Psihologia si sufletul

Un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului

Otto Rank (Autor)

Psihologia si sufletul (Seelenglaube und Psychologie) este un studiu despre originea - evolutia conceptuala si natura sufletului - rezultatul unei vieti indelung bazate pe cercetarea a doua dintre cele mai dificile teme din istoria umanitatii - religia si sufletul. Spre deosebire de ceilalti...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Psihologia si sufletul - Un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului
Colectia
PSIHOTERAPIA
Anul publicarii
2010
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-124-7
Cod Bare EAN
5948417220084

Descriere

Psihologia si sufletul (Seelenglaube und Psychologie) este un studiu despre originea, evolutia conceptuala si natura sufletului, rezultatul unei vieti indelung bazate pe cercetarea a doua dintre cele mai dificile teme din istoria umanitatii, religia si sufletul. Spre deosebire de ceilalti intelectuali ai secolului XX, Rank face loc si sufletului, in loc sa‑l considere o simpla fantezie. Sufletul si diversele credinte despre acesta, spune el, stau la baza psihologiei, cu analizele ei complexe despre constiinta, constiinta de sine si personalitate. Comentariile lui Rank nu se limiteaza la credintele in sufletele personale, ci includ si conceptii despre sufletele de grup, uneori cuprinzand generatii sau popoare. El sugereaza faptul ca sufletul isi atinge adevarata valoare numai prin expresia credintelor de grup.

In opinia lui Rank, psihanaliza este atat psihologie cat si doctrina spirituala dezvaluind un amestec unic; teoria evolueaza de la o intelegere a omului, cu orientare terapeutica, la o cunoastere a sinelui motivata stiintific, si deci, cu multe limite. Psihologia nu este deloc o interpretare a faptelor, asa cum se poate vedea in fizica si biologie, ci o interpretare a atitudinilor sinelui individual, pe care noi il proiectam asupra celorlalti prin intermediul asa-zisei psihologii obiective. Este o interpretare a sinelui din ceilalti, asa cum fizica este interpretarea sinelui din natura.

Cartea de fata constituie o lucrare filozofica, importanta pentru tranzitia noastra de la un determinism materialist la o perspectiva mai spirituala a realitatii, asa cum e ea determinata de "principiul incertitudinii". Daca Freud era piatra de capatai pentru multi, aceasta carte dezvaluie un punct de vedere care il combate pe acela al lui Freud, daca nu chiar, paradoxal, il completeaza, caci de nu erau premisele lui Freud, nu ar fi existat nici dizidenti si, deci, nici evolutie.

Simona Tudor

CUPRINS

CUVANT INTRODUCTIV 5

CAPITOLUL I

INTELEGANDU-TE PE TINE SI PE CEILALTI 13

CAPITOLUL II

RELIGIA SI CREDINTA INTR-UN SUFLET 26

CAPITOLUL III

PSIHOLOGIA SI ERA SEXUALA 47

CAPITOLUL IV

INDIVIDUALISM SI COLECTIVISM 87

CAPITOLUL V

VIS SI REALITATE 111

CAPITOLUL VI

SUFLET SI VOINTA 163

CAPITOLUL VII

NATURA SI SPIRIT 191


Otto Rank

Psihanalist austriac, scriitor, profesor si terapeut, Otto Rank (1884 -1939) a fost "mana dreapta" a lui Freud pentru aproape douazeci de ani, pentru ca mai apoi sa devina un binecunoscut dizident al acestuia.

Aduce contributii valoroase ultimelor editii ale cartii Interpretarea viselor si numele sau apare chiar pe prima pagina dupa cel al lui Freud. Intre 1915-1918, Rank lucreaza ca secretar al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, fondata de Freud cu cinci ani mai inainte. Creativitatea iesita din comun si teoriile sale psihanalitice sunt foarte apreciate de Freud.

In 1904 scrie Der Kunstler (Artistul), urmata de Der Mythus von der Geburt des Helden (Mitul nasterii eroului) in 1909, Die Lohengrin Sage (Legenda lui Lohengrin) in 1911, care e si teza lui de doctorat, Das Inzest-Motiv in Dichtung und Sage (Tema incestului in literatura si legenda) in 1912, Die Bedeutung der Psychoanalyse fur die Geisteswissenschaften (Semnificatia psihanalizei pentru stiintele umane) in 1913. Alte lucrari semnificative sunt Der Doppelganger (Dublul), Wahrheit und Wirklichkeit (Adevar si Realitate), Technik der Psychoanalyse": Vol. II, "Die Analytische Reaktion in ihren konstruktiven Elementen"; Vol. III, "Die Analyse des Analytikers und seiner Rolle in der Gesamtsituaton (Terapia vointei), Kunst und Kunstler (Arta si Artistul), Erziehung und Weltanschauung (Educatia moderna).

In 1924, Otto Rank publica Das Trauma das Geburt, (Trauma nasterii) carte in care exploreaza chestiuni precum arta, mitul, religia, filozofia si terapia si in care explica cum acestea au fost revelate de anxietatea de separare inainte sa se vehiculeze renumitul complex al lui Oedip. Este primul care vorbeste despre termenul pre-Oedip, pe un forum psihanalitic in 1925. Se produce astfel separarea lui Otto Rank de Freud, acesta din urma acuzandu-l de erezie pre-oedipiana. Din acest motiv, in 1926 pleaca la Paris cu sotia sa, Tola si fiica, Helene. Pentru urmatorii 14 ani, Rank are o stralucita cariera ca lector, scriitor si terapeut in Franta si Statele Unite.

 

La Paris, Rank devine psihoterapeut pentru artisti precum Henry Miller, Anais Nin, si tine prelegeri la Sorbona. Calatoreste intre Franta si America si tine prelegeri la universitati precum Harvard, Yale, Stanford, Universitatea din Pennsylvania, avand ca teme psihoterapia relationala, experientiala, "aici si acum", arta, vointa creativa, si nevroza ca esec al creativitatii.

Rank a fost primul care a sustinut faptul ca separarea de gandurile invechite, emotii si conduite este chintesenta cresterii si dezvoltarii psihologice. El a cercetat cum fiintele umane pot invata sa-si afirme vointa in cadrul relatiilor si a pledat pentru un nivel maxim de individuare in cadrul unui nivel maxim de apropiere. El este cel care introduce terapia aici si acum, terapie care nu va fi acceptata de Asociatia Americana de Psihanaliza si de Asociatia Internationala de Psihanaliza decat peste o jumatate de secol.

Rollo May, unul din pionierii psihoterapiei existentiale in Statele Unite a fost profund influentat de prelegerile si scrierile post-freudiene ale lui Rank si intotdeauna l-a considerat ca fiind cel mai important precursor al terapiei existentiale. El spune in acest sens: "De foarte multa vreme l-am considerat pe Otto Rank drept cel mai mare geniu neconsacrat din cercul lui Freud".

                                                                                                Simona Tudor

Carti din colectia Psihoterapia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000W08
Anul aparitiei
2010
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-124-7
Traducator
Simona Tudor

Articole