15%
Constantin Daniel

Gandirea egipteana antica - Credintele, invataturile si legile morale redescoperite prin traducerea din limba egipteana veche a celor mai valoroase papirusuri si inscriptii

Categorii: Ultimele aparitii , titluri Herald

Civilizatia Egiptului antic este una dintre cele mai semnificative din intreaga lume, atat prin longevitatea istoriei, cat si prin originalitate si unicitate. Herodot scria despre egipteni ca „sunt cu mult cei mai invatati din cati [oameni] am ajuns sa cunosc”.

Disponibil in stoc
Gandirea egipteana antica - Credintele, invataturile si legile morale redescoperite prin traducerea din limba egipteana veche a celor mai valoroase papirusuri si inscriptii
Civilizatia Egiptului antic este una dintre cele mai semnificative din intreaga ...
44,20 RON 52,00 RON
(-15%)
44,20 RON 52,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Volumul Gandirea egipteana antica ne prezinta complexitatea acestei civilizatii pornind de la descifrarea textelor egiptene sapientiale. Aceste texte sunt considerate un corpus de doctrine morale, dar totodata si o antropologie, o cosmologie, o teologie chiar. Aflam astfel in mod surprinzator ca aceste scrieri nu sunt in marea lor majoritate de origine religioasa si scrise de clerici, ba chiar se pot identifica unele tendinte anticlericale in cuprinsul lor si par a fi scrise de scribi extraordinar de culti. Textele sunt rodul experientelor lor de viata, nicidecum al traditiilor religioase. Descoperirea cartilor de sentente morale, care sunt in esenta lor invataturi si cugetari despre un mod de viata si de supravietuire in mijlocul unui regim de crancena oprimare, ne impun sa admitem ca este de cautat si un sens ezoteric in aceste sfaturi ale inteleptilor egipteni. Gandirea egipteana este, asa cum ne va revela acest volum, la antipodul celei grecesti, prin idealul de perfectiune umana pe care il promoveaza ca fiind „inteleptul tacut”, nicidecum „omul cetatii”.

*

Civilizatia Egiptului antic este una dintre cele mai semnificative din intreaga lume, atat prin longevitatea istoriei, cat si prin originalitate si unicitate. Herodot scria despre egipteni ca „sunt cu mult cei mai invatati din cati [oameni] am ajuns sa cunosc”. Vechii egipteni au dezvoltat o cultura extrem de sofisticata, prin intermediul careia s-au realizat progrese semnificative in practicile medicale, inovatiile arhitecturale, motivele literare din poezie si proza, in sfera credintei si a traditiei religioase.

*

Situatiile reale cu care se confruntau egiptenii in viata de zi cu zi au determinat o dezvoltare abundenta a lite-raturii sapientiale. S-a nascut in acel context necesitatea invatarii unei „arte de a trai”, a producerii unor „reguli de viata”, datorita carora egiptenii au devenit cei mai intelepti dintre oameni, lasand in urma o mostenire insemnata de scrieri pline de intelepciune. Nevoia de adevar si dreptate, intruchipate de zeita Maat, se naste din setea de restabilire a unei ordini sociale, a unor reguli etice individuale, dar si de echilibrare si armonizare a unor legi ale naturii, toate aceste concepte regasindu-se in inscriptiile si papirusurile prezentate in acest volum atent alcatuit.

*

Se stie ca Platon a facut calatorie lunga in Egipt – calatorie contestata de cei moderni, dar acceptata de autorii antici – inainte de anul 387 i.Hr. si inainte de compunerea dialogului Phaidros. Totusi, precizia amanuntelor date de Platon despre civilizatia egipteana, simpatia lui atat de calda pentru tara strabatuta de Nil, faptul ca o propune drept pilda de organizare, toate acestea implica in mod obligatoriu un contact personal cu civilizatia egipteana. Regasim in opera lui Platon cel putin 21 de pasaje mai intinse in care se mentioneaza Egiptul si civilizatia egipteana, si ele au facut ca Platon sa fie considerat cel mai mare dintre „egiptofili” printre ganditorii greci alaturi de Herodot, Hecateu din Milet, Isocrate, Plutarh si altii.

Constantin Daniel


CUPRINS


Transcrierea in care caractere latine a scrierii hieroglifice egiptene 9

Lucrari si studii de egiptologie de acelasi autor 14

Studiu introductiv 15

BIOGRAFII

Notita introductiva 54

Inscriptie pe mormantul marelui preot al lui Amon 58

Statuie din Karnak a lui Imhotep 59

Note 60

DIN CARTEA MORTILOR

Notita introductiva 64

Din Cartea Mortilor 67

Note 71

SFATURILE LUI KA-GEMNI

Notita introductiva 78

Sfaturile lui Ka-Gemni 80

Note 81

INVATATURA LUI PTA OTEP

Notita introductiva 84

Invatatura lui Pta otep 95

Note 116

SFATUIREA UNUI OM DEZNADAJDUIT CU SUFLETUL SAU

Notita introductiva 122

Sfatuirea unui om deznadajduit cu sufletul sau 128

Note 134

CANTECUL HARPISTULUI

Notita introductiva 140

Cantecul harpistului 144

Note 147

INVATATURILE REGELUI AMEN-EM-HAT

Notita introductiva 152

Invataturile regelui Amen-em-hat 155

Note 157

INVATATURA PENTRU REGELE MERI-KA-RE

Notita introductiva 162

Invatatura pentru regele Meri-Ka-re 165

Note 169

POVESTEA TARANULUI BUN DE GURA

Notita introductiva 172

Povestea taranului bun de gura 175

Note 190

INTELEPCIUNEA LUI ANI

Notita introductiva 196

Intelepciunea lui Ani 201

Note 206

PORUNCI CATRE VIZIRUL REKH-MI-RA

Notita introductiva 210

Porunci catre vizirul Rekh-mi-Ra 213

Note 215

INVATATURILE LUI AMEN-EM-OPE

Notita introductiva 218

Invataturile lui Amen-em-ope 224

Note 233

INVATATURILE PAPIRUSULUI INSINGER

Notita introductiva 240

Invataturile papirusului Insinger 249

Note 296

ANEXE

Scrierea egipteana 317
1. Descifrarea hieroglifelor 318
2. Scrierea hieroglifica 320
3. Scrierea hieratica 328
4. Scrierea demotica 329
5. Scrierea copta 330
6. Greutati in descifrarea scrierii egiptene 332

SCHITA A ISTORIEI EGIPTULUI FARAONIC 336

TABLOU SINOPTIC AL ZEITATILOR EGIPTULUI ANTIC 351

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia