Surendranath Dasgupta

Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana

Categorii: Hinduism (yoga) , Hinduism (yoga) - MODERN , MODERN

Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana este o referinta obligatorie pentru oricine doreste sa aprofundeze complexitatea unei gandiri filosofice ce a ramas pina azi exemplara. Mircea Eliade - care a fost asistentul lui S.N. Dasgupta si a ingrijit indexul...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana
Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana este o referinta ob...
0,00 RON
(-%)

Descriere

„Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana” este o referinta obligatorie pentru oricine doreste sa aprofundeze complexitatea unei gandiri filosofice ce a ramas pana azi exemplara. Mircea Eliade, care a fost asistentul lui S.N. Dasgupta si a ingrijit indexul prezentei lucrari, aprecia la profesorul sau rigoarea desavirsita si claritatea cu care expunea subiecte extrem de dificile.

Desi aici se focalizeaza asupra sistemului Yoga, Dasgupta il pune permanent in relatie cu celelalte scoli filosofice indiene (mai ales cu Samkhya), evidentiind atit continuitatea elementelor comune cit mai ales factorii ce confera originalitate sistemului analizat:

„Cunoasterea adevarata sau eliberarea consta in sesizarea sufletului sau sinelui ca inteligenta pura, restul fiind exterior lui. Cand apare aceasta cunoastere, se risipeste iluzia cu care pare sa fie asociata inteligenta pura. Aceasta conceptie considera ca experienta noastra constienta este produsul unei asocieri nelegitime sau iluzorii a inteligentei pure cu o substanta care este izvorul materiei si al experientei lumii. Toate sistemele hinduse sunt de acord in general cu aceste aspecte...Totusi Yoga, spre deosebire de alte sisteme, nu isi bazeaza pretentiile doar pe consistenta rationamentelor speculative, ci si pe un sistem de practici prin care pot fi verificate in mod direct rezultatele speculative la care a ajuns. De fapt, istoria filosofiei Yoga ne arata ca partea speculativa a teoriei a fost probabil adaugata mai tarziu, deoarece ea a furnizat un fundament rational si o baza pentru acest corp de practici Yoga”.

CUPRINS

Prefata 9

Introducere 11

CAPITOLUL I

Germenii filosofiei Samkhya si Yoga in primele upanisade 20

CAPITOLUL II

Yoga si Patanjali 41

CAPITOLUL III

Teoria celor trei guna 61

CAPITOLUL IV

Unele probleme ontologice importante in lumina teoriei celor trei guna 89

CAPITOLUL V

Teoria sufletului 105

CAPITOLUL VI

Cosmologia Yoga 129

CAPITOLUL VII

Fizica Yoga 147

CAPITOLUL VIII

Ateismul Sāmkhya si teismul Yoga 167

CAPITOLUL IX

Psihologia Yoga 187

CAPITOLUL X

Etica Yoga 207

CAPITOLUL XI

Practica Yoga 235

INDEX 257

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia