15%

Esenienii si Manuscrisele de la Marea Moarta

Studiu fundamental privind originile, invataturile si influentele culturale ale misterioasei comunitati de la Qumran

Constantin Daniel, autor renumit pentru complexele sale studii de orientalistica, in volumul de fata isi propune sa aduca lumina asupra textelor mai „criptice” ale faimoaselor manuscrise si sa ne ajute sa cunoastem lumea tainica a comunitatii esenienilor, fie vazuta prin ochii lui Filon din Alexandria, cel mai mare scriitor evreu de limba greaca, fie din perspectiva lui Iosephus Flavius sau a lui Pliniu cel Batran.

Disponibil in stoc
Esenienii si Manuscrisele de la Marea Moarta - Studiu fundamental privind originile, invataturile si influentele culturale ale misterioasei comunitati de la Qumran
36,55 RON 43,00 RON
(-15%)
36,55 RON 43,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
BIBLIOTHECA ORIENTALIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
208
ISBN
978-973-111-935-9
Cod Bare EAN
5948417550129

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Constantin Daniel, autor renumit pentru complexele sale studii de orientalistica, a fost numit de semitologul Athanase Negoita „unul dintre cei mai autentici qumranologi”. Cunoscutul egiptolog, cu studii aprofundate de greaca veche, slava veche, ebraica si aramaica, in volumul de fata isi propune sa aduca lumina asupra textelor mai „criptice” ale faimoaselor manuscrise si sa ne ajute sa cunoastem lumea tainica a comunitatii esenienilor, fie vazuta prin ochii lui Filon din Alexandria, cel mai mare scriitor evreu de limba greaca, fie din perspectiva lui Iosephus Flavius sau a lui Pliniu cel Batran.

Filon din Alexandria ne este revelat ca un autentic „parinte al gnosticismului”, al acelui vast curent de idei ce sustinea ca salvarea omului rezida in gnosis, care si-a „voalat” in mod voit gandirea, insa aici ni se ofera cheia decriptarii acestor idei remarcabile. Asadar, putem aprofunda misterele ce invaluiau comunitatea esenienilor, care, pana la descoperirea Manuscriselor de la Marea Moarta, erau doar o grupare minora cu o existenta efemera. Manuscrisele de la Marea Moarta nu mentionau insa deschis numele esenienilor, neputandu-se regasi in ele un singur cuvant care sa-i desemneze in mod clar pe acestia. Iata ca prezentul volum ni-i dezvaluie pe esenieni (cei care nu erau astfel numiti in texte) si ne ofera o perspectiva mai ampla asupra continutului manuscriselor si, prin urmare, asupra vietii si gandirii gruparii de la Qumran.

*

Regula Comunitatii, Regula Congregatiei, Regula Razboiului si Documentul de la Damasc arata ca esenienii isi dadeau lor insisi multiple denumiri, dar nicidecum nu-si spuneau esenieni sau nu-si dadeau alt nume similar. Iata, deci, cum isi spuneau: „oamenii din sfatul lui Dumnezeu”, „oamenii din lotul lui Dumnezeu”, „fiii luminii”, „oamenii care inteleg”, „membrii comunitatii”, „exilatii din tara Damascului”, „fiii adevarului sau fiii aliantei”, „fiii lui Sadoq”, „comunitatea saracilor”, „convertitii din pustiu”, „voluntarii” si multe altele. […] printre Manuscrisele de la Marea Moarta s-au gasit numeroase comentarii la cartile prorocilor, mai cu seama cartile apocrife, care cuprind mai ales profetii, iar printre acestea enumeram: Cartea lui Enoch, Cartea Jubileelor, Testamentele celor doisprezece patriarhi, Descrierea Noului Ierusalim, Apocalipsa lui Noe, Vorbele lui Moise, Apocalipsa lui Lamech […] Toate aceste tratate au fost scrise de eseni-eni, caci doctrinele acestora se regasesc lesne in aceste carti; toate sunt pline de prorociri si de viziuni escatologice.

*

„Marturia libertatii in care traiesc este felul lor de viata. Niciunul dintre ei nu are nimic al sau: nici casa, nici sclav, nici tarina, nici vite, nici alte obiecte si insemne ale bogatiei. Punand totul in patrimoniul comunitatii ei isi folosesc in devalmasie castigurile. Traiesc impreuna in tovarasii [...] si tot timpul si-l petrec muncind pentru folosul tuturor. Muncind cu ravna, ei se intrec in zel si nu invoca drept pretext nici arsita, nici frigul sau alte schimbari ale vremii. Mancand zilnic laolalta, la o masa comuna, ei au aceleasi bucurii si se multumesc cu putin, fiind impotri-va risipei pe care o socotesc o boala a trupului si a sufletului. Dar nu numai masa e comuna la ei, ci si imbracamintea. Pentru iarna au pregatite mantale groase, iar pentru vara haine usoare, cine vrea poate sa ia lesne orice imbracaminte ii place, fiindca ceea ce apartine unuia apartine tuturor si ceea ce apartine tuturor apartine si fiecaruia in parte.”

Filon din Alexandria, Despre esenieni

CUPRINS

I. Din enigmele manuscriselor de la Marea Moarta 5
1. ORIGINEA MISCARII ESENIENE
2. SCIZIUNILE DIN MISCAREA ESENIANA
3. CINE SUNT PROROCII MINCINOSI ?
4. CINE SUNT TALHARII ?
9
20
27
37

II. Filon din Alexandria si esenienii

43

III. Doua mentiuni revelatoare despre esenienii de la Marea Moarta

91

IV . O importanta mentionare a esenienilor facuta de Ap.Pavel

119

V. "Irodieni" – denumirea esenienilor in Noul Testament

137

VI . Manuscrisele de la Marea Moarta si literatura aramaica a iudeilor

171

APOCRIFUL GENEZEI
CARTEA LUI ENOCH

185
207


Constantin Daniel

Licentiat al Facultatii de Medicina (in 1941) si al celei de Litere si Filosofie (in 1948), Constantin Daniel a profesat ca medic psihiatru la Policlina Batistei pana la moartea sa. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din 1976.  A fost presedintele Asociatiei de Studii Orientale.

In cuvantul inainte la lucrarea sa Manuscrisele de la Marea Moarta, semitologul Athanase Negoita afirma urmatoarele: „Constantin Daniel a fost unul dintre cei mai autentici qumranologi. Desi doctor in medicina (si ce medic!), el era un magister si in orientalistica antica. Studiile sale de orientalistica, aparute in atatea carti si reviste rominesti si straine, l-au confirmat ca un mare savant".

*

Scurta nota autobiografica : 

 „Eu eram student la medicina si audiam totodata cursurile Facultatii de Filosofie din Bucuresti, cand am inceput sa ma apropii de orientalistica, in buna parte influentat si de profesorii Nicolae Predescu, Mircea Vulcanescu si Mircea Eliade, care, fiecare in felul sau, mi-au deschis cate o fereastra catre domeniu. Eram constient de faptul ca pentru a te putea initia cat de cat in orientalistica trebuie sa cunosti bine cateva limbi straine care nu sunt tocmai la indemana oricui. Eu eram stimulat interior de cunoasterea limbilor greaca si latina - ceea ce nu-mi ajungea. Din aceasta cauza, dupa ce am luat licenta in sociologie, cu profesorul Dimitrie Gusti, am pornit serios la treaba: am inceput sa studiez greaca veche, apoi slava veche, apoi ebraica (cu profesorul Meyer Halevy) si aramaica, dezvoltandu-mi-se gustul pentru egiptologie – pe care mi l-am satisfacut deprinzand «alfabetul» de la profesorul Frenkian, singurul nostru specialist in egipteana veche."

Constantin Daniel

*

Opere selective

- Civilizatia feniciana, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1970;

- Gandirea egipteana antica in texte, (Colectia "Bibliotheca Orientalis"), Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1974 ;  Editura Herald, Bucuresti, 2008;

- Civilizatia Egiptului antic, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1976;

- Orientalia Mirabilia, (Colectia "Bibliotheca Orientalis"), Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1976 ;

- Tablitele de argila  - Scrieri din Orientul antic (in colaborare cu Ion Acsan), Biblioteca pentru toti, Bucuresti, 1976; Editura Herald, Bucuresti, 2008;

- Scripta Aramaica, (Colectia "Bibliotheca Orientalis"), Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1980 ; Editura Herald, Bucuresti, 2008;

- Civilizatia sumeriana, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1983;

- Cultura spirituala a Egiptului antic, Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1985;

- Pe urmele vechilor civilizatii, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987.

Carti din colectia Bibliotheca orientalis

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00NT012
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
titluri Herald
SKU editii anterioare
00LD008
ISBN editii anterioare
978-973-111-379-1
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
978-973-111-935-9
Cod bara editii anterioare
5948417260080

Articole