Filozofia si practica buddhismului tibetan

Dalai Lama (Autor)

In volumul de fata - minunat tradus si editat de Geshe Thupten Jinpa - Sanctitatea Sa ofera o privire de ansamblu asupra practicilor buddhismului tibetan - de la cele Patru Nobile Adevaruri la Yoga Tantra Suprema - cu un accent special - ca intotdeauna - pe practicile iubirii - bunavointei si...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Filozofia si practica buddhismului tibetan
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2015
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-352-4
Cod Bare EAN
5948417090335

Descriere

In volumul de fata, minunat tradus si editat de Geshe Thupten Jinpa, Sanctitatea Sa ofera o privire de ansamblu asupra practicilor buddhismului tibetan, de la cele Patru Nobile Adevaruri la Yoga Tantra Suprema, cu un accent special, ca intotdeauna, pe practicile iubirii, bunavointei si responsabilitatii universale. El ne cere sa fim atenti si prezenti in clipa de fata, sa fim permanent vigilenti in monitorizarea atitudinilor, actiunilor si motivatiilor, sa ne angajam intr-o investigatie detaliata a propriei noastre activitati mentale si sa examinam posibilitatea de a face schimbari pozitive in noi insine. Nu este o sarcina usoara! Putini dintre noi sunt capabili de curajul monumental si vointa de fier necesare pentru a atinge starea iluminata a lui Sakyamuni, Nagarjuna, Milarepa, Tsongkhapa, sau a celorlalti sfinti si eroi. Dar cu o practica sustinuta putem aduce mai multa claritate in mintile noastre si sa simtim caldura ce rezulta din deschiderea inimii.

Richard Gere

*

Timp de patru zile, in primavara anului 1988, Sanctitatea Sa Dalai Lama a tinut o serie de prelegeri despre buddhismul tibetan la Londra, organizate de Tibet Foundation, London. Ca intotdeauna, prelegerile sale au fost conduse intr-un stil personal si informal care, cu toate acestea, nu a compromis in nici un fel seriozitatea si profunzimea subiectului. Privind in urma, am impresia ca acele prelegeri au marcat o cotitura importanta in metoda sanctitatii Sale de a preda buddhismul unei audiente moderne. Cu acel prilej, el a utilizat din plin un sistem nou si sofisticat de prezentare a caii buddhiste. Pe baza a patru premise simple, ca exista suferinta, ca suferinta are o origine, ca exista un final al suferintei si, in fine, ca exista o metoda prin care sa se puna capat suferintei, Sanctitatea Sa prezinta intreaga suprastructura a buddhismului tibetan - filozofia si practica sa - inclusiv calea ezoterica a buddhismului Vajrayana. El demonstreaza foarte clar cum toate aspectele caii buddhismului tibetan trebuie si pot fi percepute simultan ca provenind din si fiind ferm inradacinate in cele Patru Nobile Adevaruri. Pe scurt, Sanctitatea Sa ne arata, cu explicatii convingatoare, ca buddhismul tibetan este, in adevaratul sens al cuvantului, "buddhism complet". Rezultatul este o privire de ansamblu unica asupra buddhismului tibetan care combina intelegerea incisiva si penetranta, analiza reflexiva profunda si adanca experienta spirituala a Sanctitatii Sale, combinate cu o eruditie uimitoare in toate domeniile buddhismului - toate acestea, fireste, intr-un stil care nu inceteaza nici un moment sa radieze o vesela exuberanta a vietii si o autentica afectiune fata de toti.

Geshe Thupten Jinpa

CUPRINS


Cuvant inainte 5

Prefata 7

Introducere 11


PARTEA I

BUDDHISM GENERAL 15


1. Diviziunea Vehiculelor 17

2. Prima intoarcere a Rotii Dharmei 24

3. A Doua intoarcere: Doctrina Vacuitatii 35

4. A Treia intoarcere: Natura De Buddha 41

5. Diferite Explicatii ale Non-Sinelui 47

6. Cele Patru Sigilii ale Buddhismului 53

7. Calea Mahayana a Vacuitatii si Compasiunii 56

8. Intrebari si Raspunsuri 64


PARTEA II

O PERSPECTIVA SI UN MOD DE VIATA ALTRUISTE 75


9. Beneficiile Altruismului 77

10. Recunoasterea Dusmanului Interior 87

11. Invingerea Maniei si a Urii 99

12. Noi insine si Altii: Schimbarea Locurilor 108

13. Intrebari si Raspunsuri 112


PARTEA III

BUDDHISMUL VAJRAYANA DIN TIBET 115


14. Trasaturile Distinctive ale Tantrei 117

15. Diviziunile Tantrei 131

16. Initiere: imputernicire 133

17. Angajamente si Legaminte 140

18. Practica Tantrica: Primele Trei Clase de Tantre 145

19. Practici Tantrice Avansate: Yoga Tantra Suprema 158

20. intrebari si Raspunsuri 189

Glosar 201

Bibliografie 212

Index 227



Dalai Lama

Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, s-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La varsta de patru ani si jumatate, Tenzin Gyatso este adus in capitala statului tibetan, Lhasa, si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Copilaria si-a petrecut-o mai ales in compania calugarilor si a discipolilor, facand foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Inclinatia innascuta pentru studiu si curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat sa-si largeasca permanent cunostintele - inclusiv studii de limba engleza, stiinta si matematici -, insa partea cea mai importanta a educatiei sale a fost facuta in maniera traditionala tibetana (asa cum va descrie mai tarziu in autobiografia sa). Scopul principal al sistemului tibetan consta in largirea si cultivarea mintii printr-o mare varietate de cunostinte. In ceea ce priveste standardele avansate de educatie seculara, programa scolara include teatrul, dansul si muzica, astrologia, poezia si compozitia. Cursurile de instruire superioara includ arta vindecarii, sanscrita, dialectica, artele si meseriile, metafizica si filozofia religiilor. Dintre aceste „cinci subiecte elevate", asa cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfintia Sa si-a inceput educatia la varsta de sase ani, iar la douazeci si cinci si-a luat doctoratul in filozofie buddhista. A fost examinat periodic de cercurile profesorale de la principalele universitati monastice: Drepung, Sera si Ganden. Examinarea finala a avut loc la Jokhang, Lhasa, in fata congregatiilor de profesori.

De la varsta de saisprezece ani, Dalai Lama si-a asumat intreaga putere temporala si timp de noua ani a urmarit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, in anul 1959 la Lhasa izbucneste o revolta impotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit sa paraseasca Tibetul si sa se stabileasca in India, unde este urmat de peste o suta de mii de conationali. Spre deosebire de predecesorii sai, al patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite in numeroase tari si a intretinut un dialog constant cu personalitati apartinand unor spatii culturale, religioase si ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputatia sa de om al pacii si intelegerii a crescut neincetat. Sfintia Sa a primit numeroase premii nationale si internationale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace in 1989.

In ultimii ani, multe universitati occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoastere a importantei scrierilor sale asupra filozofiei budiste si a rolului pe care personalitatea sa il joaca in dialogul ecumenic si in mentinerea armoniei intre marile religii ale lumii. In timpul calatoriilor pe care le-a efectuat in strainatate, Sfintia Sa a sustinut cu tarie necesitatea respectului reciproc si a unei mai bune intelegeri intre diferitele credinte ale lumii. In aparitiile sale publice, Dalai Lama urmareste sa transmita neobositul sau mesaj de iubire, compasiune si nonviolenta, precum si sentimentul universalei responsabilitati pentru destinul acestei lumi, pentru pace.

 

Opera (selectiv):

My Spiritual Journey, HarperOne, 2010  

Toward a True Kinship of Faiths, Doubleday, 2010

The Middle Way - Faith Grounded in Reason, Wisdom Publications, London, 2009  

All You Ever Wanted to Know About Happiness, Life and Living, Hay House, 2009   

Art of Happiness in a Troubled World, Doubleday, New York, 2009

Emotional Awareness, Holt, 2009  

Becoming Enlightened, Rider, 2009

In My Own Words - An Introduction to My Teachings and Philosophy, Hay House, 2008  

Dalai Lama at MIT, Harvard University Press, 2008

Mind in Comfort and Ease - The Vision of Enlightenment in the Great Perfection, Wisdom Publications, 2007  

Activating Bodhichitta and a Meditation on Compassion, Library of Tibetan Works & Archives, 2006

Teachings on je Tsong Khapa's Three Pincipal Aspects of the Path, Library of Tibetan Works & Archives, 2006  

Yoga Tantra - Paths to Magical Seats, Snow Lion Publication, 2005

The Universe in a Single Atom - The Convergence of Science and Spirituality, Morgan Road Books, 2005  

Widening the Circle of Love, Rider, 2005

Path of Wisdom, Path of Peace - A Personal Conversation, Crossroad Publishing, 2005

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J33
Anul aparitiei
2015
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The Worls of Tibetan Buddhism - AN OVERVIEW OF ITS PHILOSOPHY AND PRACTICE
Teme de interes
Budism (budismul tibetan), Budism (budismul tibetan) - MODERN, Invataturile lui Dalai Lama, MODERN, Practica spirituala in diverse traditii, Selectia editorului, budism
SKU editii anterioare
000J24
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-352-4
Cod bara editii anterioare
5948417090243
Traducator
Walter Fotescu

Articole