Nunta chimica a lui Christian Rosencreutz - Fama Fraternitatis - Confessio Fraternitatis

Cele trei texte fundamentale reproduse in cartea de fata - Fama Fraternitatis - Confessio Fraternitatis si Nunta chimica a lui Christian Rosencreutz - reprezinta singurele marturii directe despre Fratia Rozacrucii. In afara de aceste trei documente care au starnit polemici ce dateaza de patru...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Nunta chimica a lui Christian Rosencreutz - Fama Fraternitatis - Confessio Fraternitatis
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2013
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
208
ISBN
978-973-111-399-9
Cod Bare EAN
5948417190257

Descriere

recomandare

Cele trei texte fundamentale reproduse in cartea de fata - Fama Fraternitatis, Confessio Fraternitatis si Nunta chimica a lui Christian Rosencreutz - reprezinta singurele marturii directe despre Fratia Rozacrucii. In afara de aceste trei documente care au starnit polemici ce dateaza de patru secole, nu exista nici o alta marturie directa, dupa cum nu exista nici un personaj istoric din perioada aparitiei textelor care sa fi afirmat despre sine, in mod deschis, public si lipsit de orice indoiala, ca ar fi membru al Fratiei Rozacrucii.

Astfel, toti cei interesati de studiul istoriei si al misterelor acestei societati secrete trebuie sa urmeze unul dintre cele mai importante indemnuri valabile in mediul protestant in care a aparut Fratia: acela al intoarcerii la izvoare, al studierii directe a surselor scrise pe care le avem la dispozitie.

*

Fama fraternitatis a aparut in 1614, in orasul german Kassel. Documentul vorbeste despre o "reforma generala si universala a lumii intregi" si despre "ilustrul ordin al Rozacrucii". Aceasta societate "a imaginat un limbaj cifrat si magic, precum si un dictionar, pentru a clasifica intelepciunea lumii."

*

In 1615, acelasi editor din Kassel publica Confessio fraternitatis. Documentulare puternice accente milenariste si antipapale, specifice mediului protestant. Scopul publicarii acestui nou document este lamurirea unor pasaje mai obscure din Fama fraternitatis, astfel incat oamenii de stiinta sa poata intelege deplina semnificatie a textului.

*

Nunta chimica a lui Christian Rosencreutz a fost tiparita in 1616, la Strasbourg. Este un text alegoric, o povestire la persoana intai a experientei initiatice a lui Christian Rosencreutz (nume simbolic, ce poate fi tradus drept "crestinul trandafirului si al crucii"). Actiunea se petrece in 1459 cand, pe parcursul a sapte zile, Christian participa la nunta alchimica a regelui si a reginei, care se incheie cu moartea si invierea cuplului regal. Si in acest document, ca si in Confessio fraternitatis, alchimia este considerata un proces de regenerare spirituala si un izvor de renastere interioara, si nu o modalitate de a transforma diferite metale in aur.

*

Apelul facut de autorii documentelor rozacruciene catre savantii Europei timpului si-a gasit ecoul imediat, nu numai in cercurile intelectuale, dar si in cele religioase si politice din Europa vremii, aflata in preajma izbucnirii Razboiului de 30 de ani. Intr-adevar, intr-o perioada de numai 6 ani, intre 1614 si 1620, aveau sa fie publicate nu mai putin de 400 de carti in care erau discutate cele trei documente.

Marius Cristian Ene

CUPRINS

Fratia Rozacrucii: patru secole de mister

Bibliografie

Fama Fraternitatis

Ecoul Fratiei sau al Confreriei prealaudabilului Ordin al Rozacrucii. Anul 1614. Sefilor de stat, guvernelor si savantilor din Europa

Confessio Fraternitatis

Confesiunea remarcabilei fratii a prea onorabilei Rozacruci. Anul 1615. Adresata oamenilor de stiinta din Europa

Nunta Chimica a lui Christian Rosencreutz

Anul 1459


Johann Valentin Andreae

Autorul presupus al Nuntii chimice s-a nascut in 1586, la Herrenberg, in ducatul Wurtenberg, din sud-vestul Germaniei actuale. A studiat teologia si stiintele naturii. Intre 1608 si 1610 il gasim laTubingen, unde se imprieteneste cu Tobias Hess (1558-1614), un avocat german, adept al invataturilor alchimistului Paracelsus. In 1620 devine preot in Calw, oras situat in muntii Padurea Neagra. In 1639, Andreae se muta la Stuttgart, unde va ramane pana la sfarsitul vietii. Aici, este predicator al Curtii si membru al consiliului eclesiastic local, unde se afirma ca adept al unei reforme radicale a Bisericii. In 1646, devine membru al Societas Fructifera (Die Fruchtbringende Gesellschaft), cea mai cunoscuta societate literara din Germania secolului al XVII-lea. A murit la 27 iunie 1654, la Stuttgart.

*

Numele lui Johann Valentin Andreae, care nascuse deja numeroase enigme, pornind de la rolul sau in Societatea Rozacrucii, a devenit si mai controversat in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Totul a plecat de la descoperirea asa-numitelor "Dosare secrete ale lui Henri Lobineau", o colectie de documente, de 27 de pagini, depuse la Biblioteca Nationala a Frantei intre 1964 si 1967. In acest document este dezvaluita publicului existenta asa-numitei Priorii de Sion. Este povestita istoria acestei societati secrete de la intemeierea sa, in anul 1099, de catre Godefroy de Bouillon si pana in secolul al XX-lea. Documentul ofera inclusiv o lista a conducatorilor Prioriei de Sion, intre 1188 si 1963. Aceasta lista cuprinde numele unor personaje celebre, precum alchimistul Nicolas Flamel, artistul renascentist Leonardo da Vinci, fizicianul Isaac Newton, scriitorul Victor Hugo, compozitorul Claude Debussy sau scriitorul si cineastul Jean Cocteau. Al saptesprezecelea nume de pe aceasta lista de 27 de persoane este cel al lui Johann Valentin Andreae, care ar fi condus Prioria de Sion intre 1637 si 1654.

Marius Cristian Ene

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U25
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
978-973-111-399-9
Traducator
Gabriela Nica, Marius Cristian Ene

Articole