15%

Ars Alchimica

Sapte tratate in care se vorbeste despre Natura, Stiinta si Arta Spagirica

Paracelsus (Autor)

Ars Alchimica cuprinde 7 tratate de alchimie scrise de Paracelsus in diferite perioade. (Vezi mai jos cuprinsul cartii). Scrierile lui Paracelsus se disting mai ales prin maniera concisa si totodata cuprinzatoare in care sunt expuse ideile. Din acest punct de vedere, ele pot fi comparate cu lucrarile lui Tales, Heraclit, Pitagora, Anaxagora si Hipocrat.

Disponibil in stoc
Ars Alchimica - Sapte tratate in care se vorbeste despre Natura, Stiinta si Arta Spagirica
31,45 RON 37,00 RON
(-15%)
31,45 RON 37,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2020
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-514-6
Cod Bare EAN
5948417190400

Descriere

Ars Alchimica cuprinde 7 tratate de alchimie scrise de Paracelsus in diferite perioade. (Vezi mai jos cuprinsul cartii). Scrierile lui Paracelsus se disting mai ales prin maniera concisa si totodata cuprinzatoare in care sunt expuse ideile. Din acest punct de vedere, ele pot fi comparate cu lucrarile lui Tales, Heraclit, Pitagora, Anaxagora si Hipocrat. Dupa cum spune un discipol al sau:

„In tratatele lui Paracelsus nu exista nicio neclaritate si daca vom urma caile pe care ni le-a aratat, avansand in acelasi timp in domeniul stiintei fizice, vom descoperi cele mai insemnate comori ingropate in locurile pe care ni le-a indicat cu ajutorul baghetei sale magice".

Cu toate ca este posibil sa-l privim pe Paracelsus in lumina oricarei perspective, singura cale de a intelege corect omul si stradania sa este aceea de a evita tendinta de a ignora caracterul mistic in favoarea celui rational, pe scurt, de a accepta dualitatea naturii sale. El a scris foarte mult despre tainele Cabalei si secretele alchimiei si magiei naturale. Pe de alta parte, a fost un sustinator fidel al cercetarii experimentale, criticandu-i vehement si constant pe cei ce refuzau sa scruteze problemele la originile lor si care acceptau cu ochii inchisi autoritatea celor din vechime:

„Am inceput sa-mi desavarsesc arta imaginandu-mi ca nu exista niciun profesor in toata lumea capabil sa ma invete, si ca a trebuit sa capat eu insumi cunostintele in acest scop. Singura carte pe care am studiat-o a fost cartea Naturii scrisa de degetul lui Dumnezeu".

Cercetarile intreprinse de Paracelsus in vederea obtinerii Pietrei Filosofale au sadit in el credinta ca omul reprezinta adevarata Chintesenta. El spune:

„Dupa ce Dumnezeu a creat toate elementele, stelele si orice alt lucru si le-a stabilit locul lor dupa voia Sa, El a trecut, in cele din urma, la crearea omului. A extras esenta din cele patru elemente intr-o singura substanta. A extras, de asemenea, esenta intelepciunii, a artei si a ratiunii din astre, iar aceasta dubla esenta a comprimat-o intr-o unica substanta".

Din aceasta substanta a fost facut omul, cea mai inalta dintre creatiile lui Dumnezeu. Se poate distinge in aceasta viziune o importanta idee a Renasterii: bunatatea esentiala si natura perfectibila a Omului.

C.G. Jung, referindu-se la Paracelsus, scria:

„Paracelsus este un creuzet alchimic, in care fiintele umane, zeii si demonii acelei epoci uimitoare - prima jumatate a secolului al XVI-lea - si-au varsat esentele lor specifice".


Cuprins

Cuvant inainte 9

Catehism alchimic
Scurta introducere in Arta Spagirica 37

Comoara comorilor pentru alchimisti
Unde este descris procedeul prin care poate fi obtinuta Tinctura Universala 71

Tinctura Filosofilor
Carte scrisa impotriva acelor sofisti nascuti de la potop incoace, in epoca domnului nostru Isus Christos, fiul lui Dumnezeu 83

Cerul Filosofilor
Despre stiinta si natura alchimiei si ce opinii s‑ar desprinde din ea conform celor Sapte Reguli sau Canoane Fundamentale ale celor sapte metale cunoscute 103

Arhidoxiile Magiei
Despre Mercurul Filosofilor si Tincturile preparate din Soare si Luna 135

Aurora Filosofilor
Pe care [Theophrastus Paracelsus] o numeste monarhia lui 163

Revelatia lui Hermes
Interpretata de Theophrastus Paracelsus cu referire la Secretul Suprem al lumii 211

Anexe
Terminologia folosita de Paracelsus 227
Bibliografie selectiva 243
Breviarul operatiilor alchimice 247


Paracelsus

Philippus Aureolus Theophrastus Bombast de Hohenheim s‑a nascut in 1493, intr-un sat in apropiere de Zurich. La varsta de saisprezece ani a fost trimis sa studieze la Universitatea din Basel. A fost instruit apoi de celebrul Johannes Trithemius de Spanheim, abatele manastirii Sfantul Iacob din Wurzburg (1461‑1516), unul dintre cei mai renumiti maestri in magie, alchimie si astrologie si, sub indrumarea acestui profesor, au fost cultivate indeosebi inclinatiile sale pentru stiintele si practicile oculte. Isi continua munca de cercetare in laboratorul bogatasului Sigismund Fugger, la Schwatz, in Tyrol.

Mai tarziu, Paracelsus a calatorit foarte mult. A vizitat Germania, Italia, Franta, Tarile de Jos, Danemarca, Suedia si Rusia; se spune ca a ajuns si in India. Intr‑una din aceste expeditii, a fost luat prizonier de catre tatari si dus la Han, al carui fiu l‑a insotit dupa aceea la Constantinopol. In perioada captivitatii, Paracelsus fost initiat in invataturile secrete ale Orientului: conceptiile sale referitoare la cele sapte principii ale omului, la proprietatile corpului astral sau la spiritele naturii erau total necunoscute pe vremea aceea in Occident.

Ajuns in Italia, Paracelsus s‑a inrolat in calitate de chirurg militar si a participat la multe expeditii, intalnind cu aceasta ocazie o cazuistica medicala foarte bogata. Intors in Germania, devine repede celebru datorita tratamentelor reusite pe care le‑a aplicat. In 1527 a fost numit de catre Consiliul Orasenesc al orasului Basel profesor de medicina si chirurgie. Prelegerile sale nu constituiau, ca acelea ale colegilor lui, doar repetarea ideilor lui Galen, Hipocrate si Avicenna, ci invitau la observatie si experiment, redefinind practic rolul medicinei si al medicului.

In perioada 1529-1530 se stabileste la Nurenberg. In 1535 este invitat la Salzburg de catre printul palatin, ducele Ernst de Bavaria, care era un mare iubitor de stiinte oculte. Aici, Paracelsus a cules roadele indelungatelor sale eforturi si faima lui a inceput sa fie cunoscuta in tot mai multe locuri. La 24 septembrie 1541 moare, dupa o scurta suferinta, la varsta de patruzeci si opt de ani, intr‑o camaruta a hanului "Calul Alb", iar trupul i‑a fost ingropat in cimitirul Sfantul Sebastian.

 

Opera

Paracelsus nu a scris prea mult. In mod obisnuit, el dicta ceea ce dorea sa‑i invete pe discipolii sai si astfel cea mai mare parte a lucrarilor lui a ajuns in posesia acestora; numai cateva au fost publicate in timpul vietii sale. Cartile tiparite, in numar de sapte, au alcatuit De Grandibus et Compositionibus Receptorum et Naturalium, Basel, 1526, si Chirurgia Magna, aparuta la Ulm in 1536. Celelalte scrieri au devenit cunoscute publicului numai dupa moartea sa. J. Huser a adunat si examinat critic toate scrierile autografe ale lui Paracelsus si manuscrisele originale ale discipolilor sai si le‑a publicat la Colonia, intr‑o editie generala, intre anii 1589 si 1590. Dintre cele 106 lucrari cuprinse in aceasta editie, mentionam:

 

I. Lucrari de medicina

Liber Paramirum (Cartea Paramirum)

Liber de Generatione Hominis (Carte despre facerea omului).

Liber Paragranum.

De viribus membrorum (Despre puterile organice).

De primis tribus essentiis (Despre primele trei elemente).

De Morbis ex Tartaro oriundis (Despre bolile aduse de tatari).

De Sanitate et Aegritudine (Sanatate si boala).

De renovatione (Refacerea).

De Vita longa (Viata lunga)

II. Lucrari de alchimie

De Tinctura Physica (Tinctura curativa).

Thesaurus Alchemistrarum (Comorile alchimiei).

De Cementis (Lianti).

Das Manuale de Lapide Philosophorum (Manual de piatra filozofala).

Ratio extrahendi ex omnibus metallis Mercurium, Sulphur, et Cromum (Cum se extrag mercurul, sulful si cromul din toate metalele).

III. Lucrari cu tematica diversa

Liber Principiorum (Cartile inceputurilor - MS. lui Montanus).

De Thermis (Izvoare de ape minerale - MS. lui Aporinus).

De gradibus et compositionibus (Clasificari si compozitii - MS. lui Montanus).

Scholia in libros de gradibus (Comentarii asupra clasificarilor - MS. lui Montanus).

IV. Lucrari despre stiinte ale naturii si filozofie

Philosophia de generatione hominis (Despre aparitia omului).

De meteoris (Meteoriti).

De generatio metallorum (Aparitia metalelor).

V. Lucrari de magie

De divinibus operibus et secretis naturae (Operele divine si secretele Naturii).

De sagis aerumque operibus (Vrajitorii, vracii, si mestesugul lor).

De Daemonicis et Obsessis (Demoni si obsesii).

De somniis (Vise).

De Homunculis et Monstris (Homunculi si monstri).

De Philosophia occulta (Filozofia oculta - MS. Montanus).

Philosophia Paracelsi (Filozofia lui Paracelsus).

Fasciculus Prognosticatiorum Astrologicarum (Predictii astrologice).

  

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U040
Anul aparitiei
2020
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Cabala, alchimia si puterea cuvantului
SKU editii anterioare
000U01, 000U07, 000U14, 000U24
ISBN editii anterioare
973-7970-38-1, 978-973-111-022-6, 978-973-111-158-2, 978-973-111-376-0
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-514-6
Cod bara editii anterioare
5948417190011, 5948417190073, 5948417190141, 5948417190240
Traducator
Ilie Iliescu

Articole