15%

Apologia sau Despre Magie

Gloria castigata de Apuleius in timpul vietii i-a supravietuit si dupa moarte. In special Magarul de aur i-a perpetuat numele; chiar si cei care nu stiu nimic despre aceasta opera sau cei care ar prefera sa o treaca in uitare din cauza unor elemente indecente cunosc si apreciaza povestea lui Eros si Psyche – daca nu in original - atunci macar in numeroase opere de arta.

Stoc limitat
Apologia sau Despre Magie
25,50 RON 30,00 RON
(-15%)
25,50 RON 30,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2016
Coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-582-5
Cod Bare EAN
5948417300137

Descriere

Gloria castigata de Apuleius in timpul vietii i-a supravietuit si dupa moarte. In special Magarul de aur i-a perpetuat numele; chiar si cei care nu stiu nimic despre aceasta opera sau cei care ar prefera sa o treaca in uitare din cauza unor elemente indecente cunosc si apreciaza povestea lui Eros si Psyche – daca nu in original, atunci macar in numeroase opere de arta.

Sf. Augustin ii cunoaste opera foarte bine; el recunoaste importanta lui Apuleius ca autor, insa il respinge ca magician. Apuleius este un taumaturg impotriva caruia credinciosii trebuie pusi in garda. „Dusmanii crestinismului“, spune Augustin (Ep.138), „indraznesc sa-i aseze pe Apuleius si pe Apollonius din Tyana pe acelasi nivel cu Hristos, ba chiar mai sus decat acesta.“ Dar in aceeasi scrisoare vorbeste despre Apuleius ca despre un „mare orator“, a carui faima este inca vie printre compatriotii sai din Africa.

Pentru a-si crea extraordinara sa reputatie, Apuleius avea nevoie de o epoca si de o audienta pentru care invatatura si literatura erau decadente, dar nicidecum trecute in uitare. El vadeste o curiozitate insatiabila, detine o rezerva enorma de cunostinte variate, iar ca orator are o stralucire alimentata de o imaginatie uluitoare. Verva, umorul si, mai presus de toate, insufletirea ce caracterizeaza Apologia sau Despre magie fac din aceasta o opera remarcabila. Putine discursuri din Antichitate zugravesc mai viu caracterul autorului si viata societatii in care acesta traia.

*

„Apuleius se numara printre acele spirite enciclopedice lacome de cunoastere care pot fi intalnite la inceputul si la sfarsitul civilizatiilor.“

Paul Monceaux

„Sunt pe deplin convins ca sufletul omului, mai ales un suflet simplu cum este cel al unui copil, poate, cu ajutorul farmecelor care il transporta in afara corpului, sau prin miresmele ce-l transpun intr-o stare de extaz, fiind adormit, sa se ridice pana la cunoaşterea a tot ceea ce se afla in aceasta lume; ca astfel, sufletul poate sa uite de corpul sau, revenind la starea dintai, fiind redat adevaratei sale naturi, nemuritoare şi divina, dupa cum bine se stie, si atunci, cuprins fiind de un fel de somn, poate prezice lucrurile din viitor.“

Apuleius (Apologia)


Lucius Madaurensis Apuleius

Lucius Apuleius Madaurensis (cca 124-cca 170) a fost un scriitor de proza nascut in Madaurus (astazi Algeria). A trait sub dominatia Imperiului Roman. A studiat la Atena filosofia platonica, a calatorit in Italia, Asia Mica si Egipt si a fost initiat in numeroase culte sau misterii.

Cel mai notoriu incident din existenta sa a fost ocazia in care i s-a adus acuzatia ca ar fi folosit magia pentru a cuceri afectiunea si averea unei vaduve bogate. Cu aceasta ocazie, Apuleius s-a aparat dinaintea unui proconsul si a unei curti de magistrati. Cuvantarea sa a ramas cunoscuta cu numele de Apologia.

Cea mai cunoscuta opera a sa este romanul picaresc si cu veleitati pornografice Metamorfozele, cunoscut si ca Magarul de aur. Este singurul roman in limba latina care a supravietuit integral si relateaza aventurile lui Lucius, care face experimente cu magia si se transforma intr-un magar.              

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U26
Anul aparitiei
2016
Tip coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Titlul original
Oeuvres completes d'Apulee, Apologia (A Discourse on Magic). Apuleius' courtroom defense
Teme de interes
Cabala, alchimia si puterea cuvantului, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-582-5
Traducator
Maria Genescu

Articole