Un lama tibetan in cautarea Adevarului

Viata si invatatura unui Maestru de meditatie

Geshe Rabten (Autor)

In afara de inspiratia pe care viata lui Geshe Rabten poate sa o creeze - aceasta carte va arata de asemenea multor cititori occidentali ca studiul si practica Dharmei este un proces treptat - ce necesita multa rabdare si hotarare ferma. Biografia lui Geshe Rabten le va oferi cititorilor un...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Un lama tibetan in cautarea Adevarului - Viata si invatatura unui Maestru de meditatie
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2010
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
320
ISBN
978-973-111-181-0
Cod Bare EAN
5948417090168

Descriere

In afara de inspiratia pe care viata lui Geshe Rabten poate sa o creeze, aceasta carte va arata de asemenea multor cititori occidentali ca studiul si practica Dharmei este un proces treptat, ce necesita multa rabdare si hotarare ferma.

Biografia lui Geshe Rabten le va oferi cititorilor un exemplu al modului in care calugarii din Tibet studiau si se pregateau. Este probabil prima carte despre viata unui "Geshe" publicata in Occident, ceea ce ar trebui sa faca din ea un subiect interesant si plin de informatii.

Tenzin Gyatso

Sfintia Sa al XIV‑lea Dalai Lama

De‑a lungul intregii sale vieti, atat in invataturile cat si in activitatile sale, pana la actul sau final, Geshe Rinpoche a manifestat limpede realizarea iluminarii sale perfecte. Pentru aceia care au o veneratie de nezdruncinat fata de maestrul lor, el este prezent. Nu a plecat nicaieri. Chiar si persoanele care, in ignoranta lor, orbite de perturbarile interioare, nu au putut recunoaste adevarata sa natura si sa obtina astfel cel mai mare castig din invataturile sale, au primit cu toate acestea, in mintea lor, un potential imens care va servi de legatura intr‑o relatie viitoare cu el. Caci, asa cum obisnuim sa spunem: "O relatie cu un Iluminat sau cu un Erou al iluminarii, indiferent daca este pozitiva, neutra sau negativa, va fi, pana la urma, o cauza de eliberare".

Gonsar Rinpoche

Geshe Rabten a fost unul dintre cei mai remarcabili maestri tibetani ai vremurilor noastre. Biografia sa nu este doar o carte foarte interesanta care infatiseaza adevaratul stil de viata al unui maestru buddhist tibetan, ci este si o valoroasa invatatura si calauza pentru adevaratul practicant al Dharmei. Pe scurt, corespunde exact modului in care Maestrul Je Tsongkhapa si-a recapitulat viata: "La inceput, am cautat ascultarea indelungata; in perioada de mijloc, toate tratatele mi s-au infatisat ca instruire personala; la sfarsit, am pus totul in practica zi si noapte. Am dedicat totul pentru inflorirea invataturii Dharmei."

Yeshe Gyatso

CUPRINS

Cuvant inainte 5

Partea intai: VIATA

CAPITOLUL I : COPILARIA LA TARA, LA KHAM 11

CAPITOLUL II: INTALNIREA CU MAESTRUL 33

CAPITOLUL III: INCEPUTUL STUDIILOR LA SERA 45

CAPITOLUL IV: VIATA SI EDUCATIA MONAHALA 57

CAPITOLUL V: INTOARCEREA LA KHAM 75

CAPITOLUL VI: INTALNIREA CU MAESTRUL 99

CAPITOLUL VII: REINTOARCEREA LA SERA 112

CAPITOLUL VIII: PREGATIREA UNUI CALUGAR CONFIRMAT 118

CAPITOLUL IX: VIATA IN INDIA 135

CAPITOLUL X: IN LOC DE INCHEIERE 157

Partea a doua: INVATATURA

CAPITOLUL I: INTRODUCERE LA DOCTRINA LUI BUDDHA 161

CAPITOLUL II: PRACTICILE PRELIMINARE 177

Refugiul 177

Mataniile 181

Meditatia lui Vajrasattva 182

Ofranda mandala 190

Guru Yoga 193

CAPITOLUL III: DEZVOLTAREA RENUNTARII 196

CAPITOLUL IV: DEZVOLTAREA SPIRITULUI ILUMINARII 208

CAPITOLUL V: CALMUL MENTAL 225

Scopul calmului mental 225

Conditiile necesare dezvoltarii calmului mental 227

Adevarata practica a calmului mental 230

Sedinta de meditatie 243

Cele noua stadii de concentrare 245

Realizarea calmului mental 250

Rezumat 253

CAPITOLUL VI: VIZIUNEA PENETRANTA 258

Viziunea penetranta mundana 258

Viziunea penetranta aplicata vacuitatii 261

Meditatia non sinelui persoanelor 264

CAPITOLUL VII: CONCLUZIE 273

EPILOG (de Gonsar Tulku Rinpoche)

Opere citate 277


Geshe Rabten

GESHE RABTEN RINPOCHE s-a nascut in Tibet in anul 1920 si a fost un Maestru de meditatie deplin realizat. In 1964 devine unul din asistentii de filozofie ai S.S. Dalai Lama.

A scris un numar mare de carti importante despre Dharma, dintre care amintim: The mind and its functions, Rabten Choeling, 1978; Preliminary Practices of Tibetan Buddhism, LTWA, 1982; Song of the Profound View, Wisdom Publications, 1989; The treasures of Dharma, Rabten Choeling, 1997 (ed. Herald, 2004); Life of a tibetan Monk, Rabten Choeling, 2000 (Un lama tibetan in cautarea Adevarului, ed. Herald, 2010); Advice from a spiritual friend, Wisdom Publications, 2001.

Geshe Rabten a intemeiat mai multe centre de studii: Rabten Choeling in Elvetia, Tashi Rabten in Austria, Ghe Phel Ling in Italia, Centrul Tibetan in Germania.

Referindu-se la viata si activitatea acestui eminent promotor al buddhismului tibetan, Sfintia Sa Dalai Lama spunea: "In afara de inspiratia pe care viata lui Geshe Rabten ar putea sa o suscite., biografia lui le va oferi cititorilor un exemplu al modului in care calugarii din Tibet studiau si se pregateau."

Se poate spune, pe drept cuvant, ca Geshe Rabten a fost principalul fondator al unei traditii pure si complete a Dharmei in Europa.

Geshe Rabten a fost un eminent pionier al buddhismului tibetan in Europa. Incepand cu anul 1968, el a fost in contact cu discipoli occidentali in India. El a fost primul Maestru tibetan caruia Sfintia Sa, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, i-a incredintat personal misiunea de a preda Dharma occidentalilor. In 1975 Geshe a fost invitat in Elvetia de catre comunitatea tibetana si de discipoli occidentali. In acelasi an, el a fondat cinci dintre cele mai importante centre de studii ale buddhismului tibetan in mai multe tari europene. Pana la moartea sa, el si-a consacrat intreaga energie in mod altruist fiintelor, predandu-le invataturile inspirate si consolatoare ale lui Buddha. Subiectele invataturilor lui Geshe Rabten erau nelimitate, tratand atat probleme de logica, filozofie, psihologie, fenomenologie, cat si metode de meditatie extrem de vaste si profunde din Sutre si Tantre sau doar sfaturi practice pentru viata cotidiana. Din fericire, o parte din invataturile predate in Occident de catre Geshe s-au pastrat datorita tehnicilor moderne de inregistrare.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J16
Anul aparitiei
2010
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Budism (budismul tibetan), Budism (budismul tibetan) - MODERN, MODERN, budism
Limba
Romana
Nr. pagini
320
ISBN
978-973-111-181-0
Traducator
Mircea Costin Glavan

Articole