Ceremoniile magice - Heptameronul - Cartea lucrurilor secrete

CEREMONIILE MAGICE Cartile care - pe un parcurs milenar - si-au dobandit trista si teribila faima de carti blestemate - au fost definite de Agrippa ca fiind acele scrieri prin care magicienii intra in legatura cu spiritele scabroase si cu demonii familiali. Goetia a facut sa apara...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Ceremoniile magice - Heptameronul - Cartea lucrurilor secrete
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2013
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-973-111-401-9
Cod Bare EAN
5948417190271

Descriere

recomandare

CEREMONIILE MAGICE

Cartile care, pe un parcurs milenar, si-au dobandit trista si teribila faima de "carti blestemate", au fost definite de Agrippa ca fiind acele scrieri prin care "magicienii intra in legatura cu spiritele scabroase si cu demonii familiali. Goetia a facut sa apara acele carti tenebroase ce au putut sa-i pacaleasca pe oameni ca Alfons din Castilia, Robert din Anglia, Bacon, Apponus si pe altii, de altminteri, oameni foarte inteligenti, aceste carti blestemate pe care, numai vazandu-le, oamenii simpli ingheata de spaima, din cauza ca acestora le sunt straine cartile cu adevarat bune" (De incertitudine et vanitate scientiarum..).

Oare si-ar fi imaginat Agrippa ca, peste secole, cartea lui va fi pe lista acestor "carti blestemate"? In scrisoarea catre Trithemius (1510) el isi declara intentiile pe care le-a avut atunci cand a inceput sa elaboreze grandioasa lucrare intitulata Filosofia oculta: "Roger Bacon si Robert, Petrus din Appono, Albert cel Mare, Arnold de Villanova, Anselmus din Parma, spaniolul Picatius, florentinul Siccus, Asculus si inca multi altii, mai putin cunoscuti, care promit, este adevarat, sa ne invete magia, dar care, totusi, ne ofera numai cateva himere, sau chiar numai superstitii nedemne de oamenii cinstiti. [...]. Toate acestea m-au facut sa ma gandesc, inca din prima tinerete, cercetand cu atentie si fara teama tot acest material misterios si miraculos, ca n-ar fi lipsit de merit daca as restabili adevarata magie, protejand-o de toti detractorii, aceasta prima stiinta a tuturor inteleptilor ca, dupa ce in prealabil o voi curata de toate falsificarile necinstite, sa ii dezvalui adevaratele principii" (J.Orsier, Henri Cornelis Agrippa).

In text deosebim trei secvente: cea dintai se refera, in special, la tehnica de deducere a numelor demonilor, prin calcule astrologice si cabalistice, ce ne face sa imputam acest text, mai degraba, lui Trithemius sau altuia din cercul lui; ca si in textul biblic, pentru a raspunde la chemare, fiecare demon trebuie apelat cu numele sau. Intr-o a doua secventa, se prezinta modul cum pot fi realizate farmecele: cu lucruri din natura, urmand misteriile din religie (rugaciuni, sacramente, miracole etc.)... Cea de a treia secventa cuprinde liste cu numele demonilor.

Agrippa si-a organizat imensa sa compilatie pe patru subdiviziuni: astrologie, alchimie, cabala si demonologie.

Maria Genescu

*

"Filosofia oculta (a lui Cornelius Agrippa) este prima enciclopedie reala a ocultismului".

J. Orsier

*

"(Filosofia oculta) este o "expunere sistematica a... magiei spirituale ficiniene si magiei demonice trithemiene si un tratat de magie practica".

I.P. Culianu

*

HEPTAMERONUL

"In a sa Filosofia Oculta, Agrippa vorbeste pe larg despre Ingeri, despre genii, despre inteligente, despre spirite si despre ceremoniile magice. Cu toate acestea, cei cu adevarat interesati nu s-au declarat satisfacuti de lucrarea acestui autor faimos, ... fapt ce ne-a determinat sa venim cu o completare, apartinand Invatatului Petrus din Apono, In vederea desavarsirii artei magiei, continand practici pe care, urmandu-le, nu vom cadea In eroare, asa cum urmeaza. S-a crezut de cuviinta sa se publice aici elementele ce compun filosofia lui Petrus din Apono, anume, pentru ca cei ce nu sunt Indeajuns de priceputi In aceasta arta sa fie adusi la stadiul In care o pot exercita ei Insisi. Vor descoperi In acest opuscul dovezi ale existentei virtutilor magice, diferitele functii ale spiritelor, cum pot fi ele atrase pentru a le face sa vorbeasca, ce anume trebuie facut pentru aceasta, In functie de zile si de ceasuri, modul In care trebuie citite numele entitatilor, silaba cu silaba, totalitatea consideratiilor magice, ale caror principii se regasesc In aceasta carte, precum si etapele obligatorii ce se impun a fi respectate In orice lucrare de magie".

Cuvint inainte al editorului editiei latine

*

CARTEA LUCRURILOR SECRETE

Tratatul lui Trithemius De septem secundeis sau Chronologia mystica, din care ar fi putut fi extras acest ritual de invocare a demonilor, este o scriere curioasa In care, vorbind despre Ingerii planetari, In numar de sapte, spunea ca fiecare dintre acestia guverneaza lumea timp de 354 de ani si patru luni, cu randul, ca ultimul dintre ei si-a Inceput domnia In anul 1880, sfarsitul lumii urmand sa se Intample la Incheierea acestui ciclu, respectiv, In anul 2235.

Ca o noutate In domeniu (ce confirma prezumtia ca textul nu i-ar apartine lui Trithemius), In acest ritual de convocare a demonilor apar "bagheta magica" (simbol stravechi, reprezentat prin toiagul faraonilor, caduceul lui Hermes, toiagul cu un sarpe al lui Asclepios, tyrsul lui Dionysos etc.) si "sfera de cristal" (simbol mai recent; In operatiunile de magie; abia Incepand cu secolul al XVII-lea, oglinda a fost Inlocuita cu sfera de cristal). Cei mai multi dintre exegetii scrierilor lui Trithemius, un geniu uimitor al timpului sau situat la limita periculoasa dintre stiinta si magie, considera ca el este cel mai de seama reprezentant al magiei renascentiste, Inceputa de Marsilio Ficino si Pico della Mirandola, continuand cu Agrippa, Paracelsus etc. Scopul demersurilor "magice" ale prelatului Trithemius, asa cum el Insusi declara, era de a-si satisface o ambitie, ea Insasi demonica: "de a sti tot ce se Intampla In lume".

CUPRINS

Ceremoniile Magice

Nota introductiva

Despre modul de a cunoaste numele spiritelor bune si ale celor rele, precum si a caracterelor acestora

Caracterele grafice ceresti si ale geniilor bune si rele

Tabelul semnelor si figurilor ce reprezinta entitati bune

Tabelul semnelor si figurilor ce reprezinta entitati rele

Forme obisnuite ale spiritelor lui Saturn

Forme obisnuite ale spiritelor lui Jupiter

Forme obisnuite ale spiritelor lui Marte

Forme obisnuite ale spiritelor Solare

Forme obisnuite ale spiritelor lui Venus

Forme obisnuite ale spiritelor lui Mercur

Forme obisnuite ale spiritelor Lunii

Despre stelele in cinci colturi (pentacle) si despre pecetile sf inte

Despre legari magice sau farmece

Despre sfintiri

Despre interventia spiritelor rele folosita de unii magicieni

Despre chemarea spiritelor

Despre mijloacele folosite pentru a primi previziuni sau revelatii

Despre chemarea spiritelor rele

Despre cum pot fi chemate spiritele inferioare

Despre cum pot fi chemate sufletele mortilor

Heptameronul

Nota introductiva

Heptameronul sau Elementele Magiei

Cuprinzand binecuvantarile, sfintirile, exorcismele si rugaciunile pentru fiecare dintre cele sapte zile ale saptamanii

Despre cercul magic si despre cum se face el

Despre numele orelor de zi si de noapte, despre ingerii ce le guverneaza; despre numele anotimpurilor si despre ingerii lor

Despre sfintiri si binecuvantari

Despre vestimentatie si despre pentaclu

Rugaciune de spus in timp ce se imbraca vesmantul

Marele pentaclu al lui Solomon

Exorcizarea spiritelor de aer

Rugaciunea catre Dumnezeu, spusa in interiorul cercului

magic, spre cele patru parti ale lumii

Viziuni si aparitii

Consideratii si rugaciuni pentru cele sapte zile ale saptamanii

Pentru ziua de Duminica

Pentru ziua de Luni

Pentru ziua de Marti

Pentru ziua de Miercuri

Pentru ziua de Joi

Pentru ziua de Vineri

Pentru ziua de Sambata

Ingerii orelor, respectand succesiunea zilelor saptamanii

Cartea lucrurilor secrete

Nota introductiva

Magia si Filosofia lui Trithemius din Sponheim cuprinsa in Cartea lucrurilor secrete si Doctrina spiritelor

Arta de a atrage spiritele in cristale etc

Despre alegerea cristalului si despre modul de pregatire a cristalului pentru a primi in el o viziune

TROCUL CU DEMONII de Edouard Brasey

Pactele demonice

Pacte demonice si diabolice

Bibliografie generala

Indice de nume proprii

Dictionar tematic si de termeni


Cornelius Agrippa Von Nettesheim

S-a nascut in Germania, la Koln, in 1486. Prin 1507, pleaca la Paris pentru a-si completa studiile. Un an mai tarziu, il regasim in Spania, in serviciul militar al regelui Aragonului, ca maistru artificier, specialist in piromantie, iar de aici trece in Italia, apoi in Franta, oprindu-se la Avignon, Lyon si Bourgogne. Dupa experienta aventuroasa din Catalonia, in 1509, il regasim la Dole, in Franta, conferentiind la universitatea din acest oras. Insa, in anul urmator, 1510, se afla la Londra, "intr-o misiune secreta". Revenind in Germania, in acelasi an, il viziteaza pe Trithemius la Wurzburg si ii cere acestuia sa-si exprime opiniile privitoare la Filosofia oculta, in varianta ce a circulat, o vreme, in manuscris.In 1511 pleaca in Italia si, intre 1511 si 1517, locuieste la Pavia; participa, in calitate de teolog, recomandat de catre cardinalul de Santa-Croce, la Conciliul de la Pisa (1511). Tot la Pavia, se casatoreste in 1515, iar, apoi, la Turin, ocupa functia de consilier al imparatului Maximilian al II-lea.

Revine in Germania si, intre 1518 si 1520, timp de doi ani, este consilier platit si orator (syndic) in orasul Metz, iar din 1523 ocupa functia de medic al orasului Frieburg. Dupa numai un an, se afla la Lyon, in serviciul reginei Luiza de Savoia, mama regelui Francisc I. Cade in dizgratia reginei si in urmatorii patru ani traieste intr-o relativa saracie. Paraseste orasul Lyon, impreuna cu sotia si cei sase copii, pentru a se stabili in Tarile de Jos, ca medic, in orasul Anvers, iar apoi ocupa o functie imperiala la Malines, ca istoriograf si consilier al imparatului Carol Quintul (1529-1532). Moare la Grenoble, in 1535, si a fost inmormantat in manastirea dominicanilor.

 

Opera(selectiv):

1515 - Oratio habita Papiae, in praelectione Hermetis Trismegisti, de potentate et potentia Dei, discurs tinut la Universitatea din Pavia, cu prilejul deschiderii seriei de cursuri publice, in prezenta lui Jean de Gonzague, marchiz de Mantova.

Oratio de praelectione convivi Platonis, amoris laudem continens, discurs de prezentare a dialogului Banchetul de Platon, rostit cu prilejul inaugurarii cursurilor la una dintre universitatile din nordul Italiei.

1517 - In Artem brevem Raimundi Lulli commentaria, la care este anexat un tabel rezumativ al comentariilor referitoare la Ars brevis de Raimond Lulle.

1519 - De originali peccato disputabilis opinionis declamatio, dedicata lui Theodoric episcop de Cyrene.

1529 - De incertitudine et vanitate scientiarum et artium, atque excellentia Verbi Dei, declamatio, insotita de privilegiul acordat de Carol Quintul, valabil sase ani, pentru urmatoarele scrieri: Philosophia Occulta, De incertitudine..., doua comentarii la Ars brevis de Raimundus Lullus, patruzeci si una de scrisori din corespondenta sa, zece conferinte, si asa-numitele epigrame, versuri ocazionale dedicate unora dintre personalitatile din acel timp. Cartea a aparut concomitent la Paris si la Anvers si a fost condamnata de Sorbona in 1530; i-a fost dedicata omului de afaceri Augustino Fornari, civi Genuensis si viro domino.

1530 - Philosophia Occulta sive Magia (sive Magia apare alaturat numai la titlul primului volum). Tiparirea cartii a inceput simultan, la Anvers si la Paris, si s-a incheiat la 15 februarie 1531, dupa aparitia primului volum. La 2 martie 1531, cenzorii de la Sorbona condamna atat cartea cat si autorul.

1533 - Filosofia oculta, prima editie completa a celor trei volume a aparut in luna iulie, la Koln, intitulata astfel: Henrici Cornelii Agrippae ab Nettesheim a Consiliis et archivis Iuditiarii sacrae Caesarae Majestatis: DE OCCULTA PHILOSOPHIA. Libri tres. La sfarsitul celui de al treilea volum este scris: Finis. Anno M.D.XXXIII. Mense Julio.

Corespondenta lui Agrippa insumeaza patru sute cincizeci si una de scrisori, distribuite de el insusi in sapte carti, dintre care patruzeci si una au fost publicate in timpul vietii: treisprezece in 1532, iar douazeci si opt in 1534, in continuarea textelor polemice asupra monogamiei Sfintei Ana. Saptezeci dintre scrisorile primite sau trimise de Agrippa au fost traduse in limba franceza de Jean Orsier, cu titlul: Henri Cornelis Agrippa, sa vie et son oeuvre d'apres sa correspondance, Paris, 1911.

Maria Genescu

 *

"La numai douazeci de ani, Agrippa a fost invitat de niste seniori francezi pentru a lucra in arta Chrysopeei; doi ani mai tarziu, publica si explica dificila si obscura carte a lui Reuchlin De verbo mirifico. Vorbea opt limbi; a fost ales de cardinalul de Sainte-Croix pentru a participa la Conciliul ce urma sa aiba loc la Pisa; Papa i-a scris o scrisoare de incurajare pentru a continua si a duce la bun sfarsit ceea ce incepuse; in Franta, cardinalul de Lorena a tinut sa fie nasul unuia dintre fiii sai; un marchiz din Italia, regele Angliei, cancelarul Mercur Gatinaria si Margareta, printesa de Austria, l-au chemat, in acelasi timp, in serviciul lor. In sfarsit, a fost prieten cu patru cardinali, cu cinci episcopi, precum si cu toti oamenii celebri ai vremii, ca Erasm, le Fevre, d'Etaples, Trithemius, Capito, Melancthon, Capellanus, Montius si Cantiuncula.

De aceea, nu ma mira deloc ca Jacques Gohory il aseaza inter clarissima sui saeculi lumina; ca Ludwig Wigius il numeste Venerandum Dominum Agrippam, literarumque omnium miraculum et amorem bonoru; ca Wier, Melchior Adam si inca multi altii vorbesc despre el in termeni laudativi.  Toate aceste demnitati il aseaza printre cele mai de seama personalitati ale veacului sau".

Johannes Trithemius

JOHANNES TRITHEMIUS (1462-1516)

S-a nascut In localitatea Tritenheim, pe malul stang al Moselei, si a studiat la Universitatea din Trier. In 1482 devine calugar, iar un an mai tarziu, In 1483, la numai douazeci si unu de ani, este ales staret al manastirii Sponheim. In aceasta calitate, a reorganizat asezamantul si, In acelasi timp, i-a pus pe calugarii din subordine sa procedeze la copierea si refacerea vechilor manuscrise de pe pergamentele degradate, constituind o biblioteca cu peste 2000 de volume, In limbile latina, greaca si ebraica, a carei faima s-a raspandit In toata Germania.

Asa cum subliniaza I. P. Culianu, "Trithemius este cu siguranta unul dintre cei mai mari eruditi ai ocultismului din sec. al XVI-lea", "un ocultist extrem de savant". Citand din apologia pe care i-a dedicat-o W. E. Heidel din Worms (1676), I.P. Culianu spune ca pe langa faima de mare magician si necromant, datorata "unei Intregi traditii populare", Trithemius a fost "poet celebru, orator extrem de convingator, filosof extrem de inventiv, matematician extrem de ingenios, istoric perfect si mare teolog" (Eros si Magie ..., VII. 4., p. 229).

Din 1506 Trithemius este numit staret al manastirii din Wurzburg, unde va ramane pana la sfarsitul vietii.

 

Opera (selectiv)

In general, cele mai importante dintre scrierile lui prezinta tehnici de criptografiere dupa metode cabalistice, pornind de la valoarea numerica a numelor Ingerilor, a corespondentelor lor astrale, dar si coduri de descifrare, numite de el "conjuratii".

Steganografia este un tratat cunoscut si din cauza ca a prefigurat stenografia moderna, ca tehnica de scriere codificata, In care Trithemius prezinta mai mult de o suta de moduri de scriere secreta. Lucrarea a fost tiparita abia In1606, iar In 1609 a fost pusa la index.

Polygrafia, aparuta In 1518,  este o scriere In cinci carti si o "clavicula" (cheie), In care este expusa  partea practica a S

Petrus Din Apono

PETRUS DIN APONO (c.1250 - c.1316)

Petrus din Apono a studiat medicina si filosofia la Padova si la Paris. Pentru a-si Insusi limba si cultura greaca, a petrecut cinci ani la Constantinopol (1285-1290). A fost profesor la Universitatea din Padova Incepand cu anul 1307; si-a castigat o binemeritata faima ca filosof, medic si astrolog.

A fost acuzat de erezie In doua randuri: o data la Paris, cand a reusit sa-si dovedeasca nevinovatia si, a doua oara, chiar In orasul In care locuia, la Padova. In acest al doilea proces a fost gasit vinovat, dar, bolnav Intre timp, cand s-a dat sentinta, el deja murise. Inchizitia l-a executat dupa aceeasi metoda folosita pentru cei acuzati ca practicau magia neagra: prin ardere pe rug In efigie. (cf. E. Gilson, Filosofia Evului Mediu, p. 636).

Adept al determinismului astral, Apono afirma, de pilda, ca marile conjunctii ale planetelor ar putea explica aparitia religiilor. El sustinea ca "religiile erau fenomene ale naturii, ca toate celelalte fenomene si stau, ca atare, sub influenta astrelor, asa Incat li se putea prezice, dupa formulele astrologice, nasterea, evolutia si pieirea. Mai ales, aceasta din urma prezumtie i-a atras condamnarea din partea Inchizitiei" (cf. P.P.Negulescu, Filosofia Renasterii, II, p. 22). Tot In plan religios, Apono si-a exprimat parerea ca repopularea Pamantului dupa "potop" nu i s-ar datora lui Noe, faptul fiind un fenomen obisnuit, produs pe cai naturale. A scandalizat si apropierea pe care el o stabilea ca existand Intre eucharistie si ars notaricon (cf. D.P. Walker, Magia spirituala si angelica..., IV).

S-a mai vorbit si ca scrierea sa Heptameron este inspirata de Sefer Raziel Hamalah, textul In cauza prezentand, In detaliu, un Intreg ritual de invocare a demonilor, cu toate fazele lui; sau ca "Rugaciunea catre Jupiter, din Conciliator..., l-ar fi condus pe acesta, cu o rapiditate considerabila, pe calea progresului stiintific" (idem, D. P. Walker).

"Un eveniment de maxima Insemnatate" - al carui merit Ii revine lui Apono - a constat In "impregnarea gandirii medicale - In mod firesc, rationala si preocupata, Inainte de toate, de microcosmosul uman - cu notiuni astrologice si magice care derivau din speculatii asupra universului… Altfel spus, medicina s-a transformat In iatromatematica. Desi procesul era schitat Inca din sec. al XIII-lea si al XIV-lea, sub influenta unor oameni ca Michele Scotus, Petrus din Apono si Arnaldus de Villanova, el era esentialmente un produs al Renasterii [...]. Ficino si Giovani Pontano In Italia, Agrippa von Nettesheim si Paracelsus In Germania, au fost cei care i-au dat forma cea mai deplina" (cf. Klibansky, Saxl, Panofsky, Saturn si melancolia..., p. 122).

P. P. Negulescu ni-l prezinta pe Petrus din Apono ca fiind "un om foarte Invatat, dar un spirit bizar, Indraznet si neastamparat, a carui viata a dat nastere la o suma de legende. Medic iscusit si astrolog vestit [...] la Padova, Intretinea legaturi cu Dante si cu Giotto" (Filos. Renasterii II, p. 22).

 

Opera:

Petrus din Apono, "cel mai mare vrajitor al Italiei, inspirat de Satana" (vezi, J. Bodin, De la demonomanie des sorciers, Paris, p.17), a fost cel dintai dintre reprezentantii scolii filosofice de la Universitatea din Padova care a introdus averroismul, ca doctrina, In Invatamantul universitar.

El a scris mai multe tratate filosofice, medicale, astrologice, Intre care: Conciliator differentiarum quae inter philosophos et medicos versantur; Astrolabium planum; Heptameron; Lucidator dubitabilium astronomiae; De singulis venenis; De motu octavae sphaerae. In timp ce se afla la Paris, In 1295, a publicat si o Compilatio physiognomiae.

Dupa parerea lui E. Gilson, "legenda lui Petrus din Apono, ca magician, a fost inventata de Joannes Trithemius, de Agrippa von Nottesheim si de Symphorien Champier" (Filosofia In Evul Mediu, trad. de Ileana Stanescu, Ed. Humanitas, Buc. 1995, p. 636).

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U27
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-401-9
Traducator
Maria Genescu

Articole