15%
Gonsar Rinpoche

Esenta doctrinei budiste

Categorii: Budism (budismul tibetan) , Budism (budismul tibetan) - MODERN , Ce ne transmite budismul? , Invataturile Maestrilor Spirituali , MODERN , Practica spirituala in diverse traditii , titluri Herald

In Esenta reunita - un text de maxima lapidaritate - Venerabilul Pabongka Rinpoche ofera toate indrumarile necesare pentru parcurgerea caii spre trezie si dobandirea Iluminarii. Maestrul Gonsar Rinpoche a comentat in detaliu aceste invataturi in cadrul unui curs din vara lui 2002 - la Leysin...

Disponibil in stoc
Esenta doctrinei budiste
In Esenta reunita - un text de maxima lapidaritate - Venerabilul Pabongka Rinpoc...
27,20 RON 32,00 RON
(-15%)
27,20 RON 32,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Unul dintre discipoli i-a cerut intr-o zi Maestrului Pabongka sa-i dea un sfat foarte concis pe care sa-l poata aplica in viata de zi cu zi si care sa dea rezultate eficiente. Maestrul i-a indeplinit dorinta, raspunzandu-i printr-un text lapidar, Esenta reunita. In acest text, Venerabilul Pabongka Rinpoche a oferit toate indrumarile necesare pentru parcurgerea caii spre trezie si dobandirea Iluminarii.

Maestrul Gonsar Rinpoche a comentat in detaliu aceste invataturi in cadrul unui curs din vara lui 2002, la Leysin (Elvetia). Conferintele tinute cu acea ocazie au fost stranse in volumul de fata, intitulat Esenta doctrinei budiste. Cu o verva si o claritate incomparabile, el a stiut sa puna in valoare profunzimea invataturii Maestrului Pabongka, textul-sursa devenind astfel accesibil oricui. Gasim aici sfaturi simple si precise care, practicate cu sinceritate, zel si entuziasm, devin cheia care permite deschiderea usii eliberarii.

Esenta reunita este de fapt rezumatul unei alte cunoscute carti, tradusa in mai multe limbi, intitulata Eliberarea in causul mainilor, o invatatura si o prezentare amanuntita a Lam Rim-ului – un text ce contine toate punctele esentiale ale Dharmei, explicate in mod clar si precis.

Budismul infloreste in lume de mai bine de doua mii de ani, cucerind si Tibetul, unde s-au dezvoltat patru traditii. In fiecare dintre acestea au aparut Maestri deosebiti, de o inalta eruditie, precum si Siddhasi deplin realizati. Marpa sau Milarepa, de exemplu, sunt personaje foarte cunoscute, precum si Dromteunpa, marii Maestri Kadampa, Dje Tsong Khapa si discipolii lor. Toti acesti Maestri au reusit sa realizeze Iluminarea deplina. Pe baza propriei experiente au predat apoi invataturile Dharmei, care au permis multor fiinte sensibile sa atinga la randul lor eliberarea. Datorita acestor Maestri care s-au succedat fara intrerupere, invataturile budiste (atat Sutrele, cat si Tantrele) sunt inca intacte si vii in epoca noastra, fiind perpetuate de Maestrii actuali.

CUPRINS

Introducere 5

Prezentarea textului de bază şi a autorului 45

Esenţa reunită 51

Maestrul, sursa căii spirituale 62

Situaţia noastră actuală 82

Pericolul de a cădea în existenţele nefericite 107

Pregătirea existenţelor viitoare 117

Renunţarea la samsara 130

Producerea marii compasiuni 143

Combaterea egoismului 157

Cum să ne transformăm mintea 171

A lua şi a dărui 177

A ne lua răspunderea universală 190

Dezvoltarea Bodhicittei 195

Modul ultim de existenţă 218

Existenţa independentă 232

Absenţa naturii independente 237

Cele două adevăruri 240

Unirea metodei cu înţelepciunea 242

Concluzie 243

Dedicaţii 245

Întrebări 247

Glosar 287

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia