cum zacea acolo, scaldat in razele blande ale lunii - ca si cum geniile ceresti ii pregateau baia de ingropaciune; presarat cu florile ce ningeau de sus - ca si cum pamantul jelea pierderea lui; singur, calm, linistit, senin in mijlocul cetei adanc induiosate a discipolilor, cine nu simtea ca sfantul acesta perfect se desfacuse pe veci de orice imperfectiune, ca invinsese toate relele? Ceea ce se numea "nirvana vizibila" vedeam noi in fata noastra in chipul luminos al lui Buddha, ce parasea lumea.

Si Ananda isi impreuna mainile si zise, profund induiosat:

"Ce minunat lucru, doamne! Cred ca in toata adunarea aceasta nu este nimeni care sa aiba vreo indoiala".

Si Sublimul ii raspunse:

"Din plinul credintei tale ai vorbit, Ananda. Eu stiu ca nimeni nu are vreo indoiala. Chiar cel ce era mai departe, s-a luminat si va atinge in cele din urma telul".

Cu fagaduiala aceasta, fiecaruia dintre noi i se paru ca vede cum o mana puternica ii deschide portile vesniciei.

Inca odata se mai deschisera buzele, care au vestit lumii cea mai inalta si cea din urma stiinta:

"Da, discipolilor, adevar zic voua: pieritoare este orice faptura. Luptati fara ragaz!"

Acestea au fost ultimele vorbe ale Sublimului".

 


Karl Gjellerup

Karl Gjellerup s-a nascut la 2 iunie 1857. A fost fiu de preot si dupa moartea tatalui sau a crescut la o ruda, tot cleric, dedicandu-se el insusi teologiei. Ca tanar teolog s-a adancit in studiul literaturilor clasice, care l-au influentat puternic, facandu-l sa se simta ca "un elen in tara lui Israel". Asa se exprima el insusi in prima lui carte "Un idealist", care a aparut sub pseudonimul Epigonos. Curand dupa aceea publica, sub propriul sau nume, "Tanara Danemarca", care, fara sa aiba vreo valoare literara, a starnit totusi la timpul sau multa senzatie, din cauza puternicului ei caracter liber-cugetator.

Gjellerup ajunsese un admirator inflacarat al lui Georg Brandes, pe care intr-o poezie il proclama "Cavaler al Duhului Sfant", dar de care mai tarziu, nu se stie din ce cauza, s-a despartit. O vreme a studiat filozofia si biologia, a facut speculatii cu privire la operele lui Darwin si Spencer, iar rezultatul acestor studii a fost lucrarea "Atavismul si Morala", pentru care in 1881 i s-a decernat medalia de aur a Universitatii.

 Dintre romanele sale, cel mai cunoscut este "Discipolul Germaniei", in care face proces teologiei si isi descrie propria sa evolutie morala; apoi "Minna", o poveste de dragoste din Schwartzwald, si "Moara", a carei actiune se petrece in Danemarca, tema - un dublu omor comis din pricina geloziei - atingand culmea sinistrului. Gjellerup a scris si pentru scena, atat piese de teatru cat si texte pentru operele lui Wagner, pe care l-a tradus minunat.

 Era un admirator profund al lui Wagner, pe al carui "Niebenlungenlied" l-a comentat in mod stralucit si captivant, si de unde se vede ca avea o mare afinitate personala cu acest puternic talent.

 Muzica si mistica erau adanc sadite in fiinta lui. Ele se gasesc intrunite in poezia "Jertfele Focului", care e compusa special pentru a fi pusa pe muzica. In cele urma insa, mistica a precumpanit. Gjellerup incepuse sa studieze filozofia indiana, si "Pelerinul Kamanita" este unul din roadele acestui interes. Si ultima lui carte, "Prietenii lui Dumnezeu", este nascuta tot din spirit mistic; ea trateaza despre o secta religioasa germana in timpul Reformei.

 Nu degeaba Gjellerup se numea el insusi  "discipolul germanilor". In Germania se simtea la el acasa si de aceea in 1892 s-a stabili la Dresda, orasul sotiei sale.

Cele mai multe dintre operele lui au fost traduse in germana, limba foarte potrivita stilului sau, prin excelenta plin de avant. A murit in 1919, in Dresda, dupa ce, cu doi ani mai inainte, i se decernase premiul Nobel pentru literatura.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000H01
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
973-9453-49-x
Traducator
Elefterie Bezdechi

Articole