15%

O minte profunda

Cultivarea intelepciunii in viata de zi cu zi

Dalai Lama (Autor)

O minte profunda este o sursa de intelepciune pentru toti cei dedicati schimbarii lumii prin dezvoltarea propriilor capacitati spirituale - indiferent daca sunt sau nu budisti.

Disponibil in stoc
O minte profunda - Cultivarea intelepciunii in viata de zi cu zi
22,95 RON 27,00 RON
(-15%)
22,95 RON 27,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-731-7
Cod Bare EAN
5948417090434

Descriere

Poate ca principala diferenta dintre budism si alte religii sta in intelegerea identitatii noastre esentiale. De fapt, existenta sufletului sau a sinelui – idee centrala in hinduism, iudaism, crestinism si islam – este negata in budism. Ba mai mult, credinta intr-un „sine” este considerata principala sursa a dificultatilor din viata noastra. Cu toate acestea, o intelegere adevarata a invataturii budiste nu ne indreapta catre o perspectiva asupra lumii cinica si plina de disperare, care ofera senzatia ca viata nu are niciun sens. Nicidecum. O intelegere veritabila conduce la o fericire autentica pentru individ si la cea mai mare compasiune pentru ceilalti.

In 2003 si in 2007, Dalai Lama a fost invitat la New York pentru a tine o serie de prelegeri despre perspectiva esentiala budista asupra irealitatii sinelui. O minte profunda este rezultatul acelor prelegeri si are rolul de a raspandi constientizarea acestei doctrine esentiale si a utilitatii sale, cu scopul de a avea o viata incarcata de sens si fericita.

Pe langa faptul ca Dalai Lama ofera o expunere completa a invataturilor sale asupra acestor puncte filosofice cheie, el arata cititorilor cum sa integreze aceste invataturi in viata lor cu recomandari in vederea practicii individuale. Doar traindu-le activ vom da acestor invataturi posibilitatea sa produca in noi o transformare autentica a perceptiei pe care o avem despre noi insine si despre viata noastra.

O minte profunda este o sursa de intelepciune pentru toti cei dedicati schimbarii lumii prin dezvoltarea propriilor capacitati spirituale, indiferent daca sunt sau nu budisti.

*

„Radacina nefericirii noastre o constituie conceptia eronata pe care o avem, potrivit careia posedam un sine adevarat, care are substanta si este permanent. Insa budismul afirma ca exista o cale de iesire din aceasta confuzie. Aceasta consta in realizarea si dobandirea adevaratei noastre identitati: cea care exista dincolo de falsele noastre conceptii legate de un sine individual si permanent.”
Dalai Lama, O minte profunda


CUPRINS


Prefata 5

Introducere 9

I Diversitatea traditiilor spirituale ...................11
II Elemente distinctive ale budismului ................... 24
III Budismul – scolile si diviziunile ................... 33
IV Cele Patru Adevaruri Nobile ................... 45
V Rolul karmei ................... 50
VI Identificarea sinelui ................... 56
VII Perspectiva scolii Hinayana ................... 75
VIII Perspectiva scolii Doar Constiinta 80
IX Calea de mijloc ................... 85
X Mijloacele juste ale caii ................... 111
XI Cum sa practicati ................... 136

Postfata ................... 151


Dalai Lama

Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, s-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La varsta de patru ani si jumatate, Tenzin Gyatso este adus in capitala statului tibetan, Lhasa, si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Copilaria si-a petrecut-o mai ales in compania calugarilor si a discipolilor, facand foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Inclinatia innascuta pentru studiu si curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat sa-si largeasca permanent cunostintele - inclusiv studii de limba engleza, stiinta si matematici -, insa partea cea mai importanta a educatiei sale a fost facuta in maniera traditionala tibetana (asa cum va descrie mai tarziu in autobiografia sa). Scopul principal al sistemului tibetan consta in largirea si cultivarea mintii printr-o mare varietate de cunostinte. In ceea ce priveste standardele avansate de educatie seculara, programa scolara include teatrul, dansul si muzica, astrologia, poezia si compozitia. Cursurile de instruire superioara includ arta vindecarii, sanscrita, dialectica, artele si meseriile, metafizica si filozofia religiilor. Dintre aceste „cinci subiecte elevate", asa cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfintia Sa si-a inceput educatia la varsta de sase ani, iar la douazeci si cinci si-a luat doctoratul in filozofie buddhista. A fost examinat periodic de cercurile profesorale de la principalele universitati monastice: Drepung, Sera si Ganden. Examinarea finala a avut loc la Jokhang, Lhasa, in fata congregatiilor de profesori.

De la varsta de saisprezece ani, Dalai Lama si-a asumat intreaga putere temporala si timp de noua ani a urmarit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, in anul 1959 la Lhasa izbucneste o revolta impotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit sa paraseasca Tibetul si sa se stabileasca in India, unde este urmat de peste o suta de mii de conationali. Spre deosebire de predecesorii sai, al patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite in numeroase tari si a intretinut un dialog constant cu personalitati apartinand unor spatii culturale, religioase si ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputatia sa de om al pacii si intelegerii a crescut neincetat. Sfintia Sa a primit numeroase premii nationale si internationale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace in 1989.

In ultimii ani, multe universitati occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoastere a importantei scrierilor sale asupra filozofiei budiste si a rolului pe care personalitatea sa il joaca in dialogul ecumenic si in mentinerea armoniei intre marile religii ale lumii. In timpul calatoriilor pe care le-a efectuat in strainatate, Sfintia Sa a sustinut cu tarie necesitatea respectului reciproc si a unei mai bune intelegeri intre diferitele credinte ale lumii. In aparitiile sale publice, Dalai Lama urmareste sa transmita neobositul sau mesaj de iubire, compasiune si nonviolenta, precum si sentimentul universalei responsabilitati pentru destinul acestei lumi, pentru pace.

 

Opera (selectiv):

My Spiritual Journey, HarperOne, 2010  

Toward a True Kinship of Faiths, Doubleday, 2010

The Middle Way - Faith Grounded in Reason, Wisdom Publications, London, 2009  

All You Ever Wanted to Know About Happiness, Life and Living, Hay House, 2009   

Art of Happiness in a Troubled World, Doubleday, New York, 2009

Emotional Awareness, Holt, 2009  

Becoming Enlightened, Rider, 2009

In My Own Words - An Introduction to My Teachings and Philosophy, Hay House, 2008  

Dalai Lama at MIT, Harvard University Press, 2008

Mind in Comfort and Ease - The Vision of Enlightenment in the Great Perfection, Wisdom Publications, 2007  

Activating Bodhichitta and a Meditation on Compassion, Library of Tibetan Works & Archives, 2006

Teachings on je Tsong Khapa's Three Pincipal Aspects of the Path, Library of Tibetan Works & Archives, 2006  

Yoga Tantra - Paths to Magical Seats, Snow Lion Publication, 2005

The Universe in a Single Atom - The Convergence of Science and Spirituality, Morgan Road Books, 2005  

Widening the Circle of Love, Rider, 2005

Path of Wisdom, Path of Peace - A Personal Conversation, Crossroad Publishing, 2005

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J043
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
A Profound Mind: Cultivating Wisdom in Everyday Life
Teme de interes
Ce ne transmite budismul?, Invataturile Maestrilor Spirituali, Invataturile lui Dalai Lama, Obiective si intentii pentru 2021, Zilele Sanatatii Mintale, budism, titluri Herald
SKU editii anterioare
000J35
ISBN editii anterioare
978-973-111-633-4
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-731-7
Cod bara editii anterioare
5948417090359
Traducator
Marilena Constantinescu

Articole

  • Cele Patru Adevaruri Nobile
    Cele Patru Adevaruri Nobile
    Ca sa ne schimbam viata, trebuie sa recunoastem mai intai ca situatia noastra nu este satisfacatoare. Dorinta de a ne angaja pe o cale spirituala care duce la transformarea interioara va aparea numai...