Cartea Formarii

Sepher Yetzirah (Cartea Formarii) alcatuieste impreuna cu Zoharul kabbala teoretica. Cartea aceasta exista in mai multe copii-manuscris decat oricare alta opera in ebraica - exceptie facand scrierile Torei. Ea se ocupa de cosmogonia simbolizata de cele zece numere si douazeci si doua de litere...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2005
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
124
ISBN
973-7970-49-7
Cod Bare EAN
5948417190035

Descriere

Sepher Yetzirah (Cartea Formarii) alcatuieste impreuna cu Zoharul kabbala teoretica. Cartea aceasta exista in mai multe copii-manuscris decat oricare alta opera in ebraica, exceptie facand scrierile Torei. Ea se ocupa de cosmogonia simbolizata de cele zece numere si douazeci si doua de litere ale alfabetului ebraic, numite "treizeci si doua de cai". Termenul de "cale" este folosit pe cuprinsul Kabbalei pentru a semnifica o idee hieroglifica sau mai degraba sfera de idei ce poate fi asociata oricarui hieroglif sau simbol.

Spre deosebire de limbajul Zoharului care este fundamental mistagogic, cel din Sepher Yetzirah este esential pedagogic: astfel ca ceea ce unul ascunde, celalalt descopera.

Dupa cum spune un autor, "Zoharul este o geneza de lumina, Sepher Yetsirah este o scara de adevaruri. Acolo se explica cele treizeci si doua de semne absolute ale cuvantului, numerele si literele; fiecare litera exprima un numar, o idee si o forma, in asa fel incat matematicile se aplica ideilor si formelor nu mai putin riguroase intocmai ca si numerelor, intr-o proportie exacta si o corespondenta perfecta. Prin stiinta dezvaluita de Sepher Yetsirah spiritul uman este fixat in adevar si in ratiune si isi poate da seama de progresele posibile ale inteligentei prin evolutiile numerelor. Prin urmare, Zoharul reprezinta Adevarul absolut, iar Sepher Yetsirah ofera mijloacele de a-l percepe, apropia si folosi".

Cartea Formarii a fost tradusa si comentata in limba araba la inceputul secolului al X-lea de catre Saadia ben Iosif din Fayyum, comentariu pe care l-am reprodus in editia de fata. Spirit elevat, metodic si intelept, Saadia a considerat Sepher Yetzirah una din primele opere grandioase ale gandirii umane. Adaugam, fara a acorda acestei marturii o valoare exagerata ca, mai tarziu, comentatorii din secolele al XII-lea si al XIII-lea si-au exprimat in unanimitate aceeasi convingere.


Carti din colectia Quinta essentia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U03
Anul aparitiei
2005
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
CLASIC, Iudaism, Iudaism - CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
124
ISBN
973-7970-49-7
Traducator
Alexandru Anghel

Articole