15%

Misteriile din Eleusis

Originea, ritualul si ceremoniile sacre ale celui mai raspandit cult de initiere din Grecia antica

Misteriile din Eleusis… riturile religioase secrete din Grecia antica ce suscita fascinatia lumii chiar si astazi!

In aceasta lucrare de referinta ce exploreaza misterele grecesti antice eleusineMaurice Brillant ofera o prezentare succinta a descoperirilor si teoriilor rezultate din cercetarile si sapaturile realizate la situl arheologic de la Eleusis. Volumul prezinta istoria si evolutia acestui cult, precum si transformarea sa intr-o religie de sine statatoare. 

Disponibil in stoc
Misteriile din Eleusis - Originea, ritualul si ceremoniile sacre ale celui mai raspandit cult de initiere din Grecia antica
36,55 RON 43,00 RON
(-15%)
36,55 RON 43,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
BIBLIOTHECA ORIENTALIS
Anul publicarii
2023
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-630-6550-08-1
Cod Bare EAN
5948417550068

Descriere

In Misteriile din Eleusis, Maurice Brillant trateaza dificila problema a misteriilor eleusiniene, ca pe un exemplu ilustrativ al teoriilor moderne privitoare la istoria religiilor. El arata in acest scurt tratat modul in care un cult grec a putut sa se nasca, sa se dezvolte, sa se transforme uneori, imbogatindu-se treptat, pana la a deveni o religie de sine statatoare. In paralel cu acest caz particular, fara a avea pretentia ca face o cercetare, autorul arunca o privire asupra naturii insesi a religiei grecesti.

In ce constau Micile si Marile Misterii de la Eleusis, care era principiul ascuns venerat prin mitul Persefonei (marcat de cadere, cautare si ascensiune), ce divinitati tronau in mijlocul acestui cult agrar si care e originea lor, ce functii indeplineau preotii si preotesele de la Eleusis, in ce constau initierile si ritualurile de aici? Maurice Brillant incearca sa lumineze, in baza dovezilor arheologice si a teoriilor istorice, aceste urme ale unei religii primitive ale carei ecouri fascinante au ajuns pana la noi si in care putem descoperi radacinile incercarii umane de a se supune, de a urma si de a colabora cu principii universale ale Naturii.

*

Dupa mine, Eleusis este locul cel mai demn de respect din toata Grecia, caci de aici a pornit invatatura ca Dumnezeu este unul singur.

Chateaubriand

La drept vorbind, la Eleusis nu se invatau nici dogme religioase si nicio alta filosofie. Acestia nu erau grecii din perioada clasica sau, mai pe scurt, nu erau greci deloc, erau invadatori veniti din Nord, dar care au putut inalta si spiritualiza stravechiul cult mostenit de la strabuni necunoscuti.

S-a observat nu doar o data ca grecul in general nu este religios in adevaratul si profundul inteles al cuvantului. Personal nu cred ca omul, indiferent de locul si timpul in care a trait, a putut sa scape complet de acea «neliniste» religioasa – intr-adevar religioasa –, de acea aspiratie spre infinit, cat ar fi ea de vaga si de ezitanta; fara aceasta, omul n-ar mai fi om pe deplin. Studiul popoarelor «primitive», facut fara idei preconcepute – chiar daca se intampla uneori ca etnologii sa traga alte concluzii, acestea se refera la aspecte inferioare –, par sa confirme aceasta parere.

Maurice Brillant


Cuprins

CUVANT-INAINTE 9

MISTERIILE DIN ELEUSIS 11

CAPITOLUL I
Splendoarea exterioara si principiul ascuns 15

CAPITOLUL II
Micile misterii din Agra. Marile misterii: Partea nesecreta 59

CAPITOLUL III
Partea secreta a misteriilor 79

CAPITOLUL IV
Divinitatile din Eleusis si originea lor 113

CAPITOLUL V
Preotii si preotesele de la Eleusis 147

CONCLUZIE 155

ANEXA 165

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 171


Maurice Brillant

Poet, scriitor, jurnalist si critic de arta, Maurice Brillant (Combrée, Maine-et-Loire, 1881-Paris 1953) a fost un reputat specialist in religie si civilizatie greaca.

A studiat la Institution libre de Combrée, a fost secretar de redactie la Le Correspondant, membru corespondent al Institutului Académie des inscriptions et belles letters, istoric bisericesc si profesor la Universitatea Catolica din Angers. Principalele lucrari:

Musique sacree, musique profane. Poemes, Paris, Garnier Freres

Problemes de la danse, Libr. Armand Colin Paris 

Les mysteres d'Eleusis, Paris, Renaissance du livre

L'art chretien en France au XXe siecle, Paris, Bloud et Gay

Notre Dame a Nazareth, Paris, Ed. du Cerf

Le charme de Florence, Paris, Bloud et cie

Les secretaires atheniens, Paris, H. Champion

Histoire des Religions, publicata sub coordonarea lui M. Brillant si R. Aigrain; Paris, Persee.

Carti din colectia Bibliotheca orientalis

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00NT006
Anul aparitiei
2023
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Les Mysteres d'Eleusis
SKU editii anterioare
000R29
ISBN editii anterioare
978-973-111-117-9
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-630-6550-08-1
Cod bara editii anterioare
5948417160298
Traducator
Maria Genescu

Articole