40%

Totem si tabu

O interpretare psihanalitica a vietii sociale a popoarelor primitive

Freud Sigmund (Autor)

Acest volum reuneste patru dintre cele mai incitante eseuri scrise de Sigmund Freud: Prohibitia incestului - Tabuul si ambivalenta sentimentelor - Animism - magie si omnipotenta ideilor si Intoarcerea totemismului in copilaria timpurie. Autorul aplica metodele sale psihanalitice in cadrul analizei unor subiecte ca tabuul incestului - rezultatul fiind o lectura fascinanta. Freud defineste tabuul drept starea in care o fiinta/un obiect este sacru - dar in acelasi timp „murdar`` - precum si actiunile care conduc la aceasta stare. Fondatorul psihanalizei moderne traseaza o paralela intre tabuurile popoarelor asa-zis primitive si actiunile nevroticilor obsesionali - printre ale caror temeri se numara cea de a atinge anumite obiecte - deoarece sunt convinsi ca acestea ii vor murdari sau pangari. Punand fata in fata aceste doua categorii (popoarele primitive si nevroticii) - Freud incearca sa explice un paradox: desi ne-am astepta ca popoarele primitive si societatile tribale sa aiba un cod moral sexual relaxat sau chiar inexistent - de fapt - la o analiza mai atenta - observam ca acestea au instituit reguli foarte severe pentru a evita relatiile incestuoase.

Disponibil in stoc
Totem si tabu - O interpretare psihanalitica a vietii sociale a popoarelor primitive
25,20 RON 42,00 RON
(-40%)
25,20 RON 42,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PSIHOTERAPIA
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
208
ISBN
978-973-111-915-1
Cod Bare EAN
5948417500162

Descriere

Acest volum reuneste patru dintre cele mai incitante eseuri scrise de Sigmund Freud: Prohibitia incestului, Tabuul si ambivalenta sentimentelor, Animism, magie si omnipotenta ideilor si Intoarcerea totemismului in copilaria timpurie. Autorul aplica metodele sale psihanalitice in cadrul analizei unor subiecte ca tabuul incestului, rezultatul fiind o lectura fascinanta. Freud defineste tabuul drept starea in care o fiinta/un obiect este sacru, dar in acelasi timp „murdar”, precum si actiunile care conduc la aceasta stare. Fondatorul psihanalizei moderne traseaza o paralela intre tabuurile popoarelor asa-zis primitive si actiunile nevroticilor obsesionali, printre ale caror temeri se numara cea de a atinge anumite obiecte, deoarece sunt convinsi ca acestea ii vor murdari sau pangari.

Punand fata in fata aceste doua categorii (popoarele primitive si nevroticii), Freud incearca sa explice un paradox: desi ne-am astepta ca popoarele primitive si societatile tribale sa aiba un cod moral sexual relaxat sau chiar inexistent, de fapt, la o analiza mai atenta, observam ca acestea au instituit reguli foarte severe pentru a evita relatiile incestuoase.


Freud Sigmund

"Viata mea este interesanta numai daca este legata de psihanaliza."

                                                                                                            Sigmund Freud

 

Sigmund Freud (nascut Sigismund Schlomo Freud la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astazi Příbor, Republica Ceha - d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost cel mai cunoscut medic neuropsihiatru al secolului XX, devenit celebru ca fondator al psihanalizei, ajutat fiind in acele vremuri si de controversele pe care le-a starnit la inceputul secolului trecut teoria sa asupra sexualitatii umane. Ideile sale despre ierarhizarea aparatului psihic uman in id, ego, super-ego (sinele sau inconstientul, eul si supraeul), refulare, functia visului etc., ca si metodele sale de analiza a discursului, actelor ratate si viselor pacientilor au reprezentat o contributie majora in domeniul psihologiei, psihanaliza reprezentand pana in zilele noastre o importanta metoda de psihoterapie. Influenta acesteia nu s-a marginit insa numai la acest domeniu, ci s-a rasfrant asupra studiului culturii si al artelor, a marcat istoria religiilor si studiul comparat al acestora, antropologia, filosofia si alte domenii umaniste ale cunoasterii. 

 

Opere principale:

 Studien uber Hysterie (Studii despre isterie) (impreuna cu Josef Breuer), 1895

 Die Traumdeutung (Interpretarea viselor), 1899

 Zur Psychopathologie des Alltagslebens (Psihopatologia vietii cotidiene), 1904

 Drei Abhandlungen zur Sexultheorie (Trei eseuri despre teoria sexualitatii), 1905

 Zur Einfuhrung der NarziBmus (Introducere despre narcisism), 1914

 Jenseits des Lustprinzips (Dincolo de principiul placerii), 1920

 Das Ich und das Es (Ego si Id), 1923

 Die Zukunft einer Illusion (Viitorul unei iluzii), 1927

 Das Unbehagen in der Kultur (Civilizatia si neajunsurile ei), 1929

 Vorlesungen zur Einfuhrung in die Psychoanalyse (Conferinte despre introducerea in  psihanaliza), 1933

 Totem und Tabu (Totem si tabu)

 Der Mann Moses und die monotheistische Religion (Moise si monoteismul), 1939

 AbriB der Psychoanalyse (O privire asupra psihanalizei), 1940

 

   A se vedea si:  http://ro.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud

Alte carti de Freud Sigmund

Carti din colectia Psihoterapia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TE016
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Totem und Tabu. Einige Ubereinstimmungen im Seelenleben der Wilden und der Neurotiker
Teme de interes
De vorba cu femeia din tine, Zilele Sanatatii Mintale, titluri Herald
SKU editii anterioare
00TE001
ISBN editii anterioare
978-973-111-595-5
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
978-973-111-915-1
Cod bara editii anterioare
5948417500018
Traducator
Gabriel Doru Avram

Articole