Sentente despre naturile inteligibile

Porfir (Autor)

Dintre toate scrierile lui Porfir - cea care a avut in timp influenta cea mai mare asupra culturii a fost scurta sa introducere la Categoriile aristotelice. Ajungand in Evul Mediu prin traducerea latina a lui Boethius - a fost de ajuns - prin cele cateva cuvinte de la inceput - ca sa porneasca...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Sentente despre naturile inteligibile
Colectia
CARTI FUNDAMENTALE
Anul publicarii
2008
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
128
ISBN
978-973-111-073-8
Cod Bare EAN
5948417022091

Descriere

Dintre toate scrierile lui Porfir, cea care a avut in timp influenta cea mai mare asupra culturii a fost scurta sa introducere la Categoriile aristotelice. Ajungand in Evul Mediu prin traducerea latina a lui Boethius, a fost de ajuns, prin cele cateva cuvinte de la inceput, ca sa porneasca intreaga discutie legata de "universalii", de care era preocupata scolastica timpurie. Acest lucru desigur nu s-a datorat vreunei originalitati speciale, ci prezentarii concise si clare a punctelor teoriilor rivale sustinute de platonicieni, peripateticieni si stoici.

Din ceea ce a ramas consemnat legat de doctrinele metafizice ale lui Porfir, se observa o mai accentuata tendinta catre elaborarea metodei triadice de a grupa, sistematizata si mai mult de neoplatonismul tarziu. Totusi, adevarata importanta a scrierilor in care el a prezentat doctrina scolii s-a datorat, asa cum au recunoscut contemporanii sai, perspicacitatii cu care Porfir a patruns gandirea esentiala a maestrului sau si claritatii cu care a expus-o. Un exemplu al acestui lucru poate fi furnizat din Sententia. Acest tratat prezinta un interes mai general prin exemplele oferite de probleme etice ridicate si discutate in antichitatea tarzie, nu in spiritul cazuisticii scolastice, ci dintr-o dorinta autentica de a le rezolva in lumina constiintei reflexive.

In Sententiae poate fi observata o preocupare fata de etica, care contine o clasificare mult mai sistematic a virtutilor decat cea pe care Plotin a oferit-o la modul explicit. Porfir le clasifica in virtuti civice, purificatoare, contemplative si paradigmatice. Virtutile din prima clasa elibereaza sufletul de excesul atasarii patimase de corp si produc cumpatarea; cele din a doua clasa il elibereaza complet de atasarea sa, astfel incat acum sa se poata indrepta catre binele sau adevarat. A treia clasa cuprinde virtutile sufletului ce are o activitate inteligibila; a patra, cele care se afla in intelectul insusi, spre care sufletul isi inalta privirea, vazandu-le ca modele. Noi trebuie sa ne preocupam in principal de virtutile din a doua clasa, avand in vedere ca trebuie sa fie dobandite in viata aceasta. Prin intermediul acestor virtuti, are loc o ascensiune catre virtutile contemplative ale sufletului si catre cele care sunt modelul acestora din intelectul pur. Conditia purificarii este cunoasterea de sine.

A nu cunoaste fiinta si a nu te cunoaste pe tine insuti au aceeasi origine, adica o adaugare a ceea ce nu este, ce consta intr-o micsorare a fiintei care este totul - si care nu poate suferi micsorare decat in aparenta. Recuperarea de sine prin cunoastere inseamna recuperarea fiintei care nu a fost niciodata absenta - care este inseparabila de tine in esenta asa cum esti tu fata de tine insuti.

Aceasta este desigur doctrina lui Plotin privita din centru.


Porfir

Numele initial al lui Porfir a fost Malchos, un cuvant care, asa cum ne spune chiar el, inseamna "rege". Tatal sau avea acelasi nume si era un om care se tragea dintr-o familie distinsa. Suidas afirma ca Porfir a trait in timpul domniei lui Aurelian si ca a murit in timpul lui Diocletian. Porfir insusi ne spune ca avea treizeci de ani cand a devenit elevul lui Plotin, lucru petrecut in al zecelea an al domniei lui Galienus; astfel, data nasterii sale a fost anul 233 d.Hr.

Dupa ce a parasit orasul natal, Tyr, capitala Feniciei, Porfir a ajuns la Atena, unde a studiat sub indrumarea lui Apolonios si a lui Longinus, ale carui vaste cunostinte si pricepere retorica i-au fost atat de folositoare lui Porfir, incat a ajuns sa fie laudat de profesorul sau. La varsta de douazeci de ani se duce pentru prima data la Roma, pentru a-l asculta pe Plotin, dar, avand in vedere ca ultimul isi intrerupsese cursurile in acea perioada, Porfir s-a intors in Orient. Despre cei zece ani care s-au scurs dupa aceea nu stim nimic.

La varsta de treizeci de ani, Porfir ajunge la Roma si isi propune sa invete filozofia lui Plotin. Porfir a castigat atat de complet aprobarea si increderea lui Plotin, incat a ajuns sa fie considerat de acesta drept podoaba scolii sale si i-a ingaduit o relatie in termeni foarte apropiati. Plotin l-a insarcinat in nenumarate randuri cu abordarea diferitelor controverse care apareau si i-a incredintat sarcina dificila si delicata de a-i corecta si aranja scrierile.

Legatura sa cu Plotin a durat aproape sase ani; la sfarsitul acestei perioade Porfir a plecat in Sicilia. Nu dupa mult timp, Plotin moare in Campania. Potrivit lui Eusebiu si Ieronim, Porfir ar fi scris tratatul sau impotriva religiei crestine, in 15 carti, in perioada in care se afla in Sicilia. Despre restul vietii lui Porfir stim foarte putine lucruri. Dupa Eunapios, el s-a intors la Roma, unde a predat si a tinut discursuri publice si unde si-a dovedit talentul oratoric, fiind respectat de catre senat si de catre popor pana cand a murit. Cand se afla probabil la o varsta mai inaintata, Porfir s-a casatorit cu Marcella, vaduva unuia dintre prietenii sai si mama a sapte copii. Data mortii sale nu poate fi stabilita cu exactitate; a murit probabil in 305 sau 306 d.Hr.

 

Bibliografie selectiva:

Porfir a fost un autor prolific. I-au fost atribuite peste 60 de lucrari din diferite domenii

Din opera care s-a pastrat citam:

- Unele fragmente din cartea sa Impotriva crestinilor, in cincisprezece carti.

- Fragmente dintr-o Istorie a Filosofilor, in patru carti, tratat care prezinta vietile si doctrinele filozofilor, din care au facut parte, probabil, Viata lui Plotin si Viata lui Pitagora;

- Despre abstinenta de la consumul carnii animalelor;

- Sentente despre naturile inteligibile;

- Despre pestera nimfelor;

- Un tratat, adresat lui Gauros, despre modul in care sunt insufletiti fetusii, atribuit initial lui Galen;

- Isagoga (Introducere la Categoriile aristoteliene) tratat adresat lui Chrysaorios si de obicei editat impreuna cu Organon-ul lui Aristotel;

- Scolii la Iliada;

- Parti dintr-un Comentariu, din cate se pare, la Etica lui Aristotel si dintr-unul la Organon;

- O introducere la Tetrabiblos-ul lui Ptolemeu;

- Scrisoare catre Marcella;

- Fragmente dintr-un Comentariu la Timaios de Platon.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000B209
Anul aparitiei
2008
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
128
ISBN
978-973-111-073-8
Traducator
Alexandru Anghel

Articole

  • Porfir si filosofia antichitatii
    Porfir si filosofia antichitatii
    Complicata a fost epoca primelor trei-patru veacuri dupa Hristos. Vremuri nesigure, de sfarsit si de inceput de secol. Si nu e vorba doar despre tectonica politica, militara, culturala si economica,...