15%

Misteriile egiptene

Zei, regi, simboluri si ritualuri

Alexandre Moret (Autor)

Alexandre Moret cerceteaza Textele piramidelor aducand marturii despre ceremoniile sacre din templele Egiptului si argumentand cum influenta lor a traversat timpul: in sanctuarele osiriene se desfasurau atat riturile obisnuite de adorare a zeilor, figuri profund conectate cu natura, cat si ceremonii speciale, Misteriile. Semnificatia lor a fost rezervata mai intai elitelor de preoti si initiati, pentru ca mai tarziu sa devina parte din tesatura culturala a lumii, prin ceremonii populare de strada, alegorii de carnaval si drame liturgice.

Disponibil in stoc
Misteriile egiptene - Zei, regi, simboluri si ritualuri
38,25 RON 45,00 RON
(-15%)
38,25 RON 45,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
BIBLIOTHECA ORIENTALIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-991-5
Cod Bare EAN
5948417550150

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Alexandre Moret cerceteaza Textele piramidelor aducand marturii despre ceremoniile sacre din templele Egiptului si argumentand cum influenta lor a traversat timpul: in sanctuarele osiriene se desfasurau atat riturile obisnuite de adorare a zeilor, figuri profund conectate cu natura, cat si ceremonii speciale, Misteriile. Semnificatia lor a fost rezervata mai intai elitelor de preoti si initiati, pentru ca mai tarziu sa devina parte din tesatura culturala a lumii, prin ceremonii populare de strada, alegorii de carnaval si drame liturgice. In limbajul egiptean cuvintele seshtau, „misterii” si akhu, „lucruri sacre, glorioase, folositoare” vorbesc despre rituri, puneri in scena, gesturi, simboluri si imnuri care, inchinate unui zeu sau savarsite in beneficiul unui om, puteau sa il transfigureze pe acesta in fiinta sacra, sakhu. Calatorind intre viata si moarte, luand identitatea lui Osirirs, inarmat cu obiecte si cuvinte magice, omul iese intotdeauna invingator, renascand intr-o noua viata.

Din toate aceste celebrari egiptene ale ciclului viata-moarte au ajuns pana la noi gesturi simbolice (legate de sarbatori si ciclicitatea anotimpurilor), expresii asezate in fondul profund arhaic al culturilor, oranduirea celor 12 luni din an si credinte care doar amintesc, subtil, de un mit ar reinvierii al carui sens riscam sa il pierdem, odata cu trecerea timpului, dar dupa care inca ne conducem viata.


„Reprezentarea Patimirii si Mortii lui Osiris era urmata, cel mai probabil, de Invierea zeului. Desi in marea Procesiune si in Sarbatoarea Secerisului nu apare acest ritual care avea sa provoace invierea lui Osiris, el este totusi punctul nodal al dramei sacre. Fara indoiala ca acest act, considerat secret, nu se punea in scena, in vazul publicului. De asemenea, el nu este revelat de nicio inscriptie si nu apare in nicio reprezentare.”

„Ar fi un pas inainte facut in cercetare daca s-ar accepta ideea ca Misteriile egiptene se leaga de fondul arhaic de credinte ce au supravietuit si in alte tari. Lipsite de un decor special, reduse la idee, ele au adus pana la noi un ecou al misticii primitive: a trai e binele cel mai mare; a muri, cea mai mare suferinta. Marea sarcina pe care muritorii si-o asuma in panda mortii este de a-si pregati mijloacele unei renasteri eterne.”

„Riturile initierii, oriunde s-ar savarsi ele, in Egipt, in India sau la alte popoare, au un lucru in comun: initiatul trebuie mai intai sa moara fata de viata lui anterioara, pentru ca apoi sa renasca.”

„Renasterea dupa moarte, gratie riturilor magice, dintre care cel mai important este Misterul trecerii prin piele, iata care este ratiunea de a fi a Misteriilor osiriene: certitudinea unei supravietuiri eterne, acesta este rezultatul initierii. […] scene asemanatoare sunt povestite de texte foarte explicite din ritualurile vedice. Este vorba de a provoca renasterea la un alt nivel de existenta a oficiantului care face sacrificiul, de a-l diviniza facandu-l sa moara fata de lume si sa renasca in cer.”

– Alexandre Moret

Cuprins

Cuvant-inainte 5
Repere cronologice 7

Capitolul I
Misteriile egiptene 9

Capitolul II
Misterul Verbului Creator 83

Capitolul III
Regalitatea in Egiptul Antic: Faraon si Totem 111

Capitolul IV
Este „Ka”‑ul egiptenilor un totem stravechi? 151

Capitolul V
Regii Carnavalului 167

Capitolul VI
Sanctuarele Vechiului Regat 203

Anexe
Anexa A – Legenda lui Osiris 233
Anexa B – Bibliografie selectiva 241
Anexa C – Index 245
Anexa D – Lista ilustratiilor si a planselor din carte 249


Alexandre Moret

Profesor la College de France si Membru de onoare al Academie des Inscriptions et Belles-Lettres, Alexandre Moret a adus o contributie exceptionala la cunostintele noastre asupra Egiptului antic. A fost timp de un deceniu Presedinte al Societatii franceze de egiptologie si membru de onoare al Institutului francez de arheologie orientala. Moret a fost prieten si collaborator apropiat al lui Gaston Maspero; a publicat nenumarate articole si carti:

- Analele muzeului Guimet

- Despre caracterul religios al domniei faraonice (1902)

- Misteriile egiptene (1913)

- Magia in Egiptul Antic

- Istoria Orientului (colab., 1936) 

Fraza lui preferata: „Orientalismul joaca in zilele noastre acelasi rol ca cel jucat de umanism in secolul al XV-lea".

Carti din colectia Bibliotheca orientalis

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00NT015
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
ALEXANDRE MORET - Misteres Egyptiens @ Max Leclerc/H. Bourrelier - Librairie Armand Colin - Paris, 1927
Teme de interes
Arhetipuri, simboluri si ritualuri samanice, Calatorie prin vechile traditii, Mituri, rituri si arhetipuri in civilizatiile antice, Redefinirea masculinitatii, titluri Herald
SKU editii anterioare
000R12, 00NT002
ISBN editii anterioare
973-7970-71-8, 978-973-111-782-9
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-991-5
Cod bara editii anterioare
5948417160120, 5948417550020
Traducator
Mariana Buruiana

Articole