Apologia lui Origen

Scrierea apologetica a lui Pamfil din Cezareea in favoarea lui Origen este o lucrare de pionierat - deoarece reprezinta prima incercare de acest fel din Biserica crestina. Din pacate - lucrarea nu s-a pastrat in limba originala (greaca) - ci numai in traducerea latina a lui Rufin din Aquileea - si...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
SPIRITUALITATE CRESTINA
Anul publicarii
2009
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-125-4
Cod Bare EAN
5948417030249

Descriere

Scrierea apologetica a lui Pamfil din Cezareea in favoarea lui Origen este o lucrare de pionierat, deoarece reprezinta prima incercare de acest fel din Biserica crestina. Din pacate, lucrarea nu s-a pastrat in limba originala (greaca), ci numai in traducerea latina a lui Rufin din Aquileea, si acesta la randu-i un asiduu defensor al marelui invatat alexandrin.

Aceasta apologie este rodul colaborarii dintre Sf. Pamfil si discipolul sau Eusebiu din Cezareea; prima carte a fost scrisa de Pamfil, in timp ce urmatoarele cinci, concepute de el, ar fi primit forma finala din partea lui Eusebiu. In orice caz, cartea intai a putut fi transmisa sub numele lui Pamfil, independent de celelalte carti. Fericitul Ieronim postuleaza in anul 393 doua apologii, atribuind una lui Pamfil, iar pe cealalta lui Eusebiu. Cand mai tarziu Ieronim detine si citeste el insusi aceasta opera - undeva in jurul anului 399 - considera intreaga lucrare in sase capitole ca fiind scrisa de Eusebiu si il invinuia pe nedrept pe Rufin de publicarea primului capitol al cartii sub numele fals al Sfantului Pamfil.

Referitor la structura si continutul intregii opere in sase carti, se pot constata urmatoarele aspecte: Eusebiu aminteste ca in partea a doua erau scrise informatii despre viata si opera lui Origen, in timp ce a sasea carte continea scrisori catre episcopul Romei, Fabian, si catre alti capi ai Bisericii, scrisori ce tratau subiectul dreptei credinte origeniene. Ieronim aminteste ca in cartea a sasea fusese tematizata printre altele si disputa cu Metodius. Dintr-o notita a diaconului Rusticus putem conchide ca in discutia invataturilor lui Origen fusesera invocate si citate din teologii mai vechi.

Apologia initiala a lui Pamfil si Eusebiu putea avea urmatoarea structura:

- Scrisoarea introductiva a lui Pamfil

- Cartea I: Aparare impotriva invinuirilor actuale

- Cartile II-V: Viata si scrierile lui Origen

- Cartea VI: Scrisori ale lui Origen catre capii Bisericii, dispute mai noi;

- Cuvantul de multumire catre Origen al lui Grigorie Taumaturgul.

Din toata aceasta opera nu s-au pastrat decat prima carte ce continea scrisoarea introductiva a lui Pamfil si cuvantul de multumire al lui Grigorie Taumaturgul - si anume exclusiv in traducerea latina a lui Rufin.

*

In afara de Apologia lui Origen a Sfantului Pamfil, volumul mai cuprinde si lucrarea lui Rufin Despre falsificarea cartilor lui Origen, care poate fi tratata ca epilog la Apologia lui Pamfil sau de sine statator. Aici sunt aduse argumente suplimentare fata de cele prevazute in Apologie, incercandu-se justificarea conceptiilor origeniene, inclusiv a celor ce fusesera condamnate de catre Biserica.


Sf. Pamfil Din Cezareea

Pamfil provenea din Berytus, actualul Beirut, acolo unde se nascuse in jurul anului 240 d.Hr. In orasul sau natal, el a urmat cursurile scolii de drept, iar mai tarziu preia functii administrative in oras. Pleaca la Alexandria, spre a se dedica studiului "cuvintelor sfinte". Asa cum ne marturiseste Eusebiu, dupa ce a vandut intreaga sa avere, Pamfil a inceput sa duca o viata "profetica si placuta inaintea lui Dumnezeu". Pieriu, conducatorul Didaskaleionului si "noul Origen", devine magistrul lui Pamfil. In Didaskaleion, mostenirea teologica a lui Origen era inca vie. Se pare ca aici se hotaraste Pamfil sa mearga pe urmele lui Origen la Cezareea din Palestina, fapt ce s-a petrecut la sfarsitul secolului al IV-lea.

In Cezareea, Pamfil s-a ingrijit de mostenirea lui Origen. Fericitul Ieronim si Eusebiu de Cezareea relateaza cu predilectie despre activitatea de colectionare a operelor lui Origen intreprinsa de Pamfil si despre hirotonisirea acestuia din urma ca preot. Cat de insemnata a fost activitatea lui Pamfil ca dascal nu reiese destul de clar. Eusebiu insusi se considera ucenicul lui Pamfil, daca este sa ne luam dupa apelativul ce i-a insotit numele toata viata.

Activitatea stiintifica a lui Pamfil cuprindea in primul rand copierea lucrarilor lui Origen. Pe langa aceasta activitate, este plauzibila si ipoteza conform careia Pamfil ar fi redactat impreuna cu Eusebiu unele excerpte din scrierile origeniene. Mai multe manuscrise dovedesc continuarea activitatii biblico-critice de catre Pamfil: inca aflandu-se in inchisoare, acesta corecta in colaborare cu un oarecare Antonin textul cartii Estera, asa cum dovedeste o nota marginala scrisa chiar de el insusi pe un Codex.

 Activitatea de colectionare a literaturii crestine se pare ca nu s-a limitat doar la Origen, ci si la alti scriitori ai Bisericii primare, iudei elenisti sau chiar filosofi pagani. Biblioteca din Cezareea devenea pentru universul crestin ceea ce reprezenta pentru lumea pagana museion-ul alexandrin. Iar aceasta si datorita lui Pamfil.

De la Eusebiu aflam si despre martiriul lui Pamfil. In anul 303 incepea persecutia crestinilor sub Diocletian si Maximian. Pamfil este arestat in jurul anului 307. Eusebiu ne relateaza ca prefectul orasului, Urbanus, l-a lasat sa "depuna o proba a elocintei si a cunostintelor sale religioase", provocandu-l ulterior la aducerea jertfelor. Atunci cand acesta respinge propunerea, este aruncat in inchisoare. Este omorat la 16 februarie 310, sub Firmilian.

 

Carti din colectia Spiritualitate crestina

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000C24
Anul aparitiei
2009
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
CLASIC, Crestinism, Crestinism - CLASIC, Traditia vie a spiritualitatii crestine
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-125-4
Traducator
Cosmin Daniel Pricop

Articole