15%

Meditatia si viata cotidiana

Geshe Rabten (Autor)

Cartea de fata cuprinde doua invataturi de mare insemnatate: Starile constiintei si Meditatia si viata cotidiana. Starile constiintei trateaza despre unul dintre subiectele cele mai importante ale buddhismului. Mintea sau constiinta nu este o simpla tema comuna...

Disponibil in stoc
Meditatia si viata cotidiana
24,65 RON 29,00 RON
(-15%)
24,65 RON 29,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2017
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
208
ISBN
978-973-111-653-2
Cod Bare EAN
5948417090373

Descriere

Cartea de fata cuprinde doua invataturi de mare insemnatate: „Starile constiintei" si „Meditatia si viata cotidiana". „Starile constiintei” trateaza despre unul dintre subiectele cele mai importante ale budismului. Mintea sau constiinta nu este o simpla tema comuna religiilor si filozofiilor, ci reprezinta, de fapt, punctul central al tuturor trairilor noastre, insasi caracteristica ce distinge fiintele de restul fenomenelor existente. Tocmai pentru ca poseda minte, fiintele, indiferent de forma si marimea lor, ocupa primul loc in invataturile lui Buddha. Legea Karmei, reincarnarea, Samsara (ciclul existentelor) si Nirvana (eliberarea) au sens doar pentru ca mintea exista. In lipsa acesteia dispar toate criteriile de evaluare a universului nostru conceptual, cum ar fi bun/rau, just/eronat, important/insignifiant, caci ele sunt bazate pe trairile fiintelor sensibile.

In budism, mintea este, pe buna dreptate, in centrul analizelor si cercetarilor. Ea este descrisa in cele mai mici detalii in invataturile din Sutre, precum si in Tantre. Astfel, in Abidharma mintea este analizata si clasificata astfel: dupa natura ei, in constiinte senzoriale si constiinta mintala; dupa functiile sale (precum perceptia, deductia etc.), in valida si nevalida; iar dupa calitatile ei, in pozitiva, negativa, neutra etc. In Tantre mintea este analizata dintr-o alta perspectiva, adica in functie de nivelurile ei de subtilitate, care joaca un rol important in trairile noastre, in timpul vietii si al mortii, precum si in dezvoltarea noastra spirituala. Tocmai acestea sunt aspectele prezentate in aceasta lucrare, in detaliu si in stilul clar si simplu ce caracterizeaza invataturile Venerabilului Geshe Rabten.

Cea de a doua parte a volumului, „Meditatia si viata cotidiana”, contine instructiuni indispensabile tuturor celor care doresc sa se dedice in mod serios practicii meditatiei. Cursul de meditatie prezentat aici constituie o abordare progresiva a practicii adaptata debutantului sincer. Gratie maiestriei sale pedagogice, Geshe Rabten a creat o metoda clara si accesibila, la indemana oricarei persoane ce se dedica practicii. Aceasta deschide poarta dezvoltarii interioare a mintii noastre, permitandu-i astfel un progres continuu si obtinerea realizarilor; ea arata cu o deosebita precizie modul in care putem actualiza si dezvolta potentialitatile naturale ale mintii noastre, precum concentrarea, atentia si intelepciunea. Pe scurt, ea reprezinta un ghid practic pentru realizarea unei meditatii autentice. Datorita efortului generos al prietenului nostru Mircea Costin Glavan aceste pretioase invataturi sunt acum si la indemana cititorului roman.

„De cand am vizitat aceasta frumoasa tara am capatat convingerea profunda ca exista in Romania un veritabil interes pentru budism. Tin sa exprim intreaga mea recunostinta traducatorului si editorului, Aurelian Scrima, pentru pretioasa lor contributie la imbogatirea intelepciunii tuturor.”

Gonsar Tulku Rinpoche

CUPRINS

Cuvant inainte la editia romana 5

STARILE CONSTIINTEI 11

Introducere 13

Somnul şi visele 33

Moartea şi renaşterea 56

Calmul mental 70

Vederea superioară 99

Alegerea minţii ca obiect de meditaţie 103

Întrebări 110

Câteva precizări 113

MEDITAŢIA ŞI VIAŢA COTIDIANĂ

Introducere 127

Meditaţia 131

Controlul „uşilor” simţurilor 135

Memoria atentă şi vigilenţa 144

Practica meditaţiei 162

Întrebări 187

Glosar 195


Geshe Rabten

GESHE RABTEN RINPOCHE s-a nascut in Tibet in anul 1920 si a fost un Maestru de meditatie deplin realizat. In 1964 devine unul din asistentii de filozofie ai S.S. Dalai Lama.

A scris un numar mare de carti importante despre Dharma, dintre care amintim: The mind and its functions, Rabten Choeling, 1978; Preliminary Practices of Tibetan Buddhism, LTWA, 1982; Song of the Profound View, Wisdom Publications, 1989; The treasures of Dharma, Rabten Choeling, 1997 (ed. Herald, 2004); Life of a tibetan Monk, Rabten Choeling, 2000 (Un lama tibetan in cautarea Adevarului, ed. Herald, 2010); Advice from a spiritual friend, Wisdom Publications, 2001.

Geshe Rabten a intemeiat mai multe centre de studii: Rabten Choeling in Elvetia, Tashi Rabten in Austria, Ghe Phel Ling in Italia, Centrul Tibetan in Germania.

Referindu-se la viata si activitatea acestui eminent promotor al buddhismului tibetan, Sfintia Sa Dalai Lama spunea: "In afara de inspiratia pe care viata lui Geshe Rabten ar putea sa o suscite., biografia lui le va oferi cititorilor un exemplu al modului in care calugarii din Tibet studiau si se pregateau."

Se poate spune, pe drept cuvant, ca Geshe Rabten a fost principalul fondator al unei traditii pure si complete a Dharmei in Europa.

Geshe Rabten a fost un eminent pionier al buddhismului tibetan in Europa. Incepand cu anul 1968, el a fost in contact cu discipoli occidentali in India. El a fost primul Maestru tibetan caruia Sfintia Sa, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, i-a incredintat personal misiunea de a preda Dharma occidentalilor. In 1975 Geshe a fost invitat in Elvetia de catre comunitatea tibetana si de discipoli occidentali. In acelasi an, el a fondat cinci dintre cele mai importante centre de studii ale buddhismului tibetan in mai multe tari europene. Pana la moartea sa, el si-a consacrat intreaga energie in mod altruist fiintelor, predandu-le invataturile inspirate si consolatoare ale lui Buddha. Subiectele invataturilor lui Geshe Rabten erau nelimitate, tratand atat probleme de logica, filozofie, psihologie, fenomenologie, cat si metode de meditatie extrem de vaste si profunde din Sutre si Tantre sau doar sfaturi practice pentru viata cotidiana. Din fericire, o parte din invataturile predate in Occident de catre Geshe s-au pastrat datorita tehnicilor moderne de inregistrare.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J37
Anul aparitiei
2017
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
Etapele constiintei, Stadiile constiintei
Titlul original
Les etats de la conscience, Meditation et la vie quotidienne
Teme de interes
Budism (budismul tibetan), Budism (budismul tibetan) - MODERN, Ce ne transmite budismul?, Invataturile Maestrilor Spirituali, MODERN, Practica spirituala in diverse traditii, budism, titluri Herald
SKU editii anterioare
000J21, 000J25, 000J32
ISBN editii anterioare
978-973-111-229-9, 978-973-111-365-4, 978-973-111-549-8
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
978-973-111-653-2
Cod bara editii anterioare
5948417090212, 5948417090250, 5948417090328
Traducator
Mircea Costin Glavan

Articole