Pribeagul

Zeii Pamantului - Furtunile - Pribeagul

Kahlil Gibran (Autor)

Jubran (sau Gibran cum este cunoscut indeosebi in lumea occidentala) a fost un artist - un ganditor - un poet. Si - fiind toate acestea - a fost - in toate - un umanist - un mistic si un desavarsit moralist. "Daca vreti sa stiti ce este Jubran - spunea Emil Murakkadeh - inchipuiti‑va un...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Pribeagul - Zeii Pamantului - Furtunile - Pribeagul
Colectia
ROMANUL INITIATIC
Anul publicarii
2009
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-105-6
Cod Bare EAN
5948417080213

Descriere

Jubran (sau Gibran cum este cunoscut indeosebi in lumea occidentala) a fost un artist, un ganditor, un poet. Si, fiind toate acestea, a fost, in toate, un umanist, un mistic si un desavarsit moralist. "Daca vreti sa stiti ce este Jubran - spunea Emil Murakkadeh - inchipuiti‑va un Lamartine, un Alfred de Musset in sensibilitatea lui, un Eminescu in gandirea si in suferinta lui sufleteasca.... Jubran a trait viata in cautarea Cuvantului....  A fost ca filosoful Diogene in cautarea Adevarului si ca Socrate in fata paharului cu otrava".

Atunci cand, dupa o febrila lupta cu sine insusi si cu Cuvantul, punea punctul de incheiere a uneia dintre cele mai cunoscute si mai traduse opere ale sale, "Profetul", putea sa pronunte aceasta fraza: "In sfarsit, Cuvantul a fost rostit, Cuvantul pe care il port in mine inca de la nastere, fiindca am fost trimis in lume pentru ca sa‑l fac auzit". Iar cand, departe de tara natala, se stingea din viata, intr‑un spital din New York, cotidianul "The New York Sun" ii anunta trecerea in eternitate cu aceste cuvinte: "A murit un Profet!".

A vorbi despre Jubran Khalil Jubran doar ca despre "poetul" Jubran inseamna a savarsi o nedreapta si restrictiva "etichetare". Este adevarat ca, din punct de vedere al istoriei literare, el apartine romantismului tarziu, dar, fiind poet, eseist, prozator, moralist, pictor, Jubran este romantic prin temperament si unul dintre marii intai‑statatori ai literaturii arabe moderne.

 

Volumul pe care il propunem cititorilor cuprinde, alaturi de proza ce da titlul volumului, alte doua lucrari: Zeii pamantului si Furtunile, toate scrierile fiind traduse din araba.

 Dumitru Chican

*

Ce este aceasta care se numeste iubire?

Spuneti‑mi ce este aceasta taina ascunsa dincolo de perdelele veacurilor si ale celor vazute si nevazute, tainuita in insasi constiinta faptului de a fi?

 Ce este aceasta idee pura a absolutului care croieste cale pentru toate finalitatile, fiind ea insasi o finalitate a tuturor cauzelor?

 Si ce este aceasta stare de trezie in care viata si moartea sunt prefacute intr-un vis mai de neinteles decat viata si mai profund decat moartea insasi?

Kahlil Gibran


Kahlil Gibran

Gibran Kahlil Gibran s-a nascut la 6 ianuarie 1883, in Bsharri, o localitate aflata la poalele muntelui Fam al-Mizab, in nordul Libanului, intr-o familie maronita. In 1894 emigreaza impreuna cu surorile sale mai mici, Marianna si Sultana, in Statele Unite, stabilindu-se la Boston.

Urmeaza cursuri de specialitate in America si Liban, studiind pictura, arta fotografica, literatura araba, engleza si franceza.

Incepand cu 1905 incepe sa publice in diferite reviste din New York pamflete si scurte povestiri, toate in limba araba.

- 1905 - al-Musiqa (Muzica), o proza scurta in care este elogiata muzica in general si cea araba in special;

- 1906 - 'Ara'is al-Muruj (Nimfele din vale), o culegere de trei scurte povestiri, in care autorul isi exprima convingerile antifeudale si anticlericale;

- 1908 - al-Arwah al-Mutamclrrida (Spirite rebele) cuprinde patru povestiri, asemanatoare ca stil si spirit celor publicate in 1906. In acelasi an Gibran pleaca la Paris, unde  va studia artele plastice timp de doi ani si jumatate. Acolo ii intalneste pe Ameen Rihani, precum si pe sculptorul Auguste Rodin.

Incepand cu anul 1911 se muta la New York. Publica cateva piese poetice in proza (ex. al-Ajniha al-Mutakassira - Aripi frante", o scurta nuvela dedicata lui Mary Haskell) si ii este organizata o expozitie de pictura. In acelasi an, tatal sau moare in Liban.

In 1913 il intalneste pe Carl Gustav Jung, caruia ii face un portret. Cam prin 1916 are loc intalnirea cu Mikhail Naimy, un tanar scriitor de origine araba, cu care va lega o prietenie indelungata; ulterior, Naimy va deveni principalul sau biograf. In perioada urmatoare Gibran picteaza, scrie si publica intr-un ritm sustinut:

- 1919 - Twenty Drawings (Douazeci de desene), o colectie de desene prefatata de Alice Raphael si al-Mawakib (Procesiunea), un lung poem in limba araba, sub forma unui dialog intre un om eliberat si altul inlantuit. 

- 1920 - The Forerunner (Deschizatorul de drumuri). In acelasi an, Gibran fondeaza societatea literara "al-Rabita al-Qalamiyya" (The Pen Society) si publica la Cairo al-'Auasij (Furtuni), o culegere de eseuri in care este exprimata revolta impotriva omului devenit propriul sclav.

- 1923 - The Prophet (Profetul). La Cairo ii apare o noua culegere de povestiri intitulata al-Bada'i' waal-Tara'if (Noul si Miraculosul).

- 1926 - Sand and Foam (Nisip si Spuma).

- 1928 - Jesus, The Son of Man (Iisus, Fiul Omului), o incercare de a realiza un portret al lui Iisus vazut de contemporanii Sai; in esenta, asa cum se desprinde din paginile lui Gibran, figura lui Iisus este aproape un duplicat al lui Almustafa din Profetul.

- 1931 - The Earth Gods (Zeii Pamantului), un lung poem in proza constand dintr-un dialog purtat intre zeii Pamantului cu privire la destinul omului.

Kahlil Gibran moare la 10 aprilie 1931, la New York, in urma unei boli complicate (ciroza, plus un inceput de tuberculoza). Jurnalul New York Sun titra cu litere mari: S-a stins un profet".

Trupul i-a fost trimis in Liban, fiind ingropat la cripta manastirii Mar Sarkis. Postum, ii apar alte doua lucrari: The Wanderer (Ratacitorul), o colectie de parabole ce va vedea lumina tiparului in 1932, si The Garden of the Prophet (Gradina Profetului), in 1933.

Alte carti de Kahlil Gibran

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000H21
Anul aparitiei
2009
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-105-6
Traducator
Dumitru Chican

Articole