15%

Turba Philosophorum sau Adunarea inteleptilor numita si cartea adevarului in arta si al treilea sinod pitagoreic

Turba Philosophorum este unul dintre cele mai vechi texte alchimice europene (in limba latina), traduse din limba ebraica sau araba, probabil in secolul XII.

Disponibil in stoc
Turba Philosophorum sau Adunarea inteleptilor numita si cartea adevarului in arta si al treilea sinod pitagoreic
30,60 RON 36,00 RON
(-15%)
30,60 RON 36,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-520-7
Cod Bare EAN
5948417190387

Descriere

Turba Philosophorum este unul dintre cele mai vechi texte alchimice europene (in limba latina), traduse din limba ebraica sau araba, probabil in secolul XII. Tratatul este conceput sub forma unui dialog, la care iau parte noua filosofi: Anaximander, Anaximenes, Anaxagoras, Empedocles, Archelaus, Leucippus, Ecphantus, Pythagoras si Xenofanes. Declaratiile acestora, desi de obicei diferite de convingerile cunoscute ale presocraticilor, sunt totusi recunoscute ca expansiuni ale filosofiei grecesti. Cartea contine temele cheie ale traditiei alchimice si a fost de multe ori citata in scrierile de mai tarziu. Se spune ca aici se pot gasi cele mai nebanuite secrete ale lumii, dezvaluind elementele esentiale ale vietii si ale mortii.

„Intelegeti voi, inteleptilor, ca nimic din ceea ce Dumnezeu a creat dintr-o singura esenta nu va muri pana la Ziua Judecatii. Definitia mortii este separarea lucrurilor compuse, dar ceea ce este simplu nu poate fi descompus, deoarece este unul. Moartea consta in separarea sufletului de trup, caci orice este format din doua, trei sau patru elemente trebuie sa se dezintegreze, iar aceasta este moartea.”

„Sa stiti ca, daca nu stapaniti cum trebuie Natura Adevarului si nu armonizati bine amestecurile si compozitiile, adica cele asemanatoare cu cele asemanatoare si ceea ce e primul cu ceea ce e primul, atunci veti actiona nepotrivit si nu veti obtine nimic, deoarece naturile nu-si vor intalni propriile naturi, nu le vor urma si nu se vor bucura.”

„Ceea ce in aceasta lume nu s-ar putea cunoaste fara ajutorul vederii, auzului, gustului, mirosului si pipaitului este ratiunea. O, voi, Sobor al Filosofilor, nu stiti oare ca numai vazul poate distinge albul de negru, ca doar auzul poate deosebi cuvantul bun de cel rau, ca doar mirosul poate distinge intre unul bun si unul fetid, ca doar gustul poate deosebi dulcele de amar si ca doar pipaitul poate diferentia intre aspru si moale?”

„Afirm ca Dumnezeu a existat inaintea tuturor lucrurilor si ca inainte de El n-a mai fost nimic, deoarece El a fost la inceput. Dar sa stiti voi, Filosofilor, ca eu [Pythagoras] sustin acest lucru pentru a va intari parerea referitoare la aceste patru elemente si la arcane, dar si pentru a va stimula in cunoasterea lor, la care nimeni nu poate ajunge decat prin voia lui Dumnezeu. Intelegeti ca, atunci cand Dumnezeu era singur, El a creat cele patru elemente – focul, aerul, apa si pamantul…”

Arthur Edward Waite


Arthur Edward Waite

Arthur Edward Waite (1857 – 1942), poet si mistic erudit american, nascut in Anglia, a lasat in urma lui foarte multe texte in domeniul ezoteric si ocult, fiind co-creator al unuia dintre cele mai populare seturi de carti de Tarot pentru divinatie, Rider-Waite Tarot Deck. In cuvintele biografului sau, R. A. Gilbert, „Numele lui Waite a supravietuit deoarece el a fost primul care a oferit un studiu sistematic al istoriei ocultismului occidental – vazut ca o traditie spirituala, mai degraba decat ca o colectie de aspecte ale unei proto-stiinte sau ca o patologie a religiei”.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U038
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The Turba Philosophorum: or Assembly of the Sages, Called Also the Book of Truth in the Art and the Third Pythagorical Synod
Teme de interes
Cabala, alchimia si puterea cuvantului, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-520-7
Traducator
Gabriela Nica

Articole