15%

Despre Rugaciune

Tratat si indrumar despre ce este si cum sa practicam rugaciunea

Origen (Autor)

Origen Adamantius (Alexandria, Egipt, 185 – Tir, 254), a fost un teolog si filozof grec antic, considerat unul dintre principalii scriitori si teologi crestini ai primelor trei secole. Provine dintr-o familie greaca, a fost director al „scolii catehetice” din Alexandria in Egipt, ce a facut trecerea de la filosofia pagana la crestinism si a fost creatorul primului mare sistem de filosofie crestina.

Despre rugaciune este un pamflet care a ajuns pana la noi in intregime in forma sa originala, care a fost trimisa de Origen prietenului sau Ambrozie, care mai tarziu avea sa fie inchis din cauza Credintei.

Disponibil in stoc
Despre Rugaciune - Tratat si indrumar despre ce este si cum sa practicam rugaciunea
35,70 RON 42,00 RON
(-15%)
35,70 RON 42,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
SPIRITUALITATE CRESTINA
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-967-0
Cod Bare EAN
5948417030409

Descriere

Origen este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori bisericesti iar opera sa literara este impresionanta: din ea s-au pastrat in greaca doar cateva fragmente iar cea mai mare parte a lucrarilor au fost traduse in latina in secolul al IV-lea si al V-lea de catre autori valorosi, in special Ieronim († 420) si Rufin din Aquileia († 410). Daca in alte lucrari de mai mare amploare Origen isi daduse deplina masura de mare teolog (in Contra Celsum, de pilda) sau de inspirat predicator (ca in Omilii), in tratatul Despre rugaciune avem de a face cu un adevarat indrumator spiritual, cu un autentic formator de constiinte.

Despre rugaciune este un tratat scris in maniera lui Tertulian († 220) si Ciprian († 258), care indeamna la practicarea neincetata a rugaciunii, inteleasa ca legatura de taina cu Dumnezeu. Se poate presupune ca tratatul Despre rugaciune a fost scris catre anul 233 sau 234. Ca multe lucrari ale sale, si aceasta s-a nascut ca un raspuns la diferite intrebari ridicate de discipolii lui Origen. De data aceasta este vorba despre prietenul sau, Ambrozie, si despre sora acestuia, Tatiana, care ii scrisesera pentru a-i cere lamuriri cu privire la rugaciune. In cele din urma, Origen ajunge sa alcatuiasca un adevarat tratat asupra acestui subiect. Astfel, in cele 3 parti ale lucrarii se analizeaza probleme generale legate de rugaciune, aratandu-se ce este rugaciunea, in ce consta ea, care este starea potrivita – fizica si morala – a celui care se roaga, cui trebuie ea adresata etc. Apoi este comentata Rugaciunea domneasca (sau „Tatal nostru”), dupa care diversele completari legate de subiectul in cauza (conditiile unei bune rugaciuni, starea sufleteasca etc.) sunt adunate intr-un apendice.


Origen

Origen s‑a nascut catre 185, in Alexandria, Egipt, intr‑o familie de crestini. Dupa o educatie buna primita in familie si continuata in renumitele scoli alexandrine, Origen isi completeaza cunostintele teologice cu Clement, cel mai cunoscut apologet al timpului sau, frecventand in acelasi timp cursurile de filosofie tinute de Ammonius Saccas, cel care a fost maestrul lui Porfir si Plotin.

Cand Origen abia implinise optsprezece ani, Demetrios, episcopul bisericii din Alexandria, ii ofera conducerea scolii catehetice ramasa libera prin plecarea lui Clement in Asia Mica din cauza persecutiilor. Scoala catehetica nu pregatea doar catehumeni in vederea primirii botezului, ci era totodata o scoala in care elevii erau deprinsi cu traiul ascetic, plin de privatiuni. Origen insusi ducea o viata extrem de austera, manca si dormea foarte putin, dedicandu‑si cea mai mare parte a timpului studiului cartilor sfinte. Sub puternica influenta a lui Clement Alexandrinul, accentul cercetarii sale se va deplasa spre descifrarea sensurilor alegorice si mistice ale Sfintei Scripturi.

Reputatia lui Origen creste necontenit, nu numai pentru spectaculoasele convertiri la crestinism pe care le face, cat mai ales pentru cunostintele profunde si variate de care da dovada in cursul disputelor filosofice sau religioase. In mediile crestine el se bucura de o autoritate de necontestat, fiind considerat un adevarat arbitru al credintei.

In timpul persecutiilor din timpul domniei lui Decius, Origen este nevoit sa se ascunda timp de doi ani in casa unei nobile, pe nume Iuliana, rastimp in care scrie doua tratate: Despre rugaciune si Indemn la martiriu. Mai tarziu va fi arestat, intemnitat si torturat. Indata ce persecutiile au incetat, Origen este eliberat, dar nu mult timp dupa aceea se stinge din viata in cetatea feniciana Tyr, in anul 254. Avea saizeci si noua de ani.

Origen este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori bisericesti. Fecunditatea lui literara este extraordinara. Influenta ideilor lui Origen asupra contemporanilor sai si asupra gandirii crestine in general a fost uriasa.

Opera exegetica

Aici sunt grupate lucrarile cunoscute sub numele de scolii (scurte adnotari la anumite cuvinte sau pasaje dificile din scrierile sfinte), omilii (predici adresate poporului, deopotriva religioase si morale) si comentarii. Cartile ce fac obiectul acestor scrieri sunt: Pentateuhul; Iosua, Judecatori, Regi, Iezechil etc. precum si Evangheliile, Faptele Apostolilor si Epistolele Sf. Pavel.

Scrieri (dogmatice, apologetice, practice)

- Despre principii (Peri Arhon/De principiis) este lucrarea capitala a lui Origen si prima mare incercare de sinteza teologica. Acest tratat, scris in perioada 220-230, a fost conceput ca un curs de dogmatica, in care autorul incearca sa prezinte intr‑un mod stiintific si sistematic principiile credintei crestine, bazandu‑se in special pe Sfanta Scriptura si pe traditie.

- Impotriva lui Celsus (Contra Celsum /Kata Kelsou) este cea mai importanta apologie a crestinismului, scrisa ca o replica la Tratatul despre adevar al lui Celsus, un filosof care incercase sa combata doctrina crestina folosindu‑se de argumente de ordin etic, filosofic si religios.

- Despre rugaciune este un tratat scris in maniera lui Tertulian si Ciprian, care indeamna la practicarea neincetata a rugaciunii, inteleasa ca legatura tainica cu Dumnezeu.

 

Alte carti de Origen

Carti din colectia Spiritualitate crestina

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000C040
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
G. Bardy, Origene: De la priere, Ed. Gabalda, Paris, 1932 - Exhortation au martyre, introduction, traduction et notes par G. Bardy.
Teme de interes
CLASIC, Crestinism, Crestinism - CLASIC, titluri Herald
SKU editii anterioare
000C02, 000C02/N
ISBN editii anterioare
973-7970-44-6, 973-98399-6-8
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-967-0
Cod bara editii anterioare
5948417030027
Traducator
Mihai Valentin Vladimirescu

Articole