15%

Intrarea pe calea iluminarii

Ghid pentru o viata plina de sens si altruism - Bodhicaryavatara

Santideva (Autor)

Aceasta carte contine traducerea textului fundamental al lui Santideva, Bodhicaryavatara sau Intrarea pe calea Iluminarii, precedata de o introducere generoasa in conceptele-cheie ale budismului, elaborata de specialistul roman in aceasta traditie Ovidiu Nedu.

Disponibil in stoc
Intrarea pe calea iluminarii - Ghid pentru o viata plina de sens si altruism - Bodhicaryavatara
35,70 RON 42,00 RON
(-15%)
35,70 RON 42,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
304
ISBN
978-973-111-907-6
Cod Bare EAN
5948417090519

Descriere

Aceasta carte contine traducerea textului fundamental al lui Santideva, Bodhicaryavatara sau Intrarea pe calea Iluminarii, precedata de o introducere generoasa in conceptele-cheie ale budismului, elaborata de specialistul roman in aceasta traditie Ovidiu Nedu.

Prin exemple concrete si pline de impact, Santideva prezinta aspectele fundamentale ale doctrinei budiste, dar si Legamantul de Bodhisattva, promisiunea fiintelor eroice de a depune toate eforturile pentru a atinge Nirvaṇa, dar de a amana intrarea deplina in aceasta conditie pana cand orice alta creatura simtitoare nu va atinge si ea Iluminarea.

Santideva a trait in prima parte a secolului al VIII-lea e.n. si se pare ca a fost calugar in faimoasa universitate de la Nalanda. Este in general considerat drept un autor Madhyamika, desi acest lucru nu este definitoriu pentru lucrarile sale.

Asemeni lui Buddha Sakyamuni, Santideva s-a nascut intr-o familie regala, fiind mostenitorul tronului. Insa, cu putin timp inainte de a fi incoronat, Manjusri, intruchipare divina a intelepciunii, impreuna cu Tara, intruchipare divina a compasiunii, i-au aparut in vis, sfatuindu-l sa renunte la tron. In consecinta, Santideva paraseste regatul tatalui sau si se retrage in solitudine, dedicandu-se meditatiei. Atinge inalte stari extatice (samadhi), precum si diverse puteri miraculoase (siddhi) cu ajutorul lui Manjusri, care il ghideaza in calitate de maestru spiritual.

Dupa ce traieste o vreme in pustnicie, ajunge sa fie sfetnic al unui rege, pe care il ajuta sa guverneze conform principiilor budiste. Starnind invidia altor ministri, Santideva abandoneaza serviciul regal, indreptandu-se spre renumita universita-te de la Nalanda, unde obtine hirotonisirea monastica si se devoteaza studiului profund al sutrelor si tantrelor budiste.

*

„Care fiinta vremelnica merita atasamentul unei alte fiinte vremelnice, cand cei dragi poate ca nu se vor revedea timp de mii de vieti?

Daca nu vezi [fiinta draga], nu cunosti bucuria si nu te poti concentra in meditatie (samadhi); iar daca o vezi, nu esti satisfacut si dorul te chinuie la fel ca inainte.

Nu vezi lucrurile asa cum sunt ele [in realitate]; tumultul emotional te face sa pierzi sentimentul urgentei spirituale; esti mistuit de mahnire din cauza dorintei de unire cu fiinta iubita. Din cauza acestei gandiri nesabuite, viata se scurge cu repeziciune. Din cauza unei tovarasii efemere, pierzi Dharma eterna.”

...

„Desi sunt in patul meu, in mijlocul familiei, agonia si chinurile mortii trebuie sa le indur singur.
Cand te insfaca mesagerii mortii, la ce bun o ruda? La ce bun un prieten? In clipa aceea meritul este singura protectie, iar eu nu l-am dobandit.
Din cauza atasamentului pentru viata mea trecatoare, ignorand aceasta sumbra perspectiva, cu nesabuinta, am acumulat mult rau.”

Bodhicaryāvatāra

*

„Doctrina budista reprezinta doar o forma particulara de manifestare iluzorie, ce doban-deste o importanta speciala doar prin faptul ca are capacitatea de a contracara, de a anihila celelalte manifestari iluzorii la care adera constiinta unui individ. Ea reprezinta o iluzie, dar o iluzie care poate anihila celelalte iluzii si care astfel poate conduce la puritate, insa fara a reprezenta ea insasi acea puritate. Doctrina budista reprezinta acea iluzie care se opune si astfel elimina tot restul iluziilor ce afecteaza constiinta unui individ.”

Ovidiu Nedu

CUPRINS

Introducere in sistemul filosofic al budismului Mahayana 9

I. FENOMENOLOGIA HINAYANEI SI APARITIA MAHAYANEI 10
I. 1. Budismul Hinayana 10
I.2. Aparitia budismului Mahayana 17

II. REALITATEA ULTIMA 20
II. 1. Realitatea ultima si fluxul cauzal 20
II.2. Realitatea ultima ca substrat (Dharmadhatu) 25
II.3. Realitatea ultima ca sine (Atman) al fiintelor 31
II.4. Functia realitatii ultime in procesul eliberarii 40

III. EMANATIA CAUZALA 50

IV. INDIVIDUATIA PERSOANEI UMANE 63

V. FANTASMA CONCEPTUALIZARII 68

VI. ELIBERAREA CA TERAPIE ONTOLOGICA 80
VI. 1. Eficienta soteriologica si irelevanta cognitiva a doctrinei religioase (dharma) 80
VI.2. Caracterul iluzoriu al doctrinei religioase 94
VI.3. Caracterul relativ al doctrinei religioase 92
VI.4. Vacuitatea (sūnyata) ca principala strategie doctrinara a budismului 99

VII. CONDITIA ELIBERATA 111

VIII. SANTIDEVA 119

Lista referintelor 140

I. ELOGIU GANDULUI ILUMINARII
Bodhicittanusaṁsa 148

II . MARTURISIREA RELELOR SAVARSITE
Papa-desana 153

III. ACCEPTAREA GANDULUI ILUMINARII
Bodhicittaparigraha 161

IV. VIGILENTA IN GANDUL ILUMINARII
Bodhicittapramada 165

V. PASTRAREA CONSTIENTIZARII TOTALE
Saṁprajanyaraksaṇa 172

VI. PERFECTIUNEA RABDARII
Ksanti-paramita 186

VII. PERFECTIUNEA VIGORII
Virya-paramita 199

VIII. PERFECTIUNEA CONTEMPLATIEI
Dhyana-paramita 207

IX. PERFECTIUNEA INTELEPCIUNII
Prajña-paramita 225

X. DEDICAREA MERITULUI
Pariṇamana 243

Abrevieri 251

Bibliografie 253I TEXTE ORIGINALE SI TRADUCERI 253II SURSE SECUNDARE 262III ARTICOLE 266IV DICTIONARE SI ALTE MATERIALE AJUTATOARE 268V DIVERSE 269Glosar de termeni 270


Santideva

Santideva, calugar buddhist din secolul VIII, se numara printre cele mai renumite si respectate figuri din intreaga istoriei a buddhismului Mahayana. Asa cum este cazul si cu alte figuri din istoria buddhismului indian, exista putine cunostinte istorice cu privire la viata sa. Santideva, asemeni lui Buddha Sakyamuni, s-a nascut intr-o familie regala, fiind destinat tronului. Insa in preajma incoronarii sale, Manjusri, intruchipare divina a intelepciunii, si deasemenea Tara, intruchipare divina a compasiunii, i-au aparut in vis, sfatuindu-l sa renunte la tron. Astfel, el parasi regatul tatalui sau, retragandu-se in solitudine si dedicandu-se meditatiei. In aceasta vreme a atins inalte stari de extaz si diferite puteri miraculoase.

Dupa aceasta sedere in pustnicie a fost o vreme sfetnic al unui rege, pe care l-a ajutat sa guverneze conform principiilor buddhiste. Insa acest lucru a starnit invidia altor ministri, Santideva abandonand in cele din urma serviciul regelui. Indreptandu-se spre renumita universitate de la Nalanda, obtine hirotonisirea monastica, devotandu-se studiului profund al sutrelor si tantrelor buddhiste. Aceasta este perioada in decursul careia compune doua dintre lucrarile sale devenite clasice: Siksamuccaya si Sutrasamuccaya. Insa in vazul celorlalti calugari, nu facea altceva decat sa manance si sa doarma.

Cautand sa-l umileasca pentru a-l alunga din manastire, alti invatati i-au impus sa recite o sutra inaintea intregii comunitati monastice si  a publicului laic, o treaba care in viziunea lor era mult peste priceperea sa. Dupa cateva ezitari, Santideva este de acord sa raspunda cererii si ii intreaba: "Doriti sa recit un text existent sau o compozitie originala?" "Recita-ne ceva nou!" raspunsera ei, si atunci el incepu sa psalmodieze Bodhicaryavatara ("Intrarea pe calea iluminarii").

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J051
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
the Way of the Bodhisattva - Calea unui Bodhisattva - A Guide to the Bodhisattva's Way of Life -
Titlul original
Bodhicaryavatara
Teme de interes
Budism (budismul tibetan), Budism (budismul tibetan) - CLASIC, CLASIC, budism, titluri Herald
SKU editii anterioare
000B104
ISBN editii anterioare
973-7970-67-5
Limba
Romana
Nr. pagini
304
ISBN
978-973-111-907-6
Cod bara editii anterioare
5948417021049
Traducator
Ovidiu Cristian Nedu, Walter Fotescu

Articole