Cornelius Agrippa Von Nettesheim
Johannes Trithemius
Petrus Din Apono

Ceremoniile magice - Heptameronul - Cartea lucrurilor secrete

CEREMONIILE MAGICE Cartile care - pe un parcurs milenar - si-au dobandit trista si teribila faima de carti blestemate - au fost definite de Agrippa ca fiind acele scrieri prin care magicienii intra in legatura cu spiritele scabroase si cu demonii familiali. Goetia a facut sa apara...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Ceremoniile magice - Heptameronul - Cartea lucrurilor secrete
CEREMONIILE MAGICE Cartile care - pe un parcurs milenar - si-au dobandit trista ...
0,00 RON
(-%)

Frecvent citite impreuna cu:

Descriere

recomandare

CEREMONIILE MAGICE

Cartile care, pe un parcurs milenar, si-au dobandit trista si teribila faima de "carti blestemate", au fost definite de Agrippa ca fiind acele scrieri prin care "magicienii intra in legatura cu spiritele scabroase si cu demonii familiali. Goetia a facut sa apara acele carti tenebroase ce au putut sa-i pacaleasca pe oameni ca Alfons din Castilia, Robert din Anglia, Bacon, Apponus si pe altii, de altminteri, oameni foarte inteligenti, aceste carti blestemate pe care, numai vazandu-le, oamenii simpli ingheata de spaima, din cauza ca acestora le sunt straine cartile cu adevarat bune" (De incertitudine et vanitate scientiarum..).

Oare si-ar fi imaginat Agrippa ca, peste secole, cartea lui va fi pe lista acestor "carti blestemate"? In scrisoarea catre Trithemius (1510) el isi declara intentiile pe care le-a avut atunci cand a inceput sa elaboreze grandioasa lucrare intitulata Filosofia oculta: "Roger Bacon si Robert, Petrus din Appono, Albert cel Mare, Arnold de Villanova, Anselmus din Parma, spaniolul Picatius, florentinul Siccus, Asculus si inca multi altii, mai putin cunoscuti, care promit, este adevarat, sa ne invete magia, dar care, totusi, ne ofera numai cateva himere, sau chiar numai superstitii nedemne de oamenii cinstiti. [...]. Toate acestea m-au facut sa ma gandesc, inca din prima tinerete, cercetand cu atentie si fara teama tot acest material misterios si miraculos, ca n-ar fi lipsit de merit daca as restabili adevarata magie, protejand-o de toti detractorii, aceasta prima stiinta a tuturor inteleptilor ca, dupa ce in prealabil o voi curata de toate falsificarile necinstite, sa ii dezvalui adevaratele principii" (J.Orsier, Henri Cornelis Agrippa).

In text deosebim trei secvente: cea dintai se refera, in special, la tehnica de deducere a numelor demonilor, prin calcule astrologice si cabalistice, ce ne face sa imputam acest text, mai degraba, lui Trithemius sau altuia din cercul lui; ca si in textul biblic, pentru a raspunde la chemare, fiecare demon trebuie apelat cu numele sau. Intr-o a doua secventa, se prezinta modul cum pot fi realizate farmecele: cu lucruri din natura, urmand misteriile din religie (rugaciuni, sacramente, miracole etc.)... Cea de a treia secventa cuprinde liste cu numele demonilor.

Agrippa si-a organizat imensa sa compilatie pe patru subdiviziuni: astrologie, alchimie, cabala si demonologie.

Maria Genescu

*

"Filosofia oculta (a lui Cornelius Agrippa) este prima enciclopedie reala a ocultismului".

J. Orsier

*

"(Filosofia oculta) este o "expunere sistematica a... magiei spirituale ficiniene si magiei demonice trithemiene si un tratat de magie practica".

I.P. Culianu

*

HEPTAMERONUL

"In a sa Filosofia Oculta, Agrippa vorbeste pe larg despre Ingeri, despre genii, despre inteligente, despre spirite si despre ceremoniile magice. Cu toate acestea, cei cu adevarat interesati nu s-au declarat satisfacuti de lucrarea acestui autor faimos, ... fapt ce ne-a determinat sa venim cu o completare, apartinand Invatatului Petrus din Apono, In vederea desavarsirii artei magiei, continand practici pe care, urmandu-le, nu vom cadea In eroare, asa cum urmeaza. S-a crezut de cuviinta sa se publice aici elementele ce compun filosofia lui Petrus din Apono, anume, pentru ca cei ce nu sunt Indeajuns de priceputi In aceasta arta sa fie adusi la stadiul In care o pot exercita ei Insisi. Vor descoperi In acest opuscul dovezi ale existentei virtutilor magice, diferitele functii ale spiritelor, cum pot fi ele atrase pentru a le face sa vorbeasca, ce anume trebuie facut pentru aceasta, In functie de zile si de ceasuri, modul In care trebuie citite numele entitatilor, silaba cu silaba, totalitatea consideratiilor magice, ale caror principii se regasesc In aceasta carte, precum si etapele obligatorii ce se impun a fi respectate In orice lucrare de magie".

Cuvint inainte al editorului editiei latine

*

CARTEA LUCRURILOR SECRETE

Tratatul lui Trithemius De septem secundeis sau Chronologia mystica, din care ar fi putut fi extras acest ritual de invocare a demonilor, este o scriere curioasa In care, vorbind despre Ingerii planetari, In numar de sapte, spunea ca fiecare dintre acestia guverneaza lumea timp de 354 de ani si patru luni, cu randul, ca ultimul dintre ei si-a Inceput domnia In anul 1880, sfarsitul lumii urmand sa se Intample la Incheierea acestui ciclu, respectiv, In anul 2235.

Ca o noutate In domeniu (ce confirma prezumtia ca textul nu i-ar apartine lui Trithemius), In acest ritual de convocare a demonilor apar "bagheta magica" (simbol stravechi, reprezentat prin toiagul faraonilor, caduceul lui Hermes, toiagul cu un sarpe al lui Asclepios, tyrsul lui Dionysos etc.) si "sfera de cristal" (simbol mai recent; In operatiunile de magie; abia Incepand cu secolul al XVII-lea, oglinda a fost Inlocuita cu sfera de cristal). Cei mai multi dintre exegetii scrierilor lui Trithemius, un geniu uimitor al timpului sau situat la limita periculoasa dintre stiinta si magie, considera ca el este cel mai de seama reprezentant al magiei renascentiste, Inceputa de Marsilio Ficino si Pico della Mirandola, continuand cu Agrippa, Paracelsus etc. Scopul demersurilor "magice" ale prelatului Trithemius, asa cum el Insusi declara, era de a-si satisface o ambitie, ea Insasi demonica: "de a sti tot ce se Intampla In lume".

CUPRINS

Ceremoniile Magice

Nota introductiva

Despre modul de a cunoaste numele spiritelor bune si ale celor rele, precum si a caracterelor acestora

Caracterele grafice ceresti si ale geniilor bune si rele

Tabelul semnelor si figurilor ce reprezinta entitati bune

Tabelul semnelor si figurilor ce reprezinta entitati rele

Forme obisnuite ale spiritelor lui Saturn

Forme obisnuite ale spiritelor lui Jupiter

Forme obisnuite ale spiritelor lui Marte

Forme obisnuite ale spiritelor Solare

Forme obisnuite ale spiritelor lui Venus

Forme obisnuite ale spiritelor lui Mercur

Forme obisnuite ale spiritelor Lunii

Despre stelele in cinci colturi (pentacle) si despre pecetile sf inte

Despre legari magice sau farmece

Despre sfintiri

Despre interventia spiritelor rele folosita de unii magicieni

Despre chemarea spiritelor

Despre mijloacele folosite pentru a primi previziuni sau revelatii

Despre chemarea spiritelor rele

Despre cum pot fi chemate spiritele inferioare

Despre cum pot fi chemate sufletele mortilor

Heptameronul

Nota introductiva

Heptameronul sau Elementele Magiei

Cuprinzand binecuvantarile, sfintirile, exorcismele si rugaciunile pentru fiecare dintre cele sapte zile ale saptamanii

Despre cercul magic si despre cum se face el

Despre numele orelor de zi si de noapte, despre ingerii ce le guverneaza; despre numele anotimpurilor si despre ingerii lor

Despre sfintiri si binecuvantari

Despre vestimentatie si despre pentaclu

Rugaciune de spus in timp ce se imbraca vesmantul

Marele pentaclu al lui Solomon

Exorcizarea spiritelor de aer

Rugaciunea catre Dumnezeu, spusa in interiorul cercului

magic, spre cele patru parti ale lumii

Viziuni si aparitii

Consideratii si rugaciuni pentru cele sapte zile ale saptamanii

Pentru ziua de Duminica

Pentru ziua de Luni

Pentru ziua de Marti

Pentru ziua de Miercuri

Pentru ziua de Joi

Pentru ziua de Vineri

Pentru ziua de Sambata

Ingerii orelor, respectand succesiunea zilelor saptamanii

Cartea lucrurilor secrete

Nota introductiva

Magia si Filosofia lui Trithemius din Sponheim cuprinsa in Cartea lucrurilor secrete si Doctrina spiritelor

Arta de a atrage spiritele in cristale etc

Despre alegerea cristalului si despre modul de pregatire a cristalului pentru a primi in el o viziune

TROCUL CU DEMONII de Edouard Brasey

Pactele demonice

Pacte demonice si diabolice

Bibliografie generala

Indice de nume proprii

Dictionar tematic si de termeni

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U27
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Autor
Cornelius Agrippa Von Nettesheim, Johannes Trithemius, Petrus Din Apono
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-401-9
Traducator
Maria Genescu