15%

Cristalul si Calea Luminii

Sutra, Tantra si Dzogchen

Namkhai Norbu (Autor)

In Cristalul si calea luminii, maestrul Chögyal Namkhai Norbu examineaza calea spirituala din perspectiva Dzogchen. El discuta calea de baza si roadele practicii Dzogchen si descrie educatia sa si modul in care si-a intalnit maestrul principal care i-a aratat semnificatia reala a introducerii directe in Dzogchen.

Impletind povestea vietii sale cu invataturile, autorul plaseaza Dzogchen in contextul sau traditional si ii dezvaluie relevanta in viata contemporana. Cartea este bogat ilustrata cu fotografii ale maestrilor budisti, zeitati si simboluri Dzogchen.Disponibil in stoc
Cristalul si Calea Luminii - Sutra, Tantra si Dzogchen
30,60 RON 36,00 RON
(-15%)
30,60 RON 36,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-704-1
Cod Bare EAN
5948417090380

Descriere

Dzogchen, „Marea Perfectiune”, este starea noastra primordiala, natura noastra adevarata, pura si clara de la inceputuri, dincolo de concepte, spatiu si timp. Dzogchen este insa si numele dat invataturii care duce la descoperirea acestei stari, o invatatura straveche, pastrata si transmisa de generatii in Tibet.

Cartea Cristalul si Calea Luminii introduce cititorul in tainele acestei invataturi fascinante. Chögyal Namkhai Norbu, un maestru Dzogchen autentic, cunoscut si respectat in toata lumea, dezvaluie pretioasa cunoastere Dzogchen intr-un mod direct si accesibil si ne deschide ochii asupra actualitatii ei in zilele noastre.

Trezind interesul pentru dialog intercultural, lucrarea este scrisa limpede si cursiv, iar reprezentarile grafice, povestirile si fragmentele autobiografice inserate ii sporesc atractivitatea si o fac lizibila pentru toate categoriile de cititori.

*

Editia actuala a acestei opere spirituale clasice a fost complet revizuita. Publicarea acestei lucrari a fost aprobata de Comitetul International de Publicatii al Comunitatii Dzogchen, fondata de Chögyal Namkhai Norbu.

*

”Prin observarea permanenta a propriei sale conditii, practicantul poate sti ce metode sa aplice in fiecare moment ca sa iasa din propria colivie si sa ramâna in afara ei. [...]

In invataturile Dzogchen exista practici potrivite pentru orice fel de pasare si pentru orice fel de colivie. Insa individul trebuie sa stie ce fel de pasare este si in ce fel de colivie se afla. Apoi, el trebuie sa vrea, intr-adevar, sa iasa din toate coliviile, pentru ca nu este bine sa construiasca o colivie noua de cristal din invataturile Dzogchen.

Oricât de splendida ar putea fi, ea ramâne tot o colivie, si intregul scop al invataturilor Dzogchen este sa scoata individul afara din toate coliviile, in intinderea nesfârsita a cerului senin, in spatiul starii primordiale.” (Din invatatura lui Chögyal Namkhai Norbu)

*

Dzogchen nu trebuie considerat o religie, Dzogchen nu cere nimanui sa creada in ceva. Din contra, indeamna pe fiecare individ sa se observe pe sine insusi si sa descopere pe cont propriu care este conditia lui reala.” - Chögyal Namkhai Norbu


CUPRINS

Nota editorului la editia Snow Lion ..... 7
Cele Sase Versuri Vajra .....13


1. Nasterea, copilaria si educatia mea; cum am ajuns sa il intâlnesc pe principalul meu maestru .....17
2. O perspectiva introductiva: invataturile Dzogchen si cultura Tibetului ..... 28
3. Despre cum maestrul meu, Changchub Dorje, mi‑a dezvaluit ce inseamna cu adevarat Introducerea Directa ..... 33
4. Relatia dintre Dzogchen si diferitele niveluri ale Caii Budiste ..... 43
5. Cu cei doi unchi ai mei care au fost maestri Dzogchen ..... 61
6. Baza ..... 93
7. Calea ..... 114
8. Fructul .....159


Anexa 1
A. Cele Trei Principii ale lui Garab Dorje privind invataturile Dzogchen .....181
B. Cheia Grupelor de Trei in invataturile Dzogchen .....181
C. Rezumat al celor Trei Metode .....184
D. Principalele practici ale celor Trei Serii ale invataturilor Dzogchen ..... 188


Anexa 2
Schita biografica a autorului .....193


Anexa 3
Comentarii la planse .....199
Note ..... 206


Alte publicatii ale lui Chögyal Namkhai Norbu ..... 221
Comunitatea Dzogchen ..... 226


Index ..... 228


Namkhai Norbu

Renumitul maestru Dzogchen Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche (1938 - 2018) s-a nascut in tinutul Derghe, situat in Tibetul Oriental. De mic copil a fost recunoscut drept reincarnarea marelui maestru Dzogchen Adzom Drukpa (1842-1924), dupa care a fost recunoscut de catre al XVI-lea Karmapa drept reincarnarea lui Shabdrung Ngawang Namgyal (1594-1651), primul Dharmaraja al Bhutanului.

Inca din adolescenta Chögyal Namkhai Norbu a absolvit in intregime programul riguros de studii traditionale, primind invataturi de la unii dintre cei mai mari maestrii ai timpului sau.

In anul 1955 l-a intalnit pe Changchub Dorje (1826-1961), principalul sau invatator Dzogchen, al carui mod de viata si fel de a preda au devenit pentru el o sursa permanenta de inspiratie.

In anul 1960, ca urmare a deteriorarii situatiei sociale si politice din Tibet, Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche s-a stabilit in Italia, dand curs invitatiei renumitului orientalist prof. Giuseppe Tucci, contribuind astfel in mod direct la raspandirea culturii tibetane in Occident. La inceputul anilor saizeci a lucrat pentru institutul Ismeo (Istituto per il Medio e l’Estremo Oriente) din Roma, iar mai tirziu, intre anii 1962-1992, a predat limba si literatura tibetana si mongola la Istituto Universitario Orientale din Napoli.

Lucrarile sale academice dezvaluie o profunda cunoastere a culturii tibetane, alimentata in mod constant de determinarea sa de nezdruncinat de a pastra in viata extraordinarul patrimoniu cultural al Tibetului.

Dupa ce a predat timp de mai muti ani Yantra Yoga, in urma interesului tot mai mare, Chögyal Namkhai Norbu a inceput sa predea invataturi Dzogchen, mai intai in Italia, iar apoi in toata lumea. In anul 1981 a intemeiat primul centru al Comunitatii Dzogchen in Arcidosso, Toscana, Italia, cu numele de Merigar.

De-a lungul anilor, mii de oameni din intreaga lume au devenit membri ai Comunitatii Dzogchen, fiind intemeiate centre in Statele Unite, in diverse tari europene, in America Latina, in Rusia, in Australia si in China. Un asemenea centru al Comunitatii Dzogchen a fost intemeiat in anul 2007 si in Romania in localitatea 23 August (Merigar Est).

In anul 1988 Chögyal Namkhai Norbu a fondat organizatia ASIA (Associazione per la Solidarieta Internazionale in Asia), o organizatie non-guvernamentala, a carei principala activitate consta in sprijinirea necesitatilor educationale si medicale ale populatiei tibetane. In anul 1989 Chögyal Namkhai Norbu a intemeiat Institutul Shang Shung, care are drept tel pastrarea culturii tibetane prin promovarea si raspandirea cunoasterii acesteia.

Chögyal Namkhai Norbu a calatorit in mod constant in toata lumea, sustinand conferinte si retrageri cu participarea a mii de oameni, inclusiv in Romania. S-a stins din viata la resedinta sa „Gadeling” din Merigar, Italia, in septembrie 2018.

Sursa - www.dzogchen.ro 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J038
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The Crystal and the Way of Light: Sutra, Tantra, and Dzogchen
Teme de interes
Arhetipuri, simboluri si ritualuri samanice, Budism (budismul tibetan), Budism (budismul tibetan) - MODERN, Ce ne transmite budismul?, Invataturile Maestrilor Spirituali, MODERN, Namkhai Norbu - Practica si invataturile Dzogchen, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-704-1
Traducator
Gabriella Schneider

Articole