Gandirea egipteana antica

Credintele, invataturile si legile morale redescoperite prin traducerea din limba egipteana veche a celor mai valoroase papirusuri si inscriptii

Civilizatia Egiptului antic este una dintre cele mai semnificative din intreaga lume, atat prin longevitatea istoriei, cat si prin originalitate si unicitate. Herodot scria despre egipteni ca „sunt cu mult cei mai invatati din cati [oameni] am ajuns sa cunosc”.

Disponibil in stoc
Gandirea egipteana antica - Credintele, invataturile si legile morale redescoperite prin traducerea din limba egipteana veche a celor mai valoroase papirusuri si inscriptii
52,00 RON
(-%)
52,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
BIBLIOTHECA ORIENTALIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
368
ISBN
978-973-111-945-8
Cod Bare EAN
5948417550136

Descriere

Volumul Gandirea egipteana antica ne prezinta complexitatea acestei civilizatii pornind de la descifrarea textelor egiptene sapientiale. Aceste texte sunt considerate un corpus de doctrine morale, dar totodata si o antropologie, o cosmologie, o teologie chiar. Aflam astfel in mod surprinzator ca aceste scrieri nu sunt in marea lor majoritate de origine religioasa si scrise de clerici, ba chiar se pot identifica unele tendinte anticlericale in cuprinsul lor si par a fi scrise de scribi extraordinar de culti. Textele sunt rodul experientelor lor de viata, nicidecum al traditiilor religioase. Descoperirea cartilor de sentente morale, care sunt in esenta lor invataturi si cugetari despre un mod de viata si de supravietuire in mijlocul unui regim de crancena oprimare, ne impun sa admitem ca este de cautat si un sens ezoteric in aceste sfaturi ale inteleptilor egipteni. Gandirea egipteana este, asa cum ne va revela acest volum, la antipodul celei grecesti, prin idealul de perfectiune umana pe care il promoveaza ca fiind „inteleptul tacut”, nicidecum „omul cetatii”.

*

Civilizatia Egiptului antic este una dintre cele mai semnificative din intreaga lume, atat prin longevitatea istoriei, cat si prin originalitate si unicitate. Herodot scria despre egipteni ca „sunt cu mult cei mai invatati din cati [oameni] am ajuns sa cunosc”. Vechii egipteni au dezvoltat o cultura extrem de sofisticata, prin intermediul careia s-au realizat progrese semnificative in practicile medicale, inovatiile arhitecturale, motivele literare din poezie si proza, in sfera credintei si a traditiei religioase.

*

Situatiile reale cu care se confruntau egiptenii in viata de zi cu zi au determinat o dezvoltare abundenta a lite-raturii sapientiale. S-a nascut in acel context necesitatea invatarii unei „arte de a trai”, a producerii unor „reguli de viata”, datorita carora egiptenii au devenit cei mai intelepti dintre oameni, lasand in urma o mostenire insemnata de scrieri pline de intelepciune. Nevoia de adevar si dreptate, intruchipate de zeita Maat, se naste din setea de restabilire a unei ordini sociale, a unor reguli etice individuale, dar si de echilibrare si armonizare a unor legi ale naturii, toate aceste concepte regasindu-se in inscriptiile si papirusurile prezentate in acest volum atent alcatuit.

*

Se stie ca Platon a facut calatorie lunga in Egipt – calatorie contestata de cei moderni, dar acceptata de autorii antici – inainte de anul 387 i.Hr. si inainte de compunerea dialogului Phaidros. Totusi, precizia amanuntelor date de Platon despre civilizatia egipteana, simpatia lui atat de calda pentru tara strabatuta de Nil, faptul ca o propune drept pilda de organizare, toate acestea implica in mod obligatoriu un contact personal cu civilizatia egipteana. Regasim in opera lui Platon cel putin 21 de pasaje mai intinse in care se mentioneaza Egiptul si civilizatia egipteana, si ele au facut ca Platon sa fie considerat cel mai mare dintre „egiptofili” printre ganditorii greci alaturi de Herodot, Hecateu din Milet, Isocrate, Plutarh si altii.

Constantin Daniel


CUPRINS


Transcrierea in care caractere latine a scrierii hieroglifice egiptene 9

Lucrari si studii de egiptologie de acelasi autor 14

Studiu introductiv 15

BIOGRAFII

Notita introductiva 54

Inscriptie pe mormantul marelui preot al lui Amon 58

Statuie din Karnak a lui Imhotep 59

Note 60

DIN CARTEA MORTILOR

Notita introductiva 64

Din Cartea Mortilor 67

Note 71

SFATURILE LUI KA-GEMNI

Notita introductiva 78

Sfaturile lui Ka-Gemni 80

Note 81

INVATATURA LUI PTA OTEP

Notita introductiva 84

Invatatura lui Pta otep 95

Note 116

SFATUIREA UNUI OM DEZNADAJDUIT CU SUFLETUL SAU

Notita introductiva 122

Sfatuirea unui om deznadajduit cu sufletul sau 128

Note 134

CANTECUL HARPISTULUI

Notita introductiva 140

Cantecul harpistului 144

Note 147

INVATATURILE REGELUI AMEN-EM-HAT

Notita introductiva 152

Invataturile regelui Amen-em-hat 155

Note 157

INVATATURA PENTRU REGELE MERI-KA-RE

Notita introductiva 162

Invatatura pentru regele Meri-Ka-re 165

Note 169

POVESTEA TARANULUI BUN DE GURA

Notita introductiva 172

Povestea taranului bun de gura 175

Note 190

INTELEPCIUNEA LUI ANI

Notita introductiva 196

Intelepciunea lui Ani 201

Note 206

PORUNCI CATRE VIZIRUL REKH-MI-RA

Notita introductiva 210

Porunci catre vizirul Rekh-mi-Ra 213

Note 215

INVATATURILE LUI AMEN-EM-OPE

Notita introductiva 218

Invataturile lui Amen-em-ope 224

Note 233

INVATATURILE PAPIRUSULUI INSINGER

Notita introductiva 240

Invataturile papirusului Insinger 249

Note 296

ANEXE

Scrierea egipteana 317
1. Descifrarea hieroglifelor 318
2. Scrierea hieroglifica 320
3. Scrierea hieratica 328
4. Scrierea demotica 329
5. Scrierea copta 330
6. Greutati in descifrarea scrierii egiptene 332

SCHITA A ISTORIEI EGIPTULUI FARAONIC 336

TABLOU SINOPTIC AL ZEITATILOR EGIPTULUI ANTIC 351


Constantin Daniel

Licentiat al Facultatii de Medicina (in 1941) si al celei de Litere si Filosofie (in 1948), Constantin Daniel a profesat ca medic psihiatru la Policlina Batistei pana la moartea sa. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din 1976.  A fost presedintele Asociatiei de Studii Orientale.

In cuvantul inainte la lucrarea sa Manuscrisele de la Marea Moarta, semitologul Athanase Negoita afirma urmatoarele: „Constantin Daniel a fost unul dintre cei mai autentici qumranologi. Desi doctor in medicina (si ce medic!), el era un magister si in orientalistica antica. Studiile sale de orientalistica, aparute in atatea carti si reviste rominesti si straine, l-au confirmat ca un mare savant".

*

Scurta nota autobiografica : 

 „Eu eram student la medicina si audiam totodata cursurile Facultatii de Filosofie din Bucuresti, cand am inceput sa ma apropii de orientalistica, in buna parte influentat si de profesorii Nicolae Predescu, Mircea Vulcanescu si Mircea Eliade, care, fiecare in felul sau, mi-au deschis cate o fereastra catre domeniu. Eram constient de faptul ca pentru a te putea initia cat de cat in orientalistica trebuie sa cunosti bine cateva limbi straine care nu sunt tocmai la indemana oricui. Eu eram stimulat interior de cunoasterea limbilor greaca si latina - ceea ce nu-mi ajungea. Din aceasta cauza, dupa ce am luat licenta in sociologie, cu profesorul Dimitrie Gusti, am pornit serios la treaba: am inceput sa studiez greaca veche, apoi slava veche, apoi ebraica (cu profesorul Meyer Halevy) si aramaica, dezvoltandu-mi-se gustul pentru egiptologie – pe care mi l-am satisfacut deprinzand «alfabetul» de la profesorul Frenkian, singurul nostru specialist in egipteana veche."

Constantin Daniel

*

Opere selective

- Civilizatia feniciana, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1970;

- Gandirea egipteana antica in texte, (Colectia "Bibliotheca Orientalis"), Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1974 ;  Editura Herald, Bucuresti, 2008;

- Civilizatia Egiptului antic, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1976;

- Orientalia Mirabilia, (Colectia "Bibliotheca Orientalis"), Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1976 ;

- Tablitele de argila  - Scrieri din Orientul antic (in colaborare cu Ion Acsan), Biblioteca pentru toti, Bucuresti, 1976; Editura Herald, Bucuresti, 2008;

- Scripta Aramaica, (Colectia "Bibliotheca Orientalis"), Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1980 ; Editura Herald, Bucuresti, 2008;

- Civilizatia sumeriana, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1983;

- Cultura spirituala a Egiptului antic, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1985;

- Pe urmele vechilor civilizatii, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987.

Carti din colectia Bibliotheca orientalis

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00NT013
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Ultimele aparitii, titluri Herald
SKU editii anterioare
000B211
ISBN editii anterioare
978-973-111-076-9
Limba
Romana
Nr. pagini
368
ISBN
978-973-111-945-8
Cod bara editii anterioare
5948417022114

Articole