15%
Albert Cel Mare
Toma D`Aquino

Arta Alchimiei - Compozitia Compozitiilor - Despre Piatra Filosofala - Despre Arta Alchimiei

Categorii: Cabala, alchimia si puterea cuvantului , titluri Herald

In tratatul alchimic Compozitia Compozitiilor - Albert cel Mare pleaca de la teoria atribuita lui Hermes - conform careia ar exista mai multe forme substantiale latente in fiecare metal. De unde si posibilitatea de a rezulta forma aurifera si de a transforma astfel in aur toate metalele sau aproape toate. Aceasta teorie - ne spune Albert cel Mare - se bazeaza pe paradigma lui Anaxagora - pentru care totul se afla in tot - deci fiecare metal este continut in orice metal. In lucrarea sa De Mineralibus - el afirma ca „transformarea metalelor si transformarea unui lucru particular intr-un altul (mutatione unius in aliud) nu apartin fizicii - ci artei numite alchimie``. Un semn al acestei arte este acela ca „dintre toate stiintele alchimia este cea care imita cel mai adanc Natura``.

Disponibil in stoc
Arta Alchimiei - Compozitia Compozitiilor - Despre Piatra Filosofala - Despre Arta Alchimiei
In tratatul alchimic Compozitia Compozitiilor - Albert cel Mare pleaca de la teo...
22,10 RON 26,00 RON
(-15%)
22,10 RON 26,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

In tratatul alchimic Compozitia Compozitiilor, Albert cel Mare pleaca de la teoria atribuita lui Hermes, conform careia ar exista mai multe forme substantiale latente in fiecare metal. De unde si posibilitatea de a rezulta forma aurifera si de a transforma astfel in aur (aproape) toate metalele. Aceasta teorie, spune Albert cel Mare, se bazeaza pe paradigma lui Anaxagora, pentru care totul se afla in tot, deci fiecare metal este continut in orice metal. In lucrarea sa De Mineralibus, el afirma ca „transformarea metalelor si transformarea unui lucru particular intr-un altul (mutatione unius in aliud) nu apartin fizicii, ci artei numite alchimie”. Un semn al acestei arte este acela ca „dintre toate stiintele, alchimia este cea care imita cel mai adanc Natura”.

Toma d´Aquino, ale carui doua tratate alchimice (Despre Piatra filosofala si Despre Arta alchimiei) sunt publicate in volumul de fata, afirma ca nu putem transmuta materia, ca nu ii putem schimba natura intima. Ea este netransmutabila intrucat este unica, reprezinta o unicitate. Putem preschimba doar aspectele exterioare ale metalelor, speciile. El spune ca adevaratul aur, cel filosofic, se obtine per calorem solis (lumina astrala), in loco determinate (athanor).

Scrierile nepretuite despre alchimie (ale lui Toma d´Aquino) ne ofera dovada unei practici a acestei filosofii speciale si secrete pe care, cel putin, a vazut-o practicata de Albert cel Mare, pe care-l citeaza in lucrare a fi maestrul sau in aceasta stiinta. Acest mic tratat nu contine decat opt pagini si este tot ceea ce am citit mai bun in acest domeniu.
Langlet du Fresnoy, Istoria filosofiei hermetice

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U31
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Autor
Albert Cel Mare, Toma D`Aquino
Anul aparitiei
2016
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
De Lapide Philosophico - Thesaurus Alchemiae - Compositum de Compositis - Traite de Saint Thomas d Aquin, de l Ordre des Freres precheurs. La pierre philosophale et premierement des corps supercelestes, suivi du Traite sur L art de l Alchimie. Traduit du
Teme de interes
Cabala, alchimia si puterea cuvantului, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-618-1
Traducator
Gabriel Doru Avram