15%

Misteriile lui Mithra

De la originea cultului pana la influenta religioasa asupra Imperiului Roman

Franz Cumont (Autor)

In cautarea acestui misterios fir de aur, Cumont desira tesatura istoriei, aratandu-ne cum a ajuns pana la noi, transfigurata, povestea lui Mithra mesitis – „mediatorul” dintre zeul inaccesibil si incognoscibil, domnind in sferele eterice, si omenirea care se lupta si sufera in lumea de jos; Mithra, cel care va cobori din nou pe pamant si ii va readuce pe oameni la viata, ridicandu-i din morminte si unindu-i intr-o mare adunare, pe care Zeul Adevarului o va imparti in „buni” si „rai”.traversand secolele si ajungand ca in antichitatea romana...

Disponibil in stoc
Misteriile lui Mithra - De la originea cultului pana la influenta religioasa asupra Imperiului Roman
31,45 RON 37,00 RON
(-15%)
31,45 RON 37,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
BIBLIOTHECA ORIENTALIS
Anul publicarii
2020
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-780-5
Cod Bare EAN
5948417550037

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Mithra, Sol Invictus, a avut nevoie de trei secole pentru a deveni unul dintre zeii favoriti ai aristocratiei romane si ai curtii imperiale. Misteriile acestui cult s-au propagat de la Est la Vest gratie comertului cu bunuri orientale si sclavi, dar si prin deciziile tactice de extindere a armatei romane. Aceasta religie a magilor si-a demonstrat miezul de adevar tocmai prin larga raspandire a ideilor sale de-a lungul imperiului si integrarea lor in noile valuri religioase: idea de Iad si Ceruri, eficacitatea Misteriilor in curatarea pacatelor si invierea trupului dupa moarte, puterea astrelor asupra omului – toate aceste idei nu erau sortite sa piara odata cu aparitia crestinismului. Practicile sacre ale cultului mithraic au continuat sa existe intretesute in ritualurile sarbatorilor crestine, in obiceiurile populare de pe intregul continent si prin stiinta astrologiei.

In cautarea acestui misterios fir de aur, Cumont desira tesatura istoriei, aratandu-ne cum a ajuns pana la noi, transfigurata, povestea lui Mithra mesitis – „mediatorul” dintre zeul inaccesibil si incognoscibil, domnind in sferele eterice, si omenirea care se lupta si sufera in lumea de jos; Mithra, cel care va cobori din nou pe pamant si ii va readuce pe oameni la viata, ridicandu-i din morminte si unindu-i intr-o mare adunare, pe care Zeul Adevarului o va imparti in „buni” si „rai”.


„Cei convertiti se considerau purificati de propriile pacate prin ablutiunile ritualice, iar acest botez le usura constiinta de povara grelei lor responsabilitati. Ieseau intariti din aceste agape sacre, care ofereau promisiunea unei vieti mai bune, unde suferintele din aceasta lume isi vor gasi rasplata deplina. Raspandirea uimitoare a mithraismului se datoreaza in mare masura acestor iluzii uluitoare, care ar putea parea ridicole daca nu ar fi atat de profund si total umane.”

„Membrii acestor modeste societati se considerau posesorii privilegiati ai unui corp stravechi de intelepciune, provenind din Orientul indepartat. Discretia cu care aceste secrete de neinteles erau inconjurate crestea veneratia pe care o inspirau, caci Omne ignotum pro magnifico est, tot ce e necunoscut e grandios.”

„Cultul lui Mithra presupunea desfasurarea unor ceremonii riguroase, conforme cu liturgica mazdeeana. Ofrandele sacrificiale […] erau precedate sau insotite de obisnuitele libatii cu sucul de Haoma si de recitarea rugaciunilor ritualice, avand intotdeauna o legatura de nuiele sacre in mana.”

Franz Cumont

CUPRINS

Prefata 7

CAPITOLUL I

Originile mithraismului 15

CAPITOLUL II

Raspandirea mithraismului in Imperiul roman 47

CAPITOLUL III

Mithra si puterea imperiala a Romei 95

CAPITOLUL IV

Doctrina misteriilor mithraice 113

CAPITOLUL V

Liturgia, clerul si adeptii mithraismului 157

CAPITOLUL VI

Mithraismul si religiile Imperiului Roman 179

ANEXA 211

Arta mithraica 211

Index 230

Lista ilustratiilor 235


Franz Cumont

Franz Cumont (Aalst 1868 - Bruxelles 1947) a fost un apreciat istoric, arheolog si filolog belgian a carui prima preocupare a constituit-o istoria religiilor antichitatii tarzii, cu precadere cea a mithraismului. Si-a desfasurat activitatea de arheolog in situri importante din Pont, Armenia, Siria si zona Eufratului, devenind o voce cu autoritate de necontestat in domeniu. In urma acestor cercetari a rezultat o uriasa cantitate de date si dovezi arheologice legate de religia mithraica, tema predilecta de cercetare pe parcursul intregii cariere a lui Cumont. Dupa ce a predat la Universitatea din Gant, Cumont paraseste Belgia pentru a lucra la Paris si Roma. Incepand cu 1922, conduce sapaturile de la Dura-Europos (pe malul Eufratului).

Sincretismul religios manifestat in zona Marii Mediterane in perioada de decadere a Imperiului Roman si mai ales impactul avut de religiile de misterii asupra acestuia au fost domeniile in care Cumont a excelat, reusind sa analizeze in amplele sale lucrari modalitatile de intrepatrundere ale diferitelor culturi si religii antice. Profesor respectat si autor al unei opere extrem de bogate (incluzand colaborari la diferite enciclopedii), Cumont ne-a lasat o mostenire stiintifica extrem de valoroasa, apreciata la justa valoare de catre posteritate, dovada acestui lucru fiind inclusiv omagierea autorului in anul 1997 de catre Biblioteca Regala din Bruxelles la implinirea a 50 de ani de la moartea sa. A fost membru al mai multor academii europene.

 

Bibliografie selectiva:

- Les religions orientales dans le paganisme romain (Paris, 1906 si 1929);

- Les Mages hellenises: Zoroastre Ostanes et Hystaspe d'apres la Tradition Grecque;

- Texts and Illustrated Monuments Relating to the Mysteries of Mithra (1894‑1900) este lucrarea care i-a adus reputatia internationala prin originalitatea si masiva ei documentare;

- Astrologie et religion chez les Grecs et les Romains, Paris, 1909;

- After‑Life in Roman Paganism, conferinte tinute la Yale University in 1922, in care a corectat multe din falsele impresii ale apologetilor crestini in privinta riturilor pagane;

- Recherches sur le symbolisme funeraire des romains;

- L'Egypte des astrologues, Bruxelles, 1937.

Carti din colectia Bibliotheca orientalis

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00NT003
Anul aparitiei
2020
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
FRANZ CUMONT - Les Misteres de Mithra
Teme de interes
Arhetipuri, simboluri si ritualuri samanice, Calatorie prin vechile traditii, Mituri, rituri si arhetipuri in civilizatiile antice, titluri Herald
SKU editii anterioare
000R16
ISBN editii anterioare
978-973-111-004-2
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-780-5
Cod bara editii anterioare
5948417160168
Traducator
Alexandru Anghel

Articole