15%

Isihasm si Rugaciune

Studii si exercitii spirituale isihaste ce insufletesc practica neincetata a rugaciunii inimii

Irenee Hausherr (Autor)

Cartea exploreaza traditiile contemplative ale crestinismului si ne ofera o privire profunda asupra metodelor si tehnicilor de rugaciune folosite de monahii crestinismului oriental sau rasaritean.

Principalele teme abordate in carte sunt:

  • Istoria si evolutia practicilor contemplative ale crestinismului rasaritean
  • Tehnici de rugaciune specifice folosite in manastiri
  • Rolul rugaciunii in spiritualitatea crestina si in viata de zi cu zi
  • Impactul rugaciunii asupra starii mentale si a sanatatii mintale

Ce face aceasta carte deosebita este abordarea sa detaliata si accesibila a subiectului, oferindu-ne o intelegere clara a tehnicilor de rugaciune si a istoriei acestor practici. Autorul, Irenee Hausherr, este un expert in domeniul spiritualitatii crestine si a petrecut ani de zile studiind si practicand aceste metode de rugaciune.

Aceasta carte este recomandata tuturor celor interesati de istoria si practicile spirituale ale crestinismului, dar si celor care doresc sa invete mai multe despre practicile de rugaciune si meditatie pentru a-si imbunatati starea mentala si sanatatea mintala.

Disponibil in stoc
Isihasm si Rugaciune - Studii si exercitii spirituale isihaste ce insufletesc practica neincetata a rugaciunii inimii

Cartea exploreaza traditiile contemplative ale c...

48,45 RON 57,00 RON
(-15%)
48,45 RON 57,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
SPIRITUALITATE CRESTINA
Anul publicarii
2023
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
352
ISBN
978-973-111-981-6
Cod Bare EAN
5948417030423

Descriere

Cartea Isihasm si rugaciune grupeaza studii dedicate de parintele Irénée Hausherr temelor care i-au fost atat de dragi in cariera sa, legate de spiritualitatea crestina, in particular de cea rasariteana: isihasmul, rugaciunea continua, mistica. Irénée Hausherr invita cititorul sa parcurga o calatorie fascinanta in timp si spatiu, pornind de la Evanghelii si continuand cu traditia filocalica orientala, cu ascetica si mistica siriana ori cu „exercitiile spirituale” ale Sfantului Ignatiu de Loyola, pentru a ajunge la locul, rolul si modalitatile rugaciunii in viata crestina contemporana.
Studiile poarta amprenta eruditiei si acribiei unui cercetator de calibru, dar sunt, in acelasi timp, strabatute de acel duh specific scrierilor patristice, care captiveaza mintea si sufletul cititorului. Printr-un discurs in egala masura savant si cursiv, Irénée Hausherr nu pune in lumina doar frumusetea isihasmului si a rugaciunii, ci dezvaluie si un mecanism de intelegere a realitatilor spirituale, o metoda, un drum de urmat, in buna traditie a Parintilor.
Radu-Cosmin Savulescu


„Intreaga lume stie valoarea exceptionala a contributiei aduse de parintele Hausherr la cunoasterea spiritualitatii antice orientale. De patruzeci de ani, el nu s-a multumit sa fie filologul care editeaza texte sau eruditul care lamureste cutare sau cutare punct particular din istorie; a stiut sa dobandeasca o cunoastere interioara si savuroasa a spiritualitatii care ii anima in credinta pe parintii nostri. Mai mult decat atat, a stiut, prin publicatiile sale scrise si prin invatatura sa orala, sa impartaseasca celorlalti pasiunea care il anima si sa le permita sa realizeze cat de mult poate intelepciunea crestina de altadata sa fie chiar si astazi un izvor de viata.” Jean-Claude Guy, S. J.

„Sfantul Augustin continua: «Departe de rugaciune este abundenta de cuvinte, dar nu si abundenta de cereri staruitoare, daca persista o atentie ferventa. A vorbi mult rugandu-te inseamna a trata un lucru necesar cu cuvinte de prisos; dar a ne ruga mult este a bate la usa Celui la care ne rugam cu o staruinta indelungata. Cel mai adesea, acest lucru se realizeaza cu suspine, mai mult decat cu fraze, si cu lacrimi, mai mult decat cu vorbe. Caci lacrimile noastre le-a pus inaintea Sa (Psalmi 55, 9), iar suspinul nostru nu s-a ascuns» (Psalmi 37, 9) de Cel care, facandu-le pe toate prin Cuvantul sau, nu doreste vorbaria omeneasca.”  I. Hausherr


Cuprins
Prefaţă 7
Bibliografia operelor pr. I. Hausherr, S. I. 9
Recomandări bibliografice din partea editorului
pentru o mai bună înţelegere a textului 14
Isihasmul și rugăciunea 16
Notă asupra inventatorului metodei rugăciunii isihaste 19
Dincolo de rugăciunea pură, graţie unei
greșeli de scriere 25
Despre un text al lui Evagrie Contemplaţie și sfinţenie 32
O remarcabilă punere la punct de Filoxen de Mabbug († 523)
„Ignoranţă infinită” 61
Commentarii breviores 75
Despre spiritualitatea isihastă: controversă fără oponent
La originile misticii siriene: Grigorie de Cipru
sau Ioan de Lycopolis? 91
Au cunoscut orientalii „nopţile” sfântului
Ioan al crucii? 115
Commentarii breviores 158
Variațiuni recente în judecățile asupra metodei rugăciunii isihaștilor
Exerciţiile spirituale ale sfântului ignaţiu și
metoda rugăciunii isihaste 164
Motivele noastre pentru a ne ruga 186
Isihasmul. Studiu de spiritualitate 194
O definiție, o distincție și o întrebare
Isihasmul 232
Studiu de spiritualitate
Ignoranţă infinită sau știinţă infinită? 275
Τὴν Θεωρίαν ταύτην 284
Un hapax eiréménon și consecințele sale
Rugăciunea continuă a creștinului 292


Irenee Hausherr

Irénée Hausherr (7 iunie 1881, Eguisheim – 5 decembrie 1978, Colmar) a fost poate cel mai mare specialist in patristica greaca si in spiritualitatea monastica. Avand origini alsaciene, el a devenit preot in 1923 dupa incheierea studiilor de specialitate in Olanda, apoi a devenit professor al Institutului Pontifical Oriental din Roma, unde a primit cea mai mare recunoastere pentru studiile sale academice legate de crestinismul rasaritean si isihasm. 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000C042
Anul aparitiei
2023
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Hesychasme et priere
Limba
Romana
Nr. pagini
352
ISBN
978-973-111-981-6
Traducator
Radu Cosmin Savulescu

Articole