Otto Rank

Psihologia si sufletul - Un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului

Psihologia si sufletul (Seelenglaube und Psychologie) este un studiu despre originea - evolutia conceptuala si natura sufletului - rezultatul unei vieti indelung bazate pe cercetarea a doua dintre cele mai dificile teme din istoria umanitatii - religia si sufletul. Spre deosebire de ceilalti...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Psihologia si sufletul - Un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului
Psihologia si sufletul (Seelenglaube und Psychologie) este un studiu despre orig...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Psihologia si sufletul (Seelenglaube und Psychologie) este un studiu despre originea, evolutia conceptuala si natura sufletului, rezultatul unei vieti indelung bazate pe cercetarea a doua dintre cele mai dificile teme din istoria umanitatii, religia si sufletul. Spre deosebire de ceilalti intelectuali ai secolului XX, Rank face loc si sufletului, in loc sa‑l considere o simpla fantezie. Sufletul si diversele credinte despre acesta, spune el, stau la baza psihologiei, cu analizele ei complexe despre constiinta, constiinta de sine si personalitate. Comentariile lui Rank nu se limiteaza la credintele in sufletele personale, ci includ si conceptii despre sufletele de grup, uneori cuprinzand generatii sau popoare. El sugereaza faptul ca sufletul isi atinge adevarata valoare numai prin expresia credintelor de grup.

In opinia lui Rank, psihanaliza este atat psihologie cat si doctrina spirituala dezvaluind un amestec unic; teoria evolueaza de la o intelegere a omului, cu orientare terapeutica, la o cunoastere a sinelui motivata stiintific, si deci, cu multe limite. Psihologia nu este deloc o interpretare a faptelor, asa cum se poate vedea in fizica si biologie, ci o interpretare a atitudinilor sinelui individual, pe care noi il proiectam asupra celorlalti prin intermediul asa-zisei psihologii obiective. Este o interpretare a sinelui din ceilalti, asa cum fizica este interpretarea sinelui din natura.

Cartea de fata constituie o lucrare filozofica, importanta pentru tranzitia noastra de la un determinism materialist la o perspectiva mai spirituala a realitatii, asa cum e ea determinata de "principiul incertitudinii". Daca Freud era piatra de capatai pentru multi, aceasta carte dezvaluie un punct de vedere care il combate pe acela al lui Freud, daca nu chiar, paradoxal, il completeaza, caci de nu erau premisele lui Freud, nu ar fi existat nici dizidenti si, deci, nici evolutie.

Simona Tudor

CUPRINS

CUVANT INTRODUCTIV 5

CAPITOLUL I

INTELEGANDU-TE PE TINE SI PE CEILALTI 13

CAPITOLUL II

RELIGIA SI CREDINTA INTR-UN SUFLET 26

CAPITOLUL III

PSIHOLOGIA SI ERA SEXUALA 47

CAPITOLUL IV

INDIVIDUALISM SI COLECTIVISM 87

CAPITOLUL V

VIS SI REALITATE 111

CAPITOLUL VI

SUFLET SI VOINTA 163

CAPITOLUL VII

NATURA SI SPIRIT 191

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000W08
Colectia
PSIHOTERAPIA
Autor
Otto Rank
Anul aparitiei
2010
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-124-7
Traducator
Simona Tudor