Buddhismul si viata

Gonsar Rinpoche (Autor)

Esenta tuturor invataturilor lui Buddha vizeaza fiintele - adica toate fiintele sensibile inzestrate cu viata. Ce intelegem prin fiinta vie - prin fiinta sensibila? Este vorba de orice fiinta care poseda un spirit - o constiinta. Care sunt caracteristicile si...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2012
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-273-2
Cod Bare EAN
5948417090236

Descriere

"Esenta tuturor invataturilor lui Buddha vizeaza fiintele, adica toate fiintele sensibile inzestrate cu viata. Ce intelegem prin "fiinta vie", prin "fiinta sensibila"? Este vorba de orice fiinta care poseda un spirit, o constiinta.

Care sunt caracteristicile si calitatile fiintelor inzestrate cu constiinta? Ele poseda spiritul, mintea care le permite sa cunoasca si sa inteleaga, si au capacitatea de a experimenta fericirea si suferinta. Exista numeroase obiecte inerte care nu poseda spirit si deci nu sunt capabile sa cunoasca si sa inteleaga. Aceste proprietati nu sunt doar apanajul fiintelor umane. Mai exista si alte numeroase fiinte care, indiferent de forma lor exterioara, au simta-minte. Toate fiintele care sunt dotate cu un spirit sunt capabile sa cunoasca fericirea si suferinta.

Astfel, noi, fiintele umane, ca si animalele de altfel, avem capacitatea de a experimenta fericirea si suferinta; nu numai ca le experimentam ci, in plus, dorim sa obtinem fericirea si sa scapam de suferinta. Aceasta dorinta de a trai bine si de a evita durerea nu este specifica doar omului; la randul lor, animalele (pana si cea mai mica insecta) isi doresc bunastarea si vor sa evite orice suferinta.

Toate fiintele vii, nu numai ca au capacitatea sa cunoasca fericirea si suferinta, dar a se bucura de fericirea la care aspira si a se elibera de suferinta de care fug este dreptul lor cel mai legitim.

O religie nu poate sa‑si implineasca rolul decat daca este in relatie directa cu experientele de fericire si de suferinta ale tuturor fiintelor. Nu se poate vorbi de necesitatea si de valoarea unei religii decat atunci cand aceasta tine cont de faptul ca fiintele sensibile inzestrate cu constiinta simt fericirea si suferinta si ca doresc foarte mult sa o obtina pe prima si sa scape de cealalta. O religie care are doar o slaba legatura cu fericirea sau cu suferinta fiintelor, nu‑si afla sensul. Aceasta nu mi se pare o calitate tipica buddhismului si ar trebui sa fie esenta oricarei religii adevarate.

*

Cartea care va este prezentata astazi cuprinde o colectie de mai multe conferinte sustinute de mine asupra unor aspecte fundamentale ale buddhismului. In acest sens doresc sa multumesc prietenului meu M. C. Glavan pentru efortul sau de a traduce Dharma in limba romana. Invataturile Domnului Buddha sunt vaste si profunde precum oceanul infinit, iar cunostintele mele nu depasesc marimea unei picaturi de apa; prin urmare, nu pot transmite decat putin. Voi incerca totusi sa va impartasesc ceea ce am primit din partea acestor giuvaieruri care sunt invataturile pe care mi le-a daruit nepretuitul meu Maestru iluminat, Gueshe Rabten Rinpoche. Doresc in mod sincer ca razele binecuvantarilor Maestrului sa patrunda datorita acestei lucrari in inimile cititorilor deschizandu-le lotusul compasiunii."

Gonsar Tulku Rinpoche

Director spiritual al Centrului de Inalte Studii Tibetane Rabten Choeling

Mont-Pelerin, Elvetia

Descrierea bibliografica a cartii

Gonsar Rinpoche, Buddhismul si viata. Buddhismul, Cele patru adevaruri nobile, Refugiul, Tantra, Editia a II-a, Introducere: Geshe Rabten, Traducere din limba franceza: Mircea Costin Glavan, Editura Herald, Colectia Himalaya, Bucuresti, 2012, 240 p.

CUPRINS

Cuvant inainte la editia in limba romana 5

Introducere 7

Scopurile fundamentale ale buddhismului 7

Cauza suferintei 8

Remediul suferintei 9

Rezultatul 9

Buddhismul 11

Dharma 29

Cele trei puncte esentiale (Rezumat) 37

Cele patru adevaruri nobile 39

Introducere 41

Scopul si rolul religiei 41

Primele invataturi ale lui Buddha 44

Esenta buddhismului 45

Cele Patru Adevaruri Nobile 46

Adevarul Nobil al suferintei 49

Recunoasterea propriei situatii 50

Cele trei moduri de suferinte 51

Lipsa de permanenta 58

Sesizarea permanentei 61

Actiune sau Karma 63

Adevarul Nobil al originii suferintei 67

Intelepciunea datorata ascultarii invataturilor 68

Intelepciunea datorata reflectiei 69

Intelepciunea datorata meditatiei 71

Karma si Klesha 76

Amprentele pozitive si negative 80

Continuumul mental 82

Existenta interdependenta sau absenta identitatii proprii 87

Adevarul conventional si adevarul ultim 90

Adevarul Nobil al incetarii suferintei 93

Natura mintii 95

Cele doua aspecte ale eliberarii 108

Adevarul Nobil al caii 111

Refugiul 113

Definirea caii si a renuntarii 121

Micul si Marele vehicul 124

Marea Compasiune 127

Ecuanimitatea (impartialitatea) fata de fiinte 131

Cum sa raspundem bunatatii mamelor noastre 134

Bodhicitta 138

Aspiratia la Bohicitta si producerea ei 139

Refugiul 141

Tantra 195

Glosar 229


Gonsar Rinpoche

Gonsar Rinpoche s-a nascut in 1949 la Shigatse, in Tibet. La varsta de sase ani face studii traditionale la manastirea Shigatse. Dupa invazia chineza paraseste Tibetul si impreuna cu maestrul sau Gueshe Rabten se stabileste in India, unde isi continua studiile. In 1974 isi insoteste Maestrul in Elvetia. Dupa decesul acestuia preia responsabilitatea universitatii monastice Rabten Choeling, in calitate de Director spiritual, precum si a centrelor afiliate din Germania si Austria.

Carti publicate: Louange et Meditation des 21 Tara; Tantra: une introduction; Le Bouddhisme: une introduction; La Prise de Refuge: Fondaments et signification; Les Quatres Nobles Verites; L'Essence Rassemblee: Le chemin vers l'eveil.

Maestru implinit, exemplul sau personal precum si invataturile sale poarta pecetea unei mari forte si a unei claritati luminoase.

Alte carti de Gonsar Rinpoche

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J23
Anul aparitiei
2012
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Budism (budismul tibetan), Budism (budismul tibetan) - MODERN, MODERN, budism
SKU editii anterioare
000J13
ISBN editii anterioare
978-973-111-114-8
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-273-2
Cod bara editii anterioare
5948417090137
Traducator
Mircea Costin Glavan

Articole