15%

Fundamentul invataturilor budiste

Lamrim - Ghid practic al etapelor pe Calea spre Iluminare

Dalai Lama (Autor)

Clare, elocvente, simple si profunde, invataturile lui Dalai Lama sunt accesibile practicantilor incepatori, si totodata bogat hranitoare pentru cei mai avansati in practica. In Fundamentul invataturilor budiste, Sanctitatea Sa, ne arata cum vizualizarea, ratiunea si contemplarea pot fi elaborate sistematic pentru a imbunatati cresterea personala.

Incepand cu practici menite sa creeze o perspectiva mentala eficienta, Sfintia Sa ne indruma cu pricepere prin tehnici avansate de dezvoltare a potentialului si fericirii cele mai profunde ale mintii. Cu o atentie impecabila la corectitudinea detaliilor, acesta ne poarta prin sofisticarea si eleganta metodelor budiste tibetane de dezvoltare spirituala.

Disponibil in stoc
Fundamentul invataturilor budiste - Lamrim - Ghid practic al etapelor pe Calea spre Iluminare
33,57 RON 39,50 RON
(-15%)
33,57 RON 39,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2020
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-831-4
Cod Bare EAN
5948417090465

Descriere

Invataturile clare, eficiente, simple si temeinice ale lui Dalai Lama sunt usor accesibile practicantilor incepatori, dar profund hranitoare si pentru cei mai avansati. In Fundamentul invataturilor budiste, Dalai Lama porneste de la textul traditional Lamrim Chenmo al marelui invatat si sfant Tsongkhapa, care abordeaza in mod sistematic antrenamentul mintii pe calea spre iluminare. Astfel, el arata cum vizualizarea, intelectul si contemplarea pot fi elaborate sistematic pentru a ne ajuta sa evoluam din punct de vedere spiritual. Incepand cu practici menite sa creeze o perspectiva mentala operativa asupra lumii si vietii, Sfintia Sa ii indruma pe practicanti catre tehnici mai avansate pentru dezvoltarea potentialului mintii si atingerea starii de fericire profunda. Cu o atentie impecabila la detalii si un echilibru perfect intre indrumarea tehnica si o stare jucausa specifica, Dalai Lama exemplifica in aceasta carte sofisticarea si eleganta metodelor budiste tibetane pentru dezvoltarea spirituala.

Cuprins

PREFATA 7

Partea I

Introducere 11

 1. INTRODUCERE GENERALA 13
 2. ORIGINEA INDRUMARILOR DIN LAMRIM 21

Partea a II-a

Practici pregatitoare 31

 1. CREAREA UNUI MEDIU FAVORABIL PENTRU MEDITATIE 33
 2. PREGATIREA MINTII 37
 3. VIZUALIZAREA CAMPULUI DE MERIT 55
 4. PRACTICA CELOR SAPTE MEMBRE 57
 5. CELE TREI ASPIRATII 63
 6. INVOCAREA PUTERII INSIPIRATOARE A LINIEI DE TRANSMITERE 67
 7. RECAPITULAREA ETAPELOR CAII 73
 8. DIZOLVAREA CAMPULUI DE MERIT 77
 9. ACTIVITATI DIN TIMPUL PERIOADELOR DINTRE SESIUNI 81
 10. REZUMAT 83

Partea a III-a

Principalele meditatii Lamrim 85

 1. INCREDEREA INTR-UN INVATATOR SPIRITUAL 87
 2. RECUNOASTEREA POTENTIALULUI UMAN 99
 3. MOARTEA SI IMPERMANENTA 111
 4. SUFERINTELE DIN TARAMURILE INFERIOARE 119
 5. CAUTAREA REFUGIULUI 125
 6. KARMA 137
 7. NEAJUNSURILE EXISTENTEI CICLICE IN GENERAL 143
 8. SUFERINTELE SPECIFICE DIFERITELOR TARAMURI 155
 9. CALEA SPRE ELIBERARE 157
 10. MINTEA CARE DENOTA INZESTRARI EXCEPTIONALE 161
 11. METODA CAUZA-EFECT IN SAPTE PUNCTE 163
 12. A FI EGALI CU CEILALTI SI CUM NE PUNEM IN LOCUL LOR 175
 13. RITUL JURAMINTELOR BODHISATTVA 191
 14. FAPTELE UNUI BODHISATTVA 203
 15. CALMUL NESCHIMBATOR AL MINTII 211
 16. INTELEPCIUNEA PRIN INTELEGERE PROFUNDA 217
 17. TANTRA IN CONTEXT 225

ANEXA 1 - Angajamente si precepte ale practicii de transformare a gandirii 227

ANEXA 2 - Juramintele unui bodhisattva 231

ANEXA 3 - Structura textului Delam 237

GLOSAR 241

BIBLIOGRAFIE 245

INDEX 250


Dalai Lama

Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, s-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La varsta de patru ani si jumatate, Tenzin Gyatso este adus in capitala statului tibetan, Lhasa, si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Copilaria si-a petrecut-o mai ales in compania calugarilor si a discipolilor, facand foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Inclinatia innascuta pentru studiu si curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat sa-si largeasca permanent cunostintele - inclusiv studii de limba engleza, stiinta si matematici -, insa partea cea mai importanta a educatiei sale a fost facuta in maniera traditionala tibetana (asa cum va descrie mai tarziu in autobiografia sa). Scopul principal al sistemului tibetan consta in largirea si cultivarea mintii printr-o mare varietate de cunostinte. In ceea ce priveste standardele avansate de educatie seculara, programa scolara include teatrul, dansul si muzica, astrologia, poezia si compozitia. Cursurile de instruire superioara includ arta vindecarii, sanscrita, dialectica, artele si meseriile, metafizica si filozofia religiilor. Dintre aceste „cinci subiecte elevate", asa cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfintia Sa si-a inceput educatia la varsta de sase ani, iar la douazeci si cinci si-a luat doctoratul in filozofie buddhista. A fost examinat periodic de cercurile profesorale de la principalele universitati monastice: Drepung, Sera si Ganden. Examinarea finala a avut loc la Jokhang, Lhasa, in fata congregatiilor de profesori.

De la varsta de saisprezece ani, Dalai Lama si-a asumat intreaga putere temporala si timp de noua ani a urmarit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, in anul 1959 la Lhasa izbucneste o revolta impotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit sa paraseasca Tibetul si sa se stabileasca in India, unde este urmat de peste o suta de mii de conationali. Spre deosebire de predecesorii sai, al patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite in numeroase tari si a intretinut un dialog constant cu personalitati apartinand unor spatii culturale, religioase si ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputatia sa de om al pacii si intelegerii a crescut neincetat. Sfintia Sa a primit numeroase premii nationale si internationale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace in 1989.

In ultimii ani, multe universitati occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoastere a importantei scrierilor sale asupra filozofiei budiste si a rolului pe care personalitatea sa il joaca in dialogul ecumenic si in mentinerea armoniei intre marile religii ale lumii. In timpul calatoriilor pe care le-a efectuat in strainatate, Sfintia Sa a sustinut cu tarie necesitatea respectului reciproc si a unei mai bune intelegeri intre diferitele credinte ale lumii. In aparitiile sale publice, Dalai Lama urmareste sa transmita neobositul sau mesaj de iubire, compasiune si nonviolenta, precum si sentimentul universalei responsabilitati pentru destinul acestei lumi, pentru pace.

 

Opera (selectiv):

My Spiritual Journey, HarperOne, 2010  

Toward a True Kinship of Faiths, Doubleday, 2010

The Middle Way - Faith Grounded in Reason, Wisdom Publications, London, 2009  

All You Ever Wanted to Know About Happiness, Life and Living, Hay House, 2009   

Art of Happiness in a Troubled World, Doubleday, New York, 2009

Emotional Awareness, Holt, 2009  

Becoming Enlightened, Rider, 2009

In My Own Words - An Introduction to My Teachings and Philosophy, Hay House, 2008  

Dalai Lama at MIT, Harvard University Press, 2008

Mind in Comfort and Ease - The Vision of Enlightenment in the Great Perfection, Wisdom Publications, 2007  

Activating Bodhichitta and a Meditation on Compassion, Library of Tibetan Works & Archives, 2006

Teachings on je Tsong Khapa's Three Pincipal Aspects of the Path, Library of Tibetan Works & Archives, 2006  

Yoga Tantra - Paths to Magical Seats, Snow Lion Publication, 2005

The Universe in a Single Atom - The Convergence of Science and Spirituality, Morgan Road Books, 2005  

Widening the Circle of Love, Rider, 2005

Path of Wisdom, Path of Peace - A Personal Conversation, Crossroad Publishing, 2005

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J046
Anul aparitiei
2020
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
Editia a II-a - Fundatia completa / desaversita: Abordarea sistematica a instruirii mintii. Instruirea sistematica a mintii (Invataturile esentiale ale lui Dalai Lama) - Editia I - Calea spre Iluminare / Binecuvantare / Extaz: ghid practic pentru etapele
Titlul original
2nd Edition - The Complete Foundation: The Systematic Approach to Training the Mind (Core Teachings of Dalai Lama) - 1st Edition - The Path to Bliss: A Practical Guide to Stages of Meditation
Teme de interes
Ce ne transmite budismul?, Invataturile Maestrilor Spirituali, Invataturile lui Dalai Lama, Obiective si intentii pentru 2021, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-831-4
Traducator
George Arion Jr.

Articole