Mintea in buddhismul Mahayana

Geshe Rabten (Autor)

Cartea de fata contine descrierile fundamentale ale naturii - functiei si clasificarilor mintii in acord cu explicatiile din Abhidharma - prezentate in modul cel mai clar si inteligibil de Maestrul Geshe Rabten. Ca rezultat al desavarsitei sale stapaniri a Dharmei - nu doar in termenii intelegerii...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Mintea in buddhismul Mahayana
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2013
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
192
ISBN
978-973-111-380-7
Cod Bare EAN
5948417090267

Descriere

Cartea de fata contine descrierile fundamentale ale naturii, functiei si clasificarilor mintii in acord cu explicatiile din Abhidharma, prezentate in modul cel mai clar si inteligibil de Maestrul Geshe Rabten. Ca rezultat al desavarsitei sale stapaniri a Dharmei, nu doar in termenii intelegerii intelectuale, dar si in cei ai realizarii complete, invataturile sale sunt caracterizate de simplitate, claritate si precizie, ceea ce ii permite cititorului sa-si formeze o imagine lipsita de ambiguitate a subiectelor filozofice complexe si profunde.

El prezinta lucrurile intr-o asemenea maniera incat tema complexa a invataturii nu ramane un joc de cuvinte intelectual arid, sau un divertisment al mintii, ci aduce intreaga tematica intr-o forma vie si tangibila ce poate fi comparata direct cu experienta proprie a fiecaruia, putand fi prin urmare aplicata la transformarea mintii. In ultima instanta, intreaga invatatura a lui Buddha nu este altceva decat o suma de metode pentru antrenarea mintii, dat fiind ca radacina tuturor suferintelor ca si sursa intregii fericiri exista in sfera mintii.

Gonsar Tulku Rinpoche

CUPRINS
Cuvant inainte 5
Prefata autorului 13
Prefata traducatorului 14
Introducere 17

Partea I

Un model epistemologic al mintii 23

Capitolul I. Subiecte
25
Capitolul II. Perceptia si conceptia 39
Capitolul III. Mintea ideala 59
Capitolul IV. Mintea ne-ideala 83
Capitolul V. Obiectele 101

Partea II
Un model psihologic al mintii

111

Capitolul VI. Minti originare si factori mentali 113
Capitolul VII. Factorii mentali omniprezenti, factorii care determina
obiectul si factorii variabili

123
Capitolul VIII. Factorii mentali benefici 141
Capitolul IX. Factorii mentali daunatori 155
Bibliografie 187


Geshe Rabten

GESHE RABTEN RINPOCHE s-a nascut in Tibet in anul 1920 si a fost un Maestru de meditatie deplin realizat. In 1964 devine unul din asistentii de filozofie ai S.S. Dalai Lama.

A scris un numar mare de carti importante despre Dharma, dintre care amintim: The mind and its functions, Rabten Choeling, 1978; Preliminary Practices of Tibetan Buddhism, LTWA, 1982; Song of the Profound View, Wisdom Publications, 1989; The treasures of Dharma, Rabten Choeling, 1997 (ed. Herald, 2004); Life of a tibetan Monk, Rabten Choeling, 2000 (Un lama tibetan in cautarea Adevarului, ed. Herald, 2010); Advice from a spiritual friend, Wisdom Publications, 2001.

Geshe Rabten a intemeiat mai multe centre de studii: Rabten Choeling in Elvetia, Tashi Rabten in Austria, Ghe Phel Ling in Italia, Centrul Tibetan in Germania.

Referindu-se la viata si activitatea acestui eminent promotor al buddhismului tibetan, Sfintia Sa Dalai Lama spunea: "In afara de inspiratia pe care viata lui Geshe Rabten ar putea sa o suscite., biografia lui le va oferi cititorilor un exemplu al modului in care calugarii din Tibet studiau si se pregateau."

Se poate spune, pe drept cuvant, ca Geshe Rabten a fost principalul fondator al unei traditii pure si complete a Dharmei in Europa.

Geshe Rabten a fost un eminent pionier al buddhismului tibetan in Europa. Incepand cu anul 1968, el a fost in contact cu discipoli occidentali in India. El a fost primul Maestru tibetan caruia Sfintia Sa, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, i-a incredintat personal misiunea de a preda Dharma occidentalilor. In 1975 Geshe a fost invitat in Elvetia de catre comunitatea tibetana si de discipoli occidentali. In acelasi an, el a fondat cinci dintre cele mai importante centre de studii ale buddhismului tibetan in mai multe tari europene. Pana la moartea sa, el si-a consacrat intreaga energie in mod altruist fiintelor, predandu-le invataturile inspirate si consolatoare ale lui Buddha. Subiectele invataturilor lui Geshe Rabten erau nelimitate, tratand atat probleme de logica, filozofie, psihologie, fenomenologie, cat si metode de meditatie extrem de vaste si profunde din Sutre si Tantre sau doar sfaturi practice pentru viata cotidiana. Din fericire, o parte din invataturile predate in Occident de catre Geshe s-au pastrat datorita tehnicilor moderne de inregistrare.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J26
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
budism
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
978-973-111-380-7
Traducator
Walter Fotescu

Articole