Calitatile mintii

Sa indepartezi cauzele suferintei, sa te simti una cu toate lucrurile, sa accepti schimbarea, sa ramai egal fata de ceea ce este placut si neplacut, este impotriva matricei evolutiei biologice... dar in directia evolutiei umanitatii din noi.” - Rick Hanson

 

b2ap3_thumbnail_17625199150_5b95d3d404_o.jpg

In practica meditatiei si a mindfulness, trasaturile favorizante sunt bunavointa-iubitoare, egalitatea de spirit, bucuria empatica si compasiunea. Aspectele mintii care destabilizeaza echilibrul natural si sustin perturbarile care duc la suferinta inutila sunt atasamentul si aversiunea - in diversele lor forme de manifestare -, prin exagerarea calitatilor, respectiv a defectelor, si prin necunoasterea de sine si a fenomenelor asa cum sunt.

Fiind din ce in ce mai atenti la noi insine si la mediul inconjurator, participand din ce in ce mai constient la propriile experiente interioare si la felul in care actionam, vom reusi sa slabim puterea pe care o are asupra noastra tendinta de a ne agata de ceea ce ne pare placut si de a respinge ceea ce resimtim ca neplacut.

Scopul nu este sa devenim amorfi, indiferenti, pasivi, nici sa renuntam la visuri si dorinte sau la sustinerea lucrurilor pe care le consideram bune (inclusiv capacitatea de a lupta sau de a ne apara atunci cand e nevoie).

 

 

Telul pe care ni-l propunem este sa renuntam la atasamentul nemasurat fata de dorinte, la cramponarea de idei, la agatarea de ceea ce ne place si respingerea vehementa a ceea ce ne displace.

 

b2ap3_thumbnail_P10001747.JPG

 

Aceasta inseamna ca vom renunta sa ne identificam cu gandurile, emotiile, actiunile, ca vom accepta existenta a ceea ce se petrece, si, din starea de prezenta constienta, vom alege ganduri, vom sustine emotii si vom adopta actiuni benefice in contextul dat.

Vom sti cum sa facem loc stresului - care oricum va aparea in viata noastra -, intampinand situatiile adverse cu intelepciune. Reactiile noastre la stres ne semnalizeaza ca e nevoie sa schimbam ceva, sa ne adaptam.

 

Stresul ne poate epuiza energia sau poate fi un factor motivator, in functie de cum invatam sa ne gestionam trairile.

 

(fragment din cartea „Acvariul din Ocean. Mindfulness ca stil de viata”)

b2ap3_thumbnail_DSCI0019-2j.jpg

Comentarii

Carte
Acvariul din Ocean - Mindfulness ca stil de viata Cititorul interesat de dezvoltare personala va gasi in noua carte a Danielei Andreescu o abordare practica a mindfulness ca metoda ce poate fi folosita in viata de fiecare zi. In primele doua...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Daniela Andreescu Programele de coaching, dezvoltare umana si mindfulness pe care Daniela Andreescu le-a elaborat si sustinut de-a lungul timpului – multe dintre ele regasindu-se in cartile sale -, impreuna cu...
Detalii autor
Colectie
Serie autor: Daniela Andreescu
Detalii colectie

Articole similare

Arta de a uni contrariile
Arta de a uni contrariile
Magistrat si alchimist francez, Jean d’Espagnet (1564-1637) este cunoscut pentru operele sale esoterice: Le miroir des alchimistes , 1609; Arcanum Hermeticae philosophiae , 1616, si Enchiridion...