Despre Rugaciune
Tratat si indrumar despre ce este si cum sa practicam rugaciunea
Origen Adamantius (Alexandria, Egipt, 185 – Tir, 254), a fost un teolog si filozof grec antic, considerat unul dintre principalii scriitori si teologi crestini ai primelor trei secole. Provine dintr-o familie greaca, a fost director al „scolii catehetice” din Alexandria in Egipt, ce a facut trecerea de la filosofia pagana la crestinism si a fost creatorul primului mare sistem de filosofie crestina.
Despre rugaciune este un pamflet care a ajuns pana la noi in intregime in forma sa originala, care a fost trimisa de Origen prietenului sau Ambrozie, care mai tarziu avea sa fie inchis din cauza Credintei.


1-3 zile lucratoare

1-3 zile lucratoare

Stoc limitat







Frecvent citita impreuna cu:
Descriere
Origen este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori bisericesti iar opera sa literara este impresionanta: din ea s-au pastrat in greaca doar cateva fragmente iar cea mai mare parte a lucrarilor au fost traduse in latina in secolul al IV-lea si al V-lea de catre autori valorosi, in special Ieronim († 420) si Rufin din Aquileia († 410). Daca in alte lucrari de mai mare amploare Origen isi daduse deplina masura de mare teolog (in Contra Celsum, de pilda) sau de inspirat predicator (ca in Omilii), in tratatul Despre rugaciune avem de a face cu un adevarat indrumator spiritual, cu un autentic formator de constiinte.
Despre rugaciune este un tratat scris in maniera lui Tertulian († 220) si Ciprian († 258), care indeamna la practicarea neincetata a rugaciunii, inteleasa ca legatura de taina cu Dumnezeu. Se poate presupune ca tratatul Despre rugaciune a fost scris catre anul 233 sau 234. Ca multe lucrari ale sale, si aceasta s-a nascut ca un raspuns la diferite intrebari ridicate de discipolii lui Origen. De data aceasta este vorba despre prietenul sau, Ambrozie, si despre sora acestuia, Tatiana, care ii scrisesera pentru a-i cere lamuriri cu privire la rugaciune. In cele din urma, Origen ajunge sa alcatuiasca un adevarat tratat asupra acestui subiect. Astfel, in cele 3 parti ale lucrarii se analizeaza probleme generale legate de rugaciune, aratandu-se ce este rugaciunea, in ce consta ea, care este starea potrivita – fizica si morala – a celui care se roaga, cui trebuie ea adresata etc. Apoi este comentata Rugaciunea domneasca (sau „Tatal nostru”), dupa care diversele completari legate de subiectul in cauza (conditiile unei bune rugaciuni, starea sufleteasca etc.) sunt adunate intr-un apendice.
Origen
