15%

Potentialul nostru uman

Calea budista a compasiunii, altruismului si linistii interioare

Dalai Lama (Autor)

Cand Sanctitatea Sa Dalai Lama a sustinut o serie de prelegeri la Universitatea Harvard, acestea si-au indeplinit magnific intentia de a oferi o introducere aprofundata in teoria si practica budista. El a structurat prezentarea in functie de invataturile celor Patru Adevaruri Nobile si le-a extins sensul pentru a acoperi majoritatea subiectelor budismului tibetan.

Combinatia lui Dalai Lama de intelect ascutit, forta de expunere si implementare practica este evidenta in aceste prelegeri. El acopera un spectru larg de subiecte, inclusiv psihologia existentei ciclice, constiinta si karma, tehnicile de meditatie, altruismul, pretuirea dusmanilor, intelepciunea si multe altele.

Disponibil in stoc
Potentialul nostru uman - Calea budista a compasiunii, altruismului si linistii interioare
33,57 RON 39,50 RON
(-15%)
33,57 RON 39,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2020
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
288
ISBN
978-973-111-839-0
Cod Bare EAN
5948417090441

Descriere

Discursul sustinut de Sanctitatea Sa Dalai Lama in campusul Universitatii Harvard a devenit, prin munca editoriala realizata de Jefrey Hopkins, un manual de invataturi prin care putem sa dezvoltam intr-un stil personal, bazat pe fundamente budiste, calea catre propria noastra umanitate, catre altruism si intelepciunea de a trai viata cu bunatate si candoare fata de noi insine si de toate fiintele sensibile, de lumea in care traim.

Gratie prelegerilor si sesiunilor de intrabari si raspunsuri redate exact asa cum au avut loc, cititorul are senzatia, parcurgand cartea, ca se afla in aceeasi sala cu S. S. Dalai Lama si chiar asista la un retreat in care invata atat din punct de vedere teoretic, cat si practic cum sa abordeze in propria viata teme precum: cultivarea generozitatii si a compasiunii pentru toate fiintele, natura Adevarului ultim despre existenta umana, gestionarea furiei, valorizarea dusmanilor, psihologia existentei ciclice, tehnici de meditatie, practici pentru sadirea intelepciunii, tolerantei si rabdarii, ce sunt constiinta si karma etc.

Potentialul nostru uman este o introducere detaliata in practica si teoria budista, pornind de la Cele Patru Nobile Adevaruri si invataturile lui Shantideva, expunand cu extrema claritate atat istoria filosofiei budiste, cat si principalele scoli de invatatura, diferentele dintre acestea si esenta comuna a practicilor care le califica drept Cai spre Iluminare.

***

„Cand suntem plini de ura, cuvintele «frati» si «surori» sunt doar cuvinte, nimic mai mult, dar atunci cand avem o motivatie altruista, marea noastra comunitate umana va deveni o familie armonioasa, prietenoasa, dreapta si onesta. Acesta este scopul nostru. Ca dobandim acest lucru in aceasta viata sau nu, aceasta e o chestiune diferita; in orice caz, merita incercat.”

Sfintia Sa Dalai Lama


CUPRINS

Prefata traducatorului

ABORDAREA ANALITICA BUDISTA

REFUGIUL

PATRU PERSPECTIVE DIFERITE

NEVOIA DE ANALIZA

CELE PATRU NOBILE ADEVARURI

NEVOIA UNEI EXAMINARI ATENTE


SITUATIA EXISTENTEI CICLICE

SESIUNE DE INTERBARI SI RASPUNSURI

ATRIBUTE ALE CELOR PATRU NOBILE ADEVARURI

LUMEA


PSIHOLOGIA EXISTENTEI CICLICE

SESIUNE DE INTREBARI SI RASPUNSURI

SURSELE SUFERINTEI

KARMA

Psihologia budista


MAI MULTE DESPRE CONSTIINTA SI KARMA

SESIUNE DE INTREBARI SI RASPUNSURI

MINTEA SI FACTORII MENTALI

Factorii mentali

NIVELURI DE CONSTIINTA

KARMA

12 RAMURI ALE GENERARII DEPENDENTE


INCETAREA SUFERINTEI SI NATURA DE BUDDHA

SESIUNE DE INTREBARI SI RASPUNSURI

INCETAREA SUFERINTEI

NATURA DE BUDDHA

NIVELURI ALE VACUITATII


CAILE DE URMAT SI FOLOSIREA STARII DE BEATITUDINE

SESIUNE DE INTREBARI SI RASPUNSURI

ADEVARATELE CAI


Note


Dalai Lama

Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, s-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La varsta de patru ani si jumatate, Tenzin Gyatso este adus in capitala statului tibetan, Lhasa, si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Copilaria si-a petrecut-o mai ales in compania calugarilor si a discipolilor, facand foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Inclinatia innascuta pentru studiu si curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat sa-si largeasca permanent cunostintele - inclusiv studii de limba engleza, stiinta si matematici -, insa partea cea mai importanta a educatiei sale a fost facuta in maniera traditionala tibetana (asa cum va descrie mai tarziu in autobiografia sa). Scopul principal al sistemului tibetan consta in largirea si cultivarea mintii printr-o mare varietate de cunostinte. In ceea ce priveste standardele avansate de educatie seculara, programa scolara include teatrul, dansul si muzica, astrologia, poezia si compozitia. Cursurile de instruire superioara includ arta vindecarii, sanscrita, dialectica, artele si meseriile, metafizica si filozofia religiilor. Dintre aceste „cinci subiecte elevate", asa cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfintia Sa si-a inceput educatia la varsta de sase ani, iar la douazeci si cinci si-a luat doctoratul in filozofie buddhista. A fost examinat periodic de cercurile profesorale de la principalele universitati monastice: Drepung, Sera si Ganden. Examinarea finala a avut loc la Jokhang, Lhasa, in fata congregatiilor de profesori.

De la varsta de saisprezece ani, Dalai Lama si-a asumat intreaga putere temporala si timp de noua ani a urmarit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, in anul 1959 la Lhasa izbucneste o revolta impotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit sa paraseasca Tibetul si sa se stabileasca in India, unde este urmat de peste o suta de mii de conationali. Spre deosebire de predecesorii sai, al patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite in numeroase tari si a intretinut un dialog constant cu personalitati apartinand unor spatii culturale, religioase si ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputatia sa de om al pacii si intelegerii a crescut neincetat. Sfintia Sa a primit numeroase premii nationale si internationale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace in 1989.

In ultimii ani, multe universitati occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoastere a importantei scrierilor sale asupra filozofiei budiste si a rolului pe care personalitatea sa il joaca in dialogul ecumenic si in mentinerea armoniei intre marile religii ale lumii. In timpul calatoriilor pe care le-a efectuat in strainatate, Sfintia Sa a sustinut cu tarie necesitatea respectului reciproc si a unei mai bune intelegeri intre diferitele credinte ale lumii. In aparitiile sale publice, Dalai Lama urmareste sa transmita neobositul sau mesaj de iubire, compasiune si nonviolenta, precum si sentimentul universalei responsabilitati pentru destinul acestei lumi, pentru pace.

 

Opera (selectiv):

My Spiritual Journey, HarperOne, 2010  

Toward a True Kinship of Faiths, Doubleday, 2010

The Middle Way - Faith Grounded in Reason, Wisdom Publications, London, 2009  

All You Ever Wanted to Know About Happiness, Life and Living, Hay House, 2009   

Art of Happiness in a Troubled World, Doubleday, New York, 2009

Emotional Awareness, Holt, 2009  

Becoming Enlightened, Rider, 2009

In My Own Words - An Introduction to My Teachings and Philosophy, Hay House, 2008  

Dalai Lama at MIT, Harvard University Press, 2008

Mind in Comfort and Ease - The Vision of Enlightenment in the Great Perfection, Wisdom Publications, 2007  

Activating Bodhichitta and a Meditation on Compassion, Library of Tibetan Works & Archives, 2006

Teachings on je Tsong Khapa's Three Pincipal Aspects of the Path, Library of Tibetan Works & Archives, 2006  

Yoga Tantra - Paths to Magical Seats, Snow Lion Publication, 2005

The Universe in a Single Atom - The Convergence of Science and Spirituality, Morgan Road Books, 2005  

Widening the Circle of Love, Rider, 2005

Path of Wisdom, Path of Peace - A Personal Conversation, Crossroad Publishing, 2005

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J044
Anul aparitiei
2020
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
2nd Edition - Our Human Potential: The Unassailable Path of Love, Compassion, and Meditation (Core Teachings of Dalai Lama) 1st Edition - The Dalai Lama at Harvard: Lectures on the Buddhist Path to Peace
Teme de interes
Ce ne transmite budismul?, Invataturile Maestrilor Spirituali, Invataturile lui Dalai Lama, Obiective si intentii pentru 2021, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
288
ISBN
978-973-111-839-0
Traducator
Ruxandra Apetrei

Articole