NOU
15%

Terapia sistemelor familiale interne

Dinamica partilor noastre interioare in procesul de vindecare si integrare

Modelul sistemelor familiale interne (SFI) spune ca fiecare dintre noi cuprinde o „familie interna” de parti distincte. Aceste personalitati reprezinta parti ranite si emotii dureroase, cum ar fi furia si rusinea, si parti care incearca controleze si sa ne protejeze de durerea partilor ranite. SFI ne ghideaza spre a fi curiosi cu privire la motivatiile si interactiunile acestei populatii interioare, fiecare dintre entitati avand propria sa poveste de spus. 

In ultimele doua decenii, SFI a transformat practica psihoterapiei. Folosind o abordare inradacinata in neurostiinta metoda aplica resurse interioare si autocompasiunea pentru vindecarea ranilor emotionale. Terapia sistemelor familiale interne descrie felul in care ecosistemele noastre interioare supravietuiesc unor experiente si cum primesc aceste experiente, modul in care putem naviga in siguranta si cu respect in acest teritoriu, dar si cum putem incerca sa ne indreptam spre vindecare si spre armonie in lumile noastre interioare si exterioare.

Disponibil in stoc
Terapia sistemelor familiale interne - Dinamica partilor noastre interioare in procesul de vindecare si integrare
57,80 RON 68,00 RON
(-15%)
57,80 RON 68,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PSIHOTERAPIA
Anul publicarii
2023
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
480
ISBN
978-630-6550-59-3
Cod Bare EAN
5948417500308

Descriere

Modelul terapeutic denumit Sisteme Familiale Interne (SFI) se intemeiaza pe premisa fundamentala ca oamenii detin din nastere atat un instinct, cat si o intelepciune privitoare la propria lor sanatate si stare generala de bine. Viziunea SFI enunta ca venim pe lume cu totul echipati pentru a duce niste vieti interioare si exterioare armonioase. Richard Schwartz (PhD, creatorul Modelului terapeutic SFI) inainteaza ideea ca oamenii au probleme cronice din cauza faptului ca resursele lor interioare si intelepciunea lor intrinseca nu sunt accesate pe de-a intregul. Elementele, partile sistemelor din care suntem parte integranta – sau care sunt integrate in noi – ne limiteaza adesea accesul la resursele interioare. Terapia SFI este gandita sa-i ajute pe oameni sa descopere aceste constrangeri, limitari, poveri si sa se elibereze de ele.

Gandirea sistemica, pe care se bazeaza Modelul terapeutic SFI, ne ajuta sa examinam aceste constrangeri care pot exista in sistemul de personalitati interioare ale individului, in relatiile sale cu diversi membri ai familiei, in modul in care familia este organizata, in modul in care anumite institutii afecteaza sistemul persoanei (scoala, loc de munca etc.) si in modul in care comunitatea si societatea afecteaza valorile si convingerile familiei. Toate aceste sisteme umane sunt interconectate – ele sunt influentate si se influenteaza reciproc.

*

„Sinele este mecanismul de auto-corectie din interiorul nostru al tuturor.”

„Intelepciunea noastra vindecatoare este continuta de Sine. Astazi SFI se aliniaza cu ganditorii vizionari din toata lumea, ganditori care se concentreaza pe conectare si pe compasiune. SFI ofera o cale practica, una concreta catre compasiune si este in proces de adaptare pentru a fi aplicata in multe alte domenii, inclusiv in educatie, spiritualitate, in practici de meditatie si in rezolvarea/medierea de conflicte, coaching si medicina. In lumea psihoterapiei, SFI ofera o paradigma radicala pentru intelegerea si tratarea unor tulburari care au fost privite in general ca fiind simptome ale unei patologii severe. Adevarul este ca noi toti avem un Sine, un Sine care poate fi accesat rapid odata ce incetam sa ne atacam partile si incepem sa le iubim, un Sine care are puterea de a schimba totul. De indata ce reusim sa ne iubim partile, vom putea sa si relationam cu iubire cu alti oameni care se aseamana cu partile noastre! Aceasta carte este o invitatie, adresata tuturor, de a va alatura in proiectul nostru de a aduce mai multa energie-Sine pe aceasta planeta.” 

Richard Schwartz

„Imagineaza-ti ca tii in mana o carte care nu doar ca-ti va schimba perspectiva asupra propriei fiinte, dar te va purta catre o calatorie profunda spre pace, armonie si iubire atat in interiorul tau, cat si in relatiile cu ceilalti.

Indrazneste sa deschizi aceasta carte cu inima deschisa si cu atentie. Incepe sa explorezi terapia sistemelor familiale interne si vei vedea cum viata ta incepe sa capete o noua forma. Cu fiecare pagina citita si cu fiecare pas in aceasta calatorie, vei cobori in adancurile propriului tau Eu, vei descoperi familia ta interioara si vei aduce lumina asupra zonelor care, pana acum, te-au tinut in tristete, anxietate, presiune, neintelegeri si lipsuri materiale.

Am onoarea sa-ti recomand editia in limba romana a acestei carti semnate de maestrul meu, Richard Schwartz. Ca psihoterapeut sistemic integrativ si creatoare a Metodei si a Academiei ReGeneration, ma simt privilegiata sa contribui la popularizarea acestei abordari revolutionare in Romania.”

Anca Maftei, psihoterapeut sistemic integrativ,
creatoarea Metodei și a Academiei ReGeneration

CUPRINS

PARTEA I
O PREZENTARE GENERALA A TERAPIEI FAMILIALE SISTEMICE

01. Originile terapiei familale sistemice 19
02. Indivizii ca sisteme 55
03. Sinele 87
04. Poverile 106
05. SFI si corpul 118
06. Rolul terapeutului in SFI 144

PARTEA A II-A
CUM SA PRACTICAM TERAPIA SFI IN SISTEM INDIVIDUAL

07. Pregatirea terenului pentru tratament 163
08. Insight-ul si accesarea directa 188
09. Descoperirea si intelegerea protectorilor. Concentrarea atentiei pe protectori si detalierea lor 205
10. Identificarea sentimentelor fata de partea-tinta, imprietenirea cu aceasta si explorarea fricilor pe care le au protectorii 220
11. Transformarea polarizarilor in care se regasesc protectorii 244
12. Eliberarea exilatilor de poveri 263
13. Securizarea muncii interioare 281

PARTEA A III-A
TERAPIA SFI CU FAMILII, CUPLURI SI SISTEME MAI MARI

14. Familiile din perspectiva SFI 299
15. Eliberarea de constrangeri in terapia SFI de familie 321
16. Eliberarea de poveri in terapia SFI de familie 348
17. Tratarea cuplurilor cu ajutorul terapiei SFI 367
18. Aplicarea modelului SFI asupra sistemelor sociale si culturale 383

PARTEA A IV-A
CERCETARI SI CONCLUZIE

19. Cercetari realizate asupra modelului SFI 405
20. Legile fizicii interioare 422
GLOSAR DE TERMENI 448
REFERINTE 452
INDEX 460


Richard C. Schwartz

Richard C. Schwartz (PhD) a dezvoltat Modelul Sistemelor Familale Interne (SFI), este profesor adjunct in cadrul Departamentului de Psihiatrie al Harvard Medical School. S-a dedicat actiunilor de dezvoltare si diseminare a Modelului SFI, predat astazi peste tot in lume. Dr. Schwartz a fondat IFS Institute din Oak Park, Illinois. Ca speaker recunoscut la nivel international a participat la numeroase conferinte si a publicat peste 50 de articole si carti despre SFI si despre alte subiecte din sfera psihoterapiei. Website-ul sau este: https://IFS-in-stitute.com.

Martha Sweezy

Martha Sweezy (PhD) este profesor asistent la Harvard Medical School, consultant de proiect si supervizor la Cambridge Health Alliance si a fost asistent director si director de formare in cadrul Programului de Terapie dialectic-comportamentala la Cambridge Health Alliance. Isi desfasoara activitatea de terapeut si consilier in Northampton, Massachusetts, si este interesata cu precadere de modul in care rusinea si vinovatia afecteaza si influenteaza comportamentul uman. Dr. Sweezy a publicat mai multe articole si carti despre terapia SFI.

Carti din colectia Psihoterapia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TE030
Anul aparitiei
2023
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
Terapia sistemelor familiale interne
Titlul original
Internal Family Systems Therapy
Limba
Romana
Nr. pagini
480
ISBN
978-630-6550-59-3
Traducator
Roberta-Carolina Trif

Articole