Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana

Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana este o referinta obligatorie pentru oricine doreste sa aprofundeze complexitatea unei gandiri filosofice ce a ramas pina azi exemplara. Mircea Eliade - care a fost asistentul lui S.N. Dasgupta si a ingrijit indexul...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana
Colectia
CULTURA SI CIVILIZATIE
Anul publicarii
2006
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
272
ISBN
973-7970-82-9
Cod Bare EAN
5948417160137

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

„Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana” este o referinta obligatorie pentru oricine doreste sa aprofundeze complexitatea unei gandiri filosofice ce a ramas pana azi exemplara. Mircea Eliade, care a fost asistentul lui S.N. Dasgupta si a ingrijit indexul prezentei lucrari, aprecia la profesorul sau rigoarea desavirsita si claritatea cu care expunea subiecte extrem de dificile.

Desi aici se focalizeaza asupra sistemului Yoga, Dasgupta il pune permanent in relatie cu celelalte scoli filosofice indiene (mai ales cu Samkhya), evidentiind atit continuitatea elementelor comune cit mai ales factorii ce confera originalitate sistemului analizat:

„Cunoasterea adevarata sau eliberarea consta in sesizarea sufletului sau sinelui ca inteligenta pura, restul fiind exterior lui. Cand apare aceasta cunoastere, se risipeste iluzia cu care pare sa fie asociata inteligenta pura. Aceasta conceptie considera ca experienta noastra constienta este produsul unei asocieri nelegitime sau iluzorii a inteligentei pure cu o substanta care este izvorul materiei si al experientei lumii. Toate sistemele hinduse sunt de acord in general cu aceste aspecte...Totusi Yoga, spre deosebire de alte sisteme, nu isi bazeaza pretentiile doar pe consistenta rationamentelor speculative, ci si pe un sistem de practici prin care pot fi verificate in mod direct rezultatele speculative la care a ajuns. De fapt, istoria filosofiei Yoga ne arata ca partea speculativa a teoriei a fost probabil adaugata mai tarziu, deoarece ea a furnizat un fundament rational si o baza pentru acest corp de practici Yoga”.

CUPRINS

Prefata 9

Introducere 11

CAPITOLUL I

Germenii filosofiei Samkhya si Yoga in primele upanisade 20

CAPITOLUL II

Yoga si Patanjali 41

CAPITOLUL III

Teoria celor trei guna 61

CAPITOLUL IV

Unele probleme ontologice importante in lumina teoriei celor trei guna 89

CAPITOLUL V

Teoria sufletului 105

CAPITOLUL VI

Cosmologia Yoga 129

CAPITOLUL VII

Fizica Yoga 147

CAPITOLUL VIII

Ateismul Sāmkhya si teismul Yoga 167

CAPITOLUL IX

Psihologia Yoga 187

CAPITOLUL X

Etica Yoga 207

CAPITOLUL XI

Practica Yoga 235

INDEX 257


Surendranath Dasgupta

Surendra Nath Dasgupta s-a nascut in anul 1887 in Kushita. A facut studii stralucite de sanskrita si filozofie indiana si occidentala in diverse universitati din India, Marea Britanie si Italia, fiind pe rand profesor de filozofie la Presidency College din Calcutta (1924), director al Facultatii de Sanskrita (1931), profesor de etica la Universitatea din Calcutta (1942).

S. N. Dasgupta a reprezentat Universitatea Cambridge la Congresul de Filozofie tinut la Paris in 1921; a fost delegatul Universitatii din Calcutta si al guvernului bengalez la Congresul Filozofic International de la Napoli (1924) si Harvard (1926). In 1932 a fost numit presedinte al Congresului Filozofic Indian; in aceasta calitate a reprezentat India la Congresul International al Religiilor tinut la Londra in 1936 si la Paris in 1939.

In decursul timpului S.N Dasgupta a dezvoltat o conceptie filozofica cunoscuta drept "teoria emergentei dependente". Potrivit acestei teorii, materia, constiinta, viata si mintea sunt interdependente, desi aparent contradictorii in natura. Intre acestea exista o legatura inerenta a carei intelegere conduce la realizarea adevarului. Prin devotiune omul se poate ridica la un nivel de unde isi poate controla instinctele naturale si le poate calauzi in interior.

Cea mai importanta opera a lui Dasgupta este fara indoiala A History of Indian Philosophy (5 vol.). Alte carti prin care s-a facut cunoscut atat in India cat si in Europa sunt: General Introduction to Tantra Philosophy, A Study of Patanjali (1920), Yoga Philosophy in Relation to Other Systems of Indian Thought (1930), A History of Sanskrit Literature (1947), Rabindranath: The Poet and Philosopher (1948), Kavyavichar, Saundaryatattva, Rabidipika etc. Dasgupta a scris de asemenea poezii (cinci volume) si un roman, precum si eseuri despre pictura, arta retoricii etc.

A murit la 18 decembrie 1952. Cele doua fiice ale sale, Maitreiy Devi (Sen) si Chitrita Devi (Gupta) sunt de asemenea scriitoare cunoscute.

Surendra Nath Dasgupta i-a fost profesor lui Mircea Eliade.

 

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000R13
Anul aparitiei
2006
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
Hinduism (yoga), Hinduism (yoga) - MODERN, MODERN
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
973-7970-82-9
Traducator
Dan Barbulescu, Paul Sfetcu

Articole