Tractatus Aureus

Tratatul de Aur al lui Hermes despre Piatra Filosofilor

De-a lungul secolelor - multi au interpretat arta alchimica in sens literal - aspirand sa invete cum sa transforme - prin anumite metode chimice - metalele in aur. Dar a existat si categoria alchimistilor filosofi - cei care au vazut in arta alchimica o tehnica psihologica sau spirituala - cu scopul de a-si desavarsi sau de a-si integra constiinta. In acest volum - miticul Hermes ofera din intelepciunea sa prezentand - printre altele - alchimia interioara si exterioara - secretul Materiei Divine – Piatra Filosofala - comoara nepretuita a filosofilor.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Tractatus Aureus - Tratatul de Aur al lui Hermes despre Piatra Filosofilor
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2016
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-973-111-623-5
Cod Bare EAN
5948417190325

Descriere

De-a lungul secolelor, multi au interpretat arta alchimica in sens literal, aspirand sa invete cum sa transforme, prin anumite metode chimice, metalele in aur. Dar a existat si categoria alchimistilor filosofi, cei care au vazut in arta alchimica o tehnica psihologica sau spirituala, cu scopul de a-si desavarsi sau de a-si integra constiinta. In acest volum, miticul Hermes ofera din intelepciunea sa, prezentand, printre altele, alchimia interioara si exterioara, secretul Materiei Divine – Piatra Filosofala, comoara nepretuita a filosofilor.

*

Este cat se poate de evident ca Tractatus Aureus nu ţine de Corpus Hermeticum. Desi originea sa nu a putut fi stabilita cu exactitate, in toata perioada Evului Mediu a fost considerat de origine araba. In ciuda numelui pe care il poarta, paternitatea acestei scrieri continua sa fie subiect de controversa. Ce putem spune insa cu certitudine este ca Tractatus Aureus ramane una dintre cele mai vechi si mai complete lucrari dedicate Marii Opere, fiind considerata de catre alchimistii din toate timpurile o elucidare a simbolismului alchimic general si, mai ales, o expunere completa a Artei lor.

*

Tractatus Aureus sau Tratatul de aur al lui Hermes a fost considerat una dintre cele mai vechi si mai complete scrieri alchimice pastrate, si poate fi socotit drept o expunere in rezumat a intregii Arte.

Acest tratat a fost foarte pretuit de catre alchimisti, astfel incât, in pofida stilului vechi in care a fost scris si a numeroase locuri obscure, scoliile lasate de catre acestia reprezinta in continuare o cheie importanta pentru descifrarea multor pasaje enigmatice. Oricare ar fi fost autorul (caci, desi poarta numele de Hermes, originea reala nu este cunoscuta), textul lasa impresia unei vechimi apreciabile, cerand astfel o cercetare atenta din partea celor avizati. Este nevoie, astfel, de prudenta, rabdare si patrundere pentru a intelege autorul si cu atat mai multe virtuti pentru a intelege Marea Arta a acestuia.


Margaret Atwood


Hermes Trismegistos

Inca din secolul al IV-lea i.H., grecii il desemnau pe zeul egiptean Thot cu numele atat de sugestiv si plin de semnificatii „ Hermes Trismegistos“. Epitetul Trismegistos („cel de trei ori mare") atribuit lui Hermes este de origine relativ tarzie si nu se intalneste la niciun autor anterior celui de-al doilea secol crestin. El a aparut, cel mai probabil, din formele mai vechi derivate de greci din surse egiptene originale. Numele Hermes pare sa fi fost considerat in cursul secolului al III-lea d.H. si al urmatoarelor, un pseudonim convenabil pentru a fi pus in fruntea numeroaselor scrieri sincretice in care se cauta imbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon si cu doctrina kabbalista, pentru a oferi astfel o alternativa credibila pentru crestinism.

Hermes era numit de catre egipteni Tat, Taut, Thot. Thot era sfetnicul si prietenul lui Osiris. El a imbogatit limba, a inventat literele, a instituit rituri religioase, a transmis oamenilor numeroase cunostinte filozofice, i-a initiat in astronomie, in muzica si in alte arte. Multi sunt de parere ca acest Thot sau Hermes a trait cu mult inainte de Moise. Unii au mers atat de departe, incat l-au identificat cu Adam, in timp ce aproape toti istoriografii, inconjurand de mister personajul si faptele sale, i-au atribuit puteri magice, daca nu chiar inventarea magiei.

Se spune ca ceva mai tarziu a trait un alt Thot sau Hermes. Era la fel de venerat ca primul si indeosebi acestuia ii era asociat numele Trismegistos. Dupa parerea lui Manethon, el este cel care a tradus caracterele sacre ale primului Hermes, gravate pe tablele de piatra, si le-a explicat intr-o seama de carti pastrate in templele egiptene. Acelasi autor il numeste „fiul lui Agathodaemon [Daimonul cel bun]" si adauga ca lui i se datoreaza atat restaurarea intelepciunii lasate mostenire de primul Hermes, cat si renasterea egipteana a geometriei, a aritmeticii si a artelor, dupa ce mult timp acestea fusesera pierdute sau neglijate.

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U32
Anul aparitiei
2016
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Cabala, alchimia si puterea cuvantului
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-623-5
Traducator
Gabriela Nica, Monica Medeleanu

Articole

  • Alchimia este filosofie
    Alchimia este filosofie
    Despre Hermes Trismegistus C.G. Jung spunea că este una dintre figurile pline de contradictii ale sincretismului elenistic, un zeu al revelatiilor in care regasim trei Hermes: egiptean,...