15%

Opus Paramirum

Principiile artei medicale

Paracelsus (Autor)

Pentru publicul roman - Paracelsus este mai ales cunoscut pentru scrierile sale despre alchimie. Insa - geniul acestui autor - pe cat de misterios pe atat de clar si riguros - a adus o serie de contributii si in domeniul medicinei. Paracelsus - printre altele - este considerat parintele toxicologiei...

Disponibil in stoc
Opus Paramirum - Principiile artei medicale
27,20 RON 32,00 RON
(-15%)
27,20 RON 32,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2020
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-973-111-779-9
Cod Bare EAN
5948417190417

Descriere

Pentru publicul roman, Paracelsus este mai ales cunoscut pentru scrierile sale despre alchimie. Insa, geniul acestui autor, pe cat de misterios pe atat de clar si riguros, a adus o serie de contributii si in domeniul medicinei. Paracelsus, printre altele, este considerat parintele toxicologiei moderne, el fiind primul care a pus in discutie efectul exercitat de substante asupra corpului uman, sustinand in premiera utilizarea substantelor chimice si a mineralelor in medicina.

Conceptia sa hermetica era aceea ca boala si sanatatea din corp se bazeaza pe asemanarea dintre om (microcosmos) si Natura (macrocosmos). Avand o abordare foarte diferita fata de metodele practicate din Antichitate si pana in epoca sa, Paracelsus a pus un accent fara precedent in stiinta medicala asupra observatiei si experimentului, redefinind practic atat rolul medicului cat si pe cel al medicinei ca arta.

Paracelsus ramane o figura renascentista de mare complexitate, cercetarile sale asupra alchimiei, medicinei, cosmologiei, astrologiei etc, precum si personalitatea sa controversata fiind inca aduse in discutie in universitati si in diferite cercuri culturale din Europa secolului XXI.

*

Potrivit lui Paracelsus toate functiile organice au la baza activitatea unui principiu universal de Viata. Acest principiu actioneaza in toate formele - incet sau repede, perceptibil sau imperceptibil, constient sau inconstient, normal sau anormal - in functie de constitutia formelor in care isi manifesta prezenta. Cata vreme caracterul (spiritul) unei entitati este mentinut, viata actioneaza in acea calitate ca un intreg, dar daca forma este distrusa si isi pierde caracterul, ea se manifesta in alte forme. Spiritul este centrul care atrage principiul vietii; daca spiritul si-a lepadat forma, viata va fi atrasa spre alte centre.

Daca activitatea principiului de viata se desfasoara intr-o forma, in conditii normale si neimpiedicata de vreun obstacol, o asemenea stare se numeste "sanatate". Daca activitatea lui este impiedicata de o cauza oarecare si actioneaza anormal, o asemenea stare se numeste "boala".

Acestui principiu de viata Paracelsus ii da numele de Archaeus. Acesta nu este o substanta materiala in acceptia obisnuita a termenului, ci o esenta spirituala atotprezenta si invizibila.

Archaeus sau Liquor Vitae constituie omul invizibil. Omul invizibil este ascuns in omul vizibil si are forma omului exterior atat timp cat ramane in acesta. Omul interior este, ca sa spunem asa, umbra sau dublura corpului material. El este eteric prin natura sa, cu toate ca poseda substanta; el indruma dezvoltarea, formarea si descompunerea formei in care este continut. El este partea cea mai nobila din omul fizic". (De Generatione Hominis)

CUPRINS

Cuvant introductiv 9

Cartea intai

CAPUT PRIMUM

[Cele trei elemente constitutive ale fiintei omenesti. Focul si importanta

lui: este esenta a lucrurilor, sursa a cunoasterii si element de verificare

a artei medicului.] 48

CAPUT SECUNDUM

[Prima materia. Ultima materia. Toate procesele din natura au la baza

vointa divina. Tria prima: sulful, mercurul si sarea sunt elementele

constitutive ale fiintei omenesti. Limbus-ul] 55

CAPUT TERTIUM

[Bolile sunt cauzate de substantiae ens. Boala este masculina

intrucat ceea ce o cauzeaza e de natura masculina,

adica materia astrala din limbus. ] 62

CAPUT QUARTUM

[Originea bolii nu este de natura umorala sau compozita,

ci trebuie cautata in intiparirea astrala] 69

CAPUT QUINTUM

[Teoria asemanarii. Ideea de "imagine". Ceea ce vindeca un lucru

isi poate exercita puterea vindecatoare asupra unui lucru asemanator,

ceea ce se explica prin mila divina.] 77

CAPUT SEXTUM

[Disectia unui corp la un moment dat nu poate evidentia puterile vindecatoare

inerente acestuia. Aceasta putere este data de cele trei substante fundamentale.

Intelegerea corecta a procesului vietii. 84

CAPUT SEPTIMUM

[Bolile interioare pot fi vindecate prin lucrurile exterioare.

Microcosmosul este asemeni macrocosmosului. Corpul omenesc este unul singur

si totodata doua: corpul de samanta si corpul de hrana] 90

CAPUT OCTAVUM

[Continuarea teoriei celor doua corpuri. Regimul si dieta.

Dumnezeu nu a lasat niciodata ca o boala sa apara

fara sa creeze si leacul pentru aceasta. Componenta etica a vindecarii.] 98

Cartea a doua

CAPUT PRIMUM

[Cele trei substante fundamentale: sulf, mercur, sare si componentele lor organice.

Bolile ce sunt produse pot fi vindecate cu nomina si causae echivalente.] 107

CAPUT SECUNDUM

[Transformarile care duc la vindecarea bolilor au loc in urma actiunii puterilor arcane,

a utilizarii ierburilor si a influentelor astrale.] 115

CAPUT TERTIUM

[Compositum sau remediul cu valente universale.

Puterea sa de vindecare este data de prezenta in el a intregii lumi,

a cerurilor si puterilor pamantesti. Meditatie asupra mortii.] 127

CAPUT QUARTUM

[Asemanarea proceselor de exaltare ale celor trei substante din lumea exterioara

cu cele din interiorul corpului. Alchimia interioara a Mercurului si bolile care rezulta de aici.] 133

CAPUT QUINTUM

[Alchimia interioara a sarii. Bolile care rezulta in urma acestor procese.

Natura particulara a sarii determina natura particulara a bolii.] 138

CAPUT SEXTUM

[Alchimia interioara a Sulfului. Bolile care rezulta in urma acestor procese.

Natura specifica a sarii determina natura particulara a bolii.] 143

CAPUT SEPTIMUM

[Despre bolile congenitale, adica bolile care nu rezulta din cauze anterioare,

ci sunt astfel de la natura.] 149

CAPUT OCTAVUM

[Corpul invizibil. Despre fiinta omeneasca care nu este facuta din limbus.

"Casatoria" dintre corpul din suflu si corpul din limbus] 155

CONCLUZIE adresata medicului Joachim von Watt 158

Lucrarile de medicina ale lui Paracelsus 161

Bibliografie selectiva 165

Index de termeni medicali 167


Paracelsus

Philippus Aureolus Theophrastus Bombast de Hohenheim s‑a nascut in 1493, intr-un sat in apropiere de Zurich. La varsta de saisprezece ani a fost trimis sa studieze la Universitatea din Basel. A fost instruit apoi de celebrul Johannes Trithemius de Spanheim, abatele manastirii Sfantul Iacob din Wurzburg (1461‑1516), unul dintre cei mai renumiti maestri in magie, alchimie si astrologie si, sub indrumarea acestui profesor, au fost cultivate indeosebi inclinatiile sale pentru stiintele si practicile oculte. Isi continua munca de cercetare in laboratorul bogatasului Sigismund Fugger, la Schwatz, in Tyrol.

Mai tarziu, Paracelsus a calatorit foarte mult. A vizitat Germania, Italia, Franta, Tarile de Jos, Danemarca, Suedia si Rusia; se spune ca a ajuns si in India. Intr‑una din aceste expeditii, a fost luat prizonier de catre tatari si dus la Han, al carui fiu l‑a insotit dupa aceea la Constantinopol. In perioada captivitatii, Paracelsus fost initiat in invataturile secrete ale Orientului: conceptiile sale referitoare la cele sapte principii ale omului, la proprietatile corpului astral sau la spiritele naturii erau total necunoscute pe vremea aceea in Occident.

Ajuns in Italia, Paracelsus s‑a inrolat in calitate de chirurg militar si a participat la multe expeditii, intalnind cu aceasta ocazie o cazuistica medicala foarte bogata. Intors in Germania, devine repede celebru datorita tratamentelor reusite pe care le‑a aplicat. In 1527 a fost numit de catre Consiliul Orasenesc al orasului Basel profesor de medicina si chirurgie. Prelegerile sale nu constituiau, ca acelea ale colegilor lui, doar repetarea ideilor lui Galen, Hipocrate si Avicenna, ci invitau la observatie si experiment, redefinind practic rolul medicinei si al medicului.

In perioada 1529-1530 se stabileste la Nurenberg. In 1535 este invitat la Salzburg de catre printul palatin, ducele Ernst de Bavaria, care era un mare iubitor de stiinte oculte. Aici, Paracelsus a cules roadele indelungatelor sale eforturi si faima lui a inceput sa fie cunoscuta in tot mai multe locuri. La 24 septembrie 1541 moare, dupa o scurta suferinta, la varsta de patruzeci si opt de ani, intr‑o camaruta a hanului "Calul Alb", iar trupul i‑a fost ingropat in cimitirul Sfantul Sebastian.

 

Opera

Paracelsus nu a scris prea mult. In mod obisnuit, el dicta ceea ce dorea sa‑i invete pe discipolii sai si astfel cea mai mare parte a lucrarilor lui a ajuns in posesia acestora; numai cateva au fost publicate in timpul vietii sale. Cartile tiparite, in numar de sapte, au alcatuit De Grandibus et Compositionibus Receptorum et Naturalium, Basel, 1526, si Chirurgia Magna, aparuta la Ulm in 1536. Celelalte scrieri au devenit cunoscute publicului numai dupa moartea sa. J. Huser a adunat si examinat critic toate scrierile autografe ale lui Paracelsus si manuscrisele originale ale discipolilor sai si le‑a publicat la Colonia, intr‑o editie generala, intre anii 1589 si 1590. Dintre cele 106 lucrari cuprinse in aceasta editie, mentionam:

 

I. Lucrari de medicina

Liber Paramirum (Cartea Paramirum)

Liber de Generatione Hominis (Carte despre facerea omului).

Liber Paragranum.

De viribus membrorum (Despre puterile organice).

De primis tribus essentiis (Despre primele trei elemente).

De Morbis ex Tartaro oriundis (Despre bolile aduse de tatari).

De Sanitate et Aegritudine (Sanatate si boala).

De renovatione (Refacerea).

De Vita longa (Viata lunga)

II. Lucrari de alchimie

De Tinctura Physica (Tinctura curativa).

Thesaurus Alchemistrarum (Comorile alchimiei).

De Cementis (Lianti).

Das Manuale de Lapide Philosophorum (Manual de piatra filozofala).

Ratio extrahendi ex omnibus metallis Mercurium, Sulphur, et Cromum (Cum se extrag mercurul, sulful si cromul din toate metalele).

III. Lucrari cu tematica diversa

Liber Principiorum (Cartile inceputurilor - MS. lui Montanus).

De Thermis (Izvoare de ape minerale - MS. lui Aporinus).

De gradibus et compositionibus (Clasificari si compozitii - MS. lui Montanus).

Scholia in libros de gradibus (Comentarii asupra clasificarilor - MS. lui Montanus).

IV. Lucrari despre stiinte ale naturii si filozofie

Philosophia de generatione hominis (Despre aparitia omului).

De meteoris (Meteoriti).

De generatio metallorum (Aparitia metalelor).

V. Lucrari de magie

De divinibus operibus et secretis naturae (Operele divine si secretele Naturii).

De sagis aerumque operibus (Vrajitorii, vracii, si mestesugul lor).

De Daemonicis et Obsessis (Demoni si obsesii).

De somniis (Vise).

De Homunculis et Monstris (Homunculi si monstri).

De Philosophia occulta (Filozofia oculta - MS. Montanus).

Philosophia Paracelsi (Filozofia lui Paracelsus).

Fasciculus Prognosticatiorum Astrologicarum (Predictii astrologice).

  

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U041
Anul aparitiei
2020
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Theophrastus Paracelsus, Bucher und Schrifften. ed. Johannes Huser, Bd. 1-2, Conrad Waldkirch, Basel, 1589. Reed. Hildesheim: Olms, 1971. Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim, 1493-1541), Essential Theoretical Writings, ed., tr., com. ?i intr.
Teme de interes
Cabala, alchimia si puterea cuvantului, Sanatate si imunitate, Sanatate si longevitate, titluri Herald
SKU editii anterioare
000U18
ISBN editii anterioare
978-973-111-182-7
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-779-9
Cod bara editii anterioare
5948417190189
Traducator
Alexandru Anghel

Articole