Iulia Feordeanu: Drama copilului supranumit problema

„Filmul Copilul-problema (Systemsprenger) reuseste sa surprinda si sa transmita spectatorului drama copilului maltratat si apoi abandonat, drama cu care, intr-o masura mai mica sau mai mare se confrunta aproape toti copiii care sosesc intr-o familie in care parintii sunt ei insisi  fosti copii traumatizati si incapabili de a crea un spatiu de siguranta fizica si emotionala pentru noul nascut.

Regizoarea Nina Fingscheidt reda cu acuratete toate detaliile semnificative din drama copilului supranumit problema de cei de la serviciile sociale de protectie a copilului, dar surprinde si suferinta si disperarea oamenilor din sistem care ar dori sa ajute acest copil sa se vindece si sa aiba parte de iubirea, acceptarea si siguranta dupa care tanjeste.

Am avut ocazia sa colaborez cu numeroase directii de protectie a copilului din Bucuresti si din tara desfasurand in parteneriat cu acestea programe de sprijin emotional prin Sandwork expresiv (vezi cartea Sandwork Expresiv - O abordare Jungiana – Eva Pattis Zoja, ed. Herald) pentru copii plasati in grija statului. Multi dintre acesti copii aveau povesti si comportamente asemanatoare cu ale lui Benni (copilul problema din film) si multi dintre psihologii, asistentii sociali si educatorii din protectia copilului de la noi, la fel ca personajele omoloage din film, se straduiesc cu cele mai bune intentii si fac uneori eforturi sde neimaginat pentru a ajuta acesti copii sa gaseasca sprijinul emotional de care au nevoie.

Dar, asa cum stim din cartile de psihologie, iar cartile lui Alice Miller sunt foarte relevante pentru acest subiect, traumele din copilarie si un mediu lipsit de predictibilitate si nesigur pentru copil creeaza scindari (fracturi) in psihicul copilului care sunt foarte dificil, in unele cazuri din pacate chiar imposibil de compensat sau de vindecat. Consecintele acestor rani emotionale se vad in tulburarile de comportament ale copiilor. De fiecare data cand vedem un copil problematic trebuie sa intelegem ca acel copil a suferit si sufera in continuare foarte mult ca urmare a lipsei de ingrijire adecvate din partea adultilor din jurul sau, iar filmul nu ne lasa sa avem niciun dubiu in acest sens.

Psihoterapia poate ajuta enorm un copil sau un adult care a fost traumatizat, dar, mai ales in cazul copiilor, este extrem de important in procesul de recuperare si mediul in care traieste persoana. Pentru ca nu te poti vindeca in acelasi mediu care te-a inbolnavit.

Cartile scrise de Alice Miller (Drama copilului interior, Revolta trupului, Pentru binele tau), dar si cartea Lumea interioara a traumei de Donald Kalsched vorbesc despre fragilitatea psihicului copiilor in primul an de viata si despre consecintele pe care tratamentele rele, iresponsabilitatea sau ignoranta parintilor le pot avea in dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor.

In Romania multi parinti incep sa devina din ce in ce mai constienti de necesitatea unei educatii cu privire la nevoile psihologice ale copiilor si la necesitatea de a parcurge un proces de psihoterapie daca ei insisi copii fiind, nu au primit din mediu ceea ce aveau nevoie pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere emotional. Cu toate acestea, exista si parinti care continua sa repete aceleasi comportamente nepotrivite, uneori abuzive (incluzand si neglijarea copiilor aici) pe care le-au vazut la parintii lor si la parintii parintilor lor...

Filmul si dezbaterea de joi, 19 decembrie de la Muzeul Taranului Roman, pot sa ajute la sensibilizarea publicului cu privire la nevoia de siguranta afectiva a copiilor si cu privire la multitudinea de resurse de informare si de tratament disponibile astazi in Romania in sprijinul parintilor, viitorilor parinti si educatorilor."


Iulia Feordeanu este psihoterapeut, instructor Aware Parenting, educator SAFE® (Safe Attachment Family Education, speaker pe 19 decembrie la dezbaterea Drama copilului interior - atasamentul si empatia, din cadrul proiectiei speciale a filmului Copilul-problema / System Crasher, alaturi de specialistii Sorina Petrica, psiholog clinician, psihoterapeut si Sabina Strugariu, psiholog, psihoterapeut integrativ.

Comentarii