15%

Misteriile Antichitatii

Dionysos si Orfeu - Misteriile din Eleusis - Cybele si Attis - Isis si Osiris - Mithra

Alfred Loisy (Autor)

In cadrul cursurilor pe care le-am sustinut la College de France - am intreprins un amplu studiu privitor la sacrificiile savarsite in cadrul diferitelor religii. Dupa ce am cercetat aceasta problema in vechile culte ale Orientului - Greciei si Romei - am fost nevoit sa analizez in paralel...

Disponibil in stoc
Misteriile Antichitatii - Dionysos si Orfeu - Misteriile din Eleusis - Cybele si Attis - Isis si Osiris - Mithra
39,95 RON 47,00 RON
(-15%)
39,95 RON 47,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
BIBLIOTHECA ORIENTALIS
Anul publicarii
2023
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-630-6550-48-7
Cod Bare EAN
5948417550167

Descriere

In cadrul cursurilor pe care le-am sustinut la College de France, am intreprins un amplu studiu privitor la sacrificiile savarsite in cadrul diferitelor religii. Dupa ce am cercetat aceasta problema in vechile culte ale Orientului, Greciei si Romei, am fost nevoit sa analizez in paralel importanta sacrificiilor in cadrul misteriilor paganismului greco-roman, precum si sacrificiile in cadrul cultului crestin. Cu aceasta ocazie, m-am ocupat de problema originilor crestinismului si am ajuns la concluzia ca radacinile acestei religii nu trebuie cautate doar in iudaism, ci si in vechile religii pagane, prin intermediul cultelor misteriilor .

Cultele elenistice si religia romana au pastrat, inca din vremurile indepartate, riturile epocilor primitive, peste care au suprapus o noua conceptie asupra lumii si a zeilor, cat si noi raporturi dintre zei si univers. Lumea reprezinta un domeniu in care isi exercita libera lor vointa. Acesti zei s-au indepartat mai mult sau mai putin de fenomenele naturale. La inceput, zeii erau considerati a fi un fel de dublu pe jumatate nediferentiat, pe jumatate spiritual al acestor fenomene; in urma dezvoltarii religiilor, zeii nu mai sunt forte naturale, ci devin persoane.

Pe masura ce constiinta personalitatii umane dobandea o mai mare claritate, personalizarea zeilor a capatat o mai mare acuratete. Personalizarea lor a devenit mai mult sau mai putin transcendentala, dar ea a fost gandita dupa calapodul umanitatii. Actiunea invizibila a zeilor se modeleaza pe cea a oamenilor cu autoritate in societate. Zeii devin stapanii, protectorii cetatilor si ai familiilor. Cultul care li se dedica acum reprezinta un omagiu adus suveranitatii lor, o retribuire a bunelor lor servicii, conditia prin care se mijloceste continuitatea bunavointei lor. Vechile rituri magice se infaptuiesc acum exclusiv in cinstea lor. Acum sacrificiul devine un dar, un tribut, un semn al adoratiei. De aceea a fost cat se poate de firesc ca aceste sacrificii sa fie multiplicate. Chiar daca ideea necesitatii sacrificiului, a unei necesitati care nu este o simpla obligatie morala, ci un soi de lege naturala, inca subzista suficient pentru a nu-si pierde caracterul magic, nimeni nu va mai tagadui faptul ca sacrificiul reprezinta acum o trasatura proprie religiei.

Alfred Loisy


CUPRINS


CUVANT INAINTE 5

Capitolul I

RELIGIILE NATIONALE SI CULTUL MISTERIILOR 7

Capitolul II

DIONYSOS SI ORFEU 29

Capitolul III

MISTERIILE DIN ELEUSIS 65

Capitolul IV

CYBELE SI ATTIS 105

Capitolul V

ISIS SI OSIRIS 151

Capitolul VI

MITHRA 201


Alfred Loisy

Alfred Firmin Loisy(1857-1940), profesor, preot si teolog, a devenit  principalul exponent al modernismului biblic in Biserica Romano-Catolica, argumentand ca criticismul biblic ar trebui aplicat la interpretarea Scripturii. Pozitiile sale teologice l-au pusadesea in conflict cu autoritatile ecleziastice ale epocii sale, precum si cu papii Leon XIII si Pius X. Pina in 1931 a condus catedra de istoria religiilor la College de France. Moare in 1940.

Opera (selectiv)

Evangile et l'Eglise (The Gospel and the Church). 1903, Bellevue, Paris

Les evangiles synoptiques. (1907-8), Ceffonds.

La religion d'Israel (The Religion of Israel). 1910, London,T. Fisher Unwin.

My Duel with the Vatican: the Autobiography of a Catholic Modernist. 1924, New York: E. P. Dutton & Company.

La naissance du Christianisme (The Birth of the Christian Religion).  1948, London: G. Allen & Unwin.

Les origines du Nouveau Testament (The Origins of the New Testament), 1950, London: Allen and Unwin.

Carti din colectia Bibliotheca orientalis

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00NT016
Anul aparitiei
2023
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
SKU editii anterioare
00LD005
ISBN editii anterioare
978-973-111-278-7
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-630-6550-48-7
Cod bara editii anterioare
5948417260059
Traducator
Gabriel Doru Avram

Articole